Anjioplastide kullanılmak üzere biyoparçalanır stent formülasyonlarının geliştirilmesi ve in vitro değerlendirilmelerine ilişkin çalışmalar
Development and in-vitro studies for the evaluation of the biodegradable stent formulations intended for use in angioplasty
- Tez No: 192609
- Danışmanlar: PROF.DR. SEMA ÇALIŞ, Y.DOÇ.DR. BETÜL YEGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Kardiyovasküler stent, kitosan mikroküre, prednizolon asetat, anjioplasti, restenoz, Cardiovascular stent, chitosan microsphere, prednisolone acetate, angioplasty
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 223
Özet
vÖZETSarısözen, C. Anjioplastide Kullanılmak Üzere Biyoparçalanır StentFormülasyonlarının Geliştirilmesi ve İn Vitro Değerlendirilmelerine İlişkinÇalışmalar, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, FarmasötikTeknoloji Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2006. Stentler kardiyolojidedaralan koroner damarların açılması için yaygın olarak kullanılan medikalcihazlardır. Metalik yapıları sayesinde damarın içinde bir destek yapısı oluşturular veolası bir tekrar daralmanın (restenoz) önüne geçerler. Ancak mekanik engellemeyerağmen hastalarda restenoz görülme sıklığı % 10-30 civarındadır. Stentlerinrestenoza yol açan hücresel olaylar üzerinde etkilerinin olamamasından kaynaklananbu klinik tabloya stent-içi restenoz adı verilmektedir. Stent-içi restenozun giderilmesiiçin son yıllarda ilaç salan stentler geliştirilmiştir. Etkin maddenin kontrollü ve uzunsüreli salımıyla restenozun önlenmesi planlanmıştır. Stent-içi restenozu engelleyerekgörevini yerine getiren stentler uzun yıllar hastanın vücudunda yabancı bir materyalolarak kalmakta ve uzun vadede klinik olarak yol açabilecekleri sonuçlarbilinmemektedir. Bu durum gözönüne alınarak, PLGA (75:25) ve (50:50) polimerlerikullanılarak ilaç salan biyoparçalanır stentler hazırlanmıştır. Ayrıca metalik stentlerüzerine kaplama yapılarak ilaç salan stent formülasyonları da geliştirilmiştir. Her ikiyapıdan ilaç salımının uzatılması amacıyla 22 faktöriyel tasarımı kullanılarak kitosanmikrokürelerinin formülasyonları hazırlanmıştır. Prednizolon asetat model ilaçolarak seçilmiş ve mikroküreler içine yüklenmiş, ayrıca PLGA polimerlerininiçerisinde etkin madde olarak prednizolon asetat ve prednizolon asetat yüklümikroküreler disperse edilmiştir. Hazırlanan prednizolon asetat yüklü kitosanmikrokürelerinin in vitro karakterizasyon çalışmaları yapılmış, biyoparçalanırstentlerin ve polimer kaplı metalik stentlerin yüzey özellikleri ile in vitro salımözellikleri incelenmiştir. Yapılan çalışmalar sonucunda etkin madde içerenbiyoparçalanır stentlerden salımın mikrokürelere göre daha yavaş olduğugözlenmiştir. En uzun salım mikroküre içeren biyoparçalanır stentlerden eldeedilmiştir. Stentler mekanik dirençlerini salım süresince korumuşlardır. Polimer kaplıstentlerden ise bir ay boyunca ilaç salımı takip edilmiştir. Organizma ile uyumlubiyoparçalanır özellikte olan, restenozun önlenmesi için kullanılması öngörülen stentşekilleri üzerinde formülasyon ve karakterizasyon çalışmaları yapılmıştır. Sonuçolarak, anjioplastide kullanılmaya aday olabilecek etkin madde/etkin madde yüklümikroküre içeren biyoparçalanır stentler ve biyoparçalanır polimerle kaplı stentlerinformüle edilebildiği gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
viABSTRACTSarısözen C., Development and in-vitro studies for the evaluation of thebiodegradable stent formulations intended for use in angioplasty, HacettepeUniversity Institute of Health, Master of Science Thesis in PharmaceuticalTechnology, Ankara 2006. Stents are the medical devices which are widely usedfor the enlargement of the veins. Due to their metallic structure, they providesupport for the veins, and prevent a possible re-stenosis. The reoccurrencepercentage of restenosis varies between 10-30% even though this mechanicalsupport is provided. Cardiovascular stents do not provide any effect on thecellular mechanisms of restenosis which is called in-stent restenosis. Recently, inorder to prevent in-stent restenosis, stents containing some specific drugs wereevaluated. The prolonged and sustained release of the drugs was planned for theinhibition of restenosis. Even though these stents will remain in the human bodyfor many years there is no clinical data supporting their fate in the human bodyduring this time. With respect to this situation, the biodegradable drug containingPLGA (75:25) and (50:50) stents are formulated. Also, drug releasingformulations were prepared by coating the surface of the metallic stents. In orderto prolong the release of the active ingredient from both of these structures,chitosan microsphere formulations were prepared by 22 factorial design. As themodel drug, prednisolone acetate was incorporated into the microspheres, boththese microspheres and the active ingredient itself was dispersed in the PLGApolymer solution. The in vitro characteristics of the chitosan microspherescontaining prednisolone acetate were evaluated and the surface characteristics andin vitro release profiles of the PLGA stent formulations and coated metallic stentformulations were investigated. The data obtained showed, the release profiles ofthe biodegradable stent formulations were slower with respect to the microsphereformulations. The longest release profile was obtained with the formulation ofstents containing prednisolone acetate chitosan microspheres. In this study, the invitro characterizations for these formulations were fully evaluated. As a result, thesuitable stent formulations containing prednisolone acetate/prednisolone acetatemicrospheres were seemed to be formulated which might be a candidate for usingin angioplasty. These stent formulations are intended for preventing the restenosis.