Servikal headgear'in transvers yön etkilerinin araştırılması
Evaluation of transverse effects of cervical headgear.
  1. Tez No: 192614
  2. Yazar: BORA ARİFOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEMRA CİĞER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sınıf II bölüm 1, headgear, posteroanterior, ekspansiyon
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZETArifoğlu, B., Servikal headgear'in transvers yön etkilerinin araştırılması.Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ortodonti Doktoratezi, Ankara, 2006. Sınıf II bölüm 1 maksiller gelişim fazlalığı olanbireylerde, Ricketts tipi servikal headgear uygulamasının transvers yönetkilerinin değerlendirildiği prospektif bir çalışma gerçekleştirilmiştir.Araştırmaya dahil edilen 22 (12 erkek 10 kız) bireyden tedavi başlangıcındasefalometrik, panoramik, posteroanterior, submentoverteks (baziller) ve el-bilek radyografları ile dental modelleri alınmıştır. Hastaların tedavibaşlangıcında yaş ortalamaları 11,13 ± 1,04 yıldır. Tüm hastalar Ricketts tipiservikal headgear ile tedavi edilmiştir. Tedavi süresi ortalama 14,34 ± 3,59aydır. Çalışmamızdaki bireylerle benzer yaşta benzer iskeletsel özelliklergösteren bir kontrol grubu (8 erkek 7 kız toplam 15 birey) oluşurulmuştur.Sınıf I molar ilişkisi elde edilinceye kadar hastalar yalnız Ricketts tipi servikalheadgear kullanmışlardır. Tedavi öncesi ve sonrası değişikliklerin istatistikseldeğerlendirmesi, iki eş arasındaki farkın önemlilik testi ile yapılmıştır. Kontrolgrubu ile tedavi grubu arasındaki değişikliklerin istatistiksel değerlendirilmesiise, iki ortalama arasındaki farkın önemlilik testi ile yapılmıştır. Maksillada vemaksiller molar dişlerde istatistiksel olarak anlamlı düzeyde distalizasyonelde edilmiştir. Efektif mandibular uzunluktaki artış istatistiksel olarakanlamlıdır. Yüzün büyüme yönü ile ilgili değerlerde artış gözlenmiştir.Transvers yönde iskeletsel ve dental olarak istatistiksel olarak anlamlıekspansiyon görülmüştür. Ayrıca maksiller molarlardaki mesiobukkalrotasyonun istatistiksel olarak anlamlı derecede düzeldiği bulunmuştur.Maksiller gelişim fazlalığına bağlı sınıf II bölüm 1 maloklüzyonlu hastalarıntedavisinde Ricketts tipi servikal headgear'in gerek sagital gereksetransversal yönde oldukça etkili olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTArifoğlu, B., Evaluation of transverse effects of cervical headgear.Hacettepe University Health Sciences Institute, PhD Thesis inOrthodontics, Ankara, 2006. This is a prospective study that evaluates thetransverse effects of Ricketts type cervical headgear use in subjects withClass II, Division 1 malocclusion due to maxillary excess. Lateralcephalograms, orthopanthomograms, anteroposterior, submentovertex(basillary) and hand-wrist radiographs as well as study casts of the 22subjects participating in our study were taken before treatment. The meanage of the patients at the beginning of treatment was 11,13±1,04 years. All ofthe patients were treated with Ricketts type cervical headgear. The meanamount of treatment time was 14,34±3,59 months. Since the patients in ourstudy were in an active growth period, a control group (8 boys 7 girls 15patients) was used which consisted of subjects with similar skeletalrelationships at the same age group. No other appliances other than Rickettstype cervical headgear was used until a Class I molar relationship wasachieved. Statistical analysis of the changes before and after treatment wascarried out using paired t test. Statistical analysis of the differences betweenthe treatment group and the control group was carried out using indepentent ttest. Maxilla and the maxillary molars showed a significant distal movement.The effective mandibular length also increased significantly. The valuesshowing the vertical growth of the face increased as well. Since no significantchanges were seen in maxillary and mandibular incisors, the correction of theoverjet was thought to be due to maxillary retraction and mandibular growth.Skeletally and dentally significant transverse expansion was seen inmaxilla.The mesiobuccal rotation of the maxillary molars also showed asignificant correction. The results of our study showed that Ricketts typeheadgear is an effective treatment modality in subjects with Class II, division1 malocclusion due to maxillary excess both in sagittal and transversedimensions.KEYWORDS: Class II, division 1, headgear, anteroposterior, expansionSupported by HÜBAB 05.T11.102.001