Molar distalizasyonunda pendulum apareyi- K loop apareyinin kombine kullanımı ile servikal headgear kullanımı sonucu oluşan dentofasiyal etkilerin karşılaştırılması
Comparison of dentofacial effects of pendulum- K loop appliance and cervical headgear in molar distalization
  1. Tez No: 157606
  2. Yazar: AHU GÜNGÖR ACAR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SEDA GÜRSOY, PROF.DR. MÜFİDE DİNÇER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Molar distalizasyonu, sınıf II maloklüzyon, hasta uyumu vı, Molar distalization, class II malocclusion, patient cooperation. Vlll
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET Bu araştırmanın amacı; Pendulum apareyi-K loop apareyinin kombine kullanımı ile Servikal Headgear“ in dentoalveoler etkilerini karşılaştırmaktır. Çalışma grubu, angle sınıf II kapanış ilişkisi gösteren, transversal yönde iskeletsel veya dental maksiller darlık göstermeyen, dik yön yüz boyutları normal sınırlar içerisinde olan 30 bireyden oluşmuştur. Bunlardan 15 bireye Pendulum-K loop apareyi, diğer 15 bireye ise Servikal Headgear, ortalama 12 ±2.93 hafta süreyle uygulamıştır. Pendulum-K loop grubundaki bireylerin tedavi başında yaş ortalaması 14.97 ± 3.36 yıl, Servikal Headgear grubundaki bireylerin ise 14.22 ± 2.93 yıldır. Pendulum-K loop ve Servikal Headgear grubu GoGn-SN açıları ile araştırma süresi açısından eşleştirildi. Araştırma başlangıcı ve sonunda ortaya çıkan değişiklikleri ölçmek için bireylerden standart koşullar altında lateral sefalometrik, panoramik film ve model fotokopileri elde edildi. Pendulum-K loop ve Servikal Headgear grupları bireylerinden araştırma başlangıcı ve sonunda elde edilen lateral sefalometrik filmler ile model fotokopilerine uygulanan açısal ve boyutsal toplam 25 parametrenin değişimleri ölçülerek, grup içi ve gruplararası farkların önem kontrolü ”eşleştirilmiş t testi“ ve ”student t testi“ ile yapıldı. Üst molar distalizasyonu ile uygulama süresince önemli değişim gösteren parametreler arasında ”Spearman" korelasyon testi uygulandı. Pendulum-K loop apareyi ile ortalama 12 ± 2.93 haftada, 4.53 ± 1.46 mm üst molar distalizasyonu, Servikal Headgear grubunda ise 2.23 ± 1.68 mm üst molar distalizasyonu elde edildi. Distalizasyon sırasında, Pendulum-K loop grubunda 5.13° ± 4.90° distal devrilme, Servikal Headgear grubunda ise 0.80°± 2.27° meziyal devrilme olduğu izlendi. Üst molar dişlerin intrüzyonunun Pendulum-K loop grubunda 0.90 ± 1.04 mm, Servikal Headgear grubunda ise 0.20 ± 1.48 mm olduğu bulundu. Her iki grupta da bu dişlerin transversal yönde meziyobukkal rotasyon yaptığı, Pendulum-K loop grubunda bu rotasyona bağlı olarak üst molar dişlerin meziyobukkal tüberkülleri arası mesafenin arttığı görülürken, Servikal Headgear grubunda hem meziyobukkal hemdedistopalatinal tüberküller arası mesafede istatistiksel olarak önemli düzeyde artış görülmüştür. Destek dişlerde (üst 1. ve 2. premolar dişler) öne doğru hareket ve meziyal devrilmenin Pendulum-K loop grubunda; üst 1.premolar dişlerde 0.23 ± 1.86mm ve 1.67° ± 3.44°, üst 2. premolar dişlerde ise 0.27 ± 1.62 mm, 2.20° ± 2.51° olduğu görülmüştür. Servikal Headgear grubunda ise üst 1. premolar dişlerde 0.23 ± 1.86 mm ve 1.67° ± 3.44°, üst 2. premolar dişlerde ise distal hareket ve distal devrilme 0.27 ± 1.62 mm, 2.20° ± 2.51° olduğu görülmüştür. İlk grupta 1. ve 2. premolar dişlerde oluşan meziyalizasyon istatistiksel olarak önemsiz iken, Servikal Headgear grubunda oluşan distalizasyon istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Pendulum-K loop grubunda keser dişlerde görülen labial hareket ve devrilmenin istatistiksel olarak önemsiz olması, kombine apareyin üst keser dişlere kadar yansıyan bir ankraj kaybına neden olmadığını düşündürmektedir. Servikal Headgear grubunda görülen 1.07° lik palatoversiyon ve 1.57 mm lik retrüzyon miktarının ise istatistiksel olarak önemli olması, Servikal Headgear* in uyguladığı distalizasyon kuvvetinin üst keser dişlerde dikleşmeye ve retrüzyona yol açtığını göstermektedir. Araştırma süresince değişim gösteren parametreler ile üst molar distalizasyonu arasında, Pendulum-K loop grubunda, üst molar distalizasyon ile üst molar dişlerin meziyobukkal tüberkülleri arası mesafe arasında önemli düzeyde korelasyon görülmüştür. İki parametre arasında ters korelasyon olması, bize üst moların distalize olurken meziyobukkal tüberkülleri arasındaki mesafenin arttığını göstermektedir. Servikal Headgear grubunda ise, headgear ile yapılan molar distalizasyonu ile üst 1. ve 2. premolar dişlerin distalizasyonu arasında önemli düzeyde korelasyon olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The aim of this study was to compare the dentoalveoler effects of“Pendulum- K Loop”appliance combination and Cervical Headgear. The study group consisted of 30 patients who had dental Class II malocclusion, without transversal deficiency and GoGn-SN angle within normal limits. Fifteen of the subjects used Pendulum-K loop appliance and the other 15 patients used Cervical Headgear for a period of 12 ± 2.93 weeks. At the beginning of the treatment; the mean age of the Pendulum-K loop group was 14.97 ± 3.36 years, and the mean age of Cervical Headgear group was 14.22 ± 2.93 years. Pendulum-K loop and Cervical Headgear groups were matched according to their GoGn-SN angles and the treatment period. Pre-treatment and post- treatment lateral cephalometric, panoramic radiographs and photocopies of models were obtained. Angular and linear 25 parameters were selected and“paired t test”and“student t test”were performed to evaluate the differences between the two groups. Also“Spearman”correlation test was used to evaluate the corelations between upper molar distalization and dentoskeletal parameters which changed significantly during treatment. The amount of distalization achieved with Pendulum- K loop and Cervical Headgear was 4.53 ± 1.46 mm, 2.23 ± 1.68 mm respectively in 12 ± 2.93 weeks. The amount of distal tipping was 5.13° ± 4.90° for the Pendulum-K loop group and the amount of mesial tipping was 0.80° ± 2.27° for the Cervical Headgear group. Maxillary first molar intrusion was 0.90 ± 1.04 mm for the Pendulum-K loop group and 0.20± 1.48 mm for the Cervical Headgear group. Furthermore, mesiobuccal rotation of the maxillary molars achieved in both groups. In the Pendulum-K loop group; the distance between mesiobuccal cusps of upper molars increased, however in the Cervical Headgear group, the distance between both mesiobuccal and distopalatinal cusps was increased. vııIn Pendulum- K loop group, maxillary first and second premolars, moved mesially 0.23 ±1.86 mm and 0.27 ±1.62 mm respectively. Maxillary first premolars tipped 1.67°± 3.44° and maxillary second premolars tipped 2.20° ±2.51° during mesialization. In the Cervical Headgear group maxillary first and second premolars, moved and tipped distally. The amount of distal movement and distal tipping was 0.23 ±1.86 mm and 1.67°±3.44° respectively for the first premolars and 0.27±1.62 mm with 2.20c± 2.51° respectively for the second premolars. The mesialization of anchorage teeth in Pendulum-K loop group was found statistically insignificant, but in the Cervical Headgear group the amount of distalization of these teeth was found to be statistically significant. In the Pendulum-K loop group, labial protrusion and tipping of maxillary incisors was found to be statistically insignificant. In the Cervical Headgear group, 1.09° of palatoversion and 1.57 mm of retrusion of maxillary incisors was found to be statistically significant. In the Pendulum-K loop group, the negative corelation was found between the maxillary molar distalization and the distance between the mesiobuccal cusps of molar teeth. The maxillary molar distalization caused an increase at the distance between the mesiobuccal cusps of molar teeth. In the Cervical Headgear group, positive corelation was found between maxillary molar distalization and maxillary first and second premolar distalization.