Şizofreni alttiplerinde serum nitrik oksid düzeyleri ve klinik değişkenlerle ilişkisi
Nitric oxide serum levels in schizophrenia subtypes and it's relationship with clinical variables
  1. Tez No: 192652
  2. Yazar: ÖZLEM KIRTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MURAD ATMACA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Şizofreni, nitrik oksid, rezidüel, paranoid, farklılaşmamış, patofizyology.1, Schizophrenia, nitric oxide, residual, paranoid, undifferentiated, pathophysiology.2
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
I. ÖZETGiriş: Son yıllarda, değişik ruhsal bozuklukların patofizyolojisini açıklamada NO ile ilgiliçalışmalar önemli bir yer tutmaya başlamıştır. Şizofreni etyopatogenezinde de NO'nun önemli birmolekül olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada şizofreni alt tiplerinde, serum düzeyleri NO veklinik değişkenlerle olan ilişkisi araştırılmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışma süresince Fırat Üniversitesi Fırat Tıp Merkezi PsikiyatriKliniği'ne başvuran ve yatarak ya da ayaktan tedavi gören DSM-IV (Diagnostic and StatisticalManual of Mental Disorders, Fourth Edition) tanı ölçütlerine göre şizofreni tanısı almış veçalışma ölçütlerine uyan 21 paranoid tip, 20 dezorganize tip, 19 farklılaşmamış tip ve 16 rezidüeltip şizofren hasta ile 25 sağlıklı kontrol grubu çalışmaya dahil edilmiştir. Hasta grubundaçalışmaya başlamadan önce dört haftalık bir arınma periyodu ve gerekli hastalarda ilaçstabilizasyonu uygulanmıştır. Hastalara sosyodemografik ve klinik bilgi formu ve KısaPsikiyatrik Değerlendirme Ölçeği (KPDÖ) uygulanmıştır. Kan örnekleri, çalışma kriterlerineuyan hasta ve kontrol gruplarından sabah 08.00-11.00 saatleri arasında alınarak serum NOdüzeylerine bakılmıştır.Bulgular: Şizofren hastalarla sağlıklı kontroller karşılaştırıldığında; şizofren hastalarınserum NO düzeyleri, kontrol grubuna göre daha yüksek bulundu. Şizofreninin tüm altgruplarındaki NO düzeyleri kontrollerden yüksekti ve kontrol grubuna en yakın değerlerfarklılaşmamış tipte gözlendi. Paranoid şizofrenlerin serumlarındaki NO düzeyleri kontrollerlekarşılaştırıldığında ise belirgin olarak yüksekti. Şizofren hastaların serumlarındaki NO düzeyleriile cinsiyet, yaş, eğitim durumu, sigara kullanma öyküsü, atak sayısı arasında anlamlı birkorelasyon bulunamamıştır. Şizofren hastaların serumlarındaki NO düzeyleri ile hastalık süresiilişkisini incelediğimizde; rezidüel şizofreni alt tipinde ve paranoid şizofreni alt tipinde serumNO düzeyleri ile hastalık süresi arasında anlamlı pozitif korelasyon belirlendi.Sonuç: Bulgularımız şizofreni etyopatogenezini açıklamada NO'nun önemli bir molekülolduğunu düşündürmektedir. Aynı zamanda NO'nun hastalığın klinik seyri, sınıflaması veprognozu açısından güvenilir bir parametre olarak kullanılabilmesi için daha ileri çalışmalaraihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
II. SUMMARYNitric Oxide Serum Levels In Schizophrenia Subtypes And It?s Relationship WithClinical VariablesBackground: Recently, the studies regarding NO to examine the pathophysiology ofvarious psychiatric disorders have been focused. It is suggested NO being important in theetiopathogenesis of schizophrenia. In the present study, serum NO levels and its relationshipwith clinical variables in schizophrenia subtypes were evaluated.Methods: The study group was composed of 21 paranoid type schizophrenic patients, 20disorganized type schizophrenic patients, 19 undifferentiated type schizophrenic patients and 16residuel type schizophrenic patients according to DSM-IV who applied to Firat University Schoolof Medicine Department of Psychiatry, and 25 healthy control subjects. In the patients, four-week wash-out period was carried out. The patients were administered sociodemographical andclinical data form and Brief Psyhiatric Rating Scale (BPRS). Blood samples were obtained fromthe patients and controls between 08.00-11.00 hours. Afterwards, serum NO were determined.Results: The comparison of schizophrenic patients and healthy controls has showed thatserum levels of NO in schizophrenic patients are higher than healthy ones. In all subtypes ofschizophrenia, serum NO levels have been found higher than controls and the least differencesfor NO values between schizophrenic patients and controls are seemed to be in undifferentiatedsubtype of schizophrenia. The comparison of paranoid subtype and controls indicated the greatestdifference for NO values. In this study, no significant correlation was found between serum NOlevels and sex, age, education level, smoking history or attack issues. In addition, there was asignificant positive correlation between serum NO levels and duration of illnes in residualsubtype.We also found a significant positive corelation between serum NO levels and duration ofillness in paranoid subtype of schizophrenia.Conclusion: Our findings suggest that NO may have an important role for explaining theethiopathophysiology of schizophrenia. In addition, due to the usage of NO as a confidentialparameter for clinical characteristics, classification and prognosis in schizophrenia, it has beenneeded to determine further studies in future.