Görsel medya ve şiddet kültürünün orta öğretim öğrencileri üzerine etkisi
The effect of visiualmedia and the culture of violence on secondary education
  1. Tez No: 192663
  2. Yazar: PINAR NEVİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ MUHTAR TİFTİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel Medya, Şiddet, Orta Öğretim, Örgenci84, visual media, violence, secondary education
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
6.ÖZETS.Ü. Sağlık Bilimleri EnstitüsüBeden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Anabilim DalıYÜKSEK L SANS TEZ / KONYA 2006Nevin ÖZTÜRKDanışmanProf. Dr. Ali Muhtar T FT KGörsel Medya Ve Şiddet Kültürünün Orta Öğretim Örgencileri Üzerine EtkisiAraştırmanın amacı; görsel medya ve şiddet kültürünün orta öğretim örgencileriüzerindeki etkisini incelemektir.83Çalışmanın evrenini; 2005-2006 eğitim öğretim yılında Kırıkkale il merkezi Anadolulisesi ve normal liselerin 9. 10. 11. sınıflarında öğrenim gören spor takımlarında yer alan vetesadüfi örneklem yoluyla belirlenmiş 263'ü erkek, 237'si bayan toplam 500 öğrencioluşturmaktadır.Araştırma tarama modelindedir. Araştırmanın amacını gerçekleştirmek üzere ilk olarakkonu ile ilgili literatür taranmış daha sonra bu çalışmanın amacına yönelik olarak görselmedya ve şiddet kültürünün orta öğretim örgencileri üzerindeki etkisini belirleyebilmek içinKocadan B ( 2002 ) tarafından geliştirilen anket örnek alınıp düzenlenmiştir. Anket kişiselbilgiler ve alan bilgisi olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır.Anket değerlendirmemiz SPSS istatistik programında analiz edilmiş ve yorumlanmıştır.Bulguların analizinde frekans ve yüzde dağılımları kullanılmış, ayrıca öğrencilerin en çokbeğenerek seyrettikleri yerli dizi değişkenine göre, okul türü ve cinsiyet değişkenine göregörsel medya ve şiddet kültürünün orta öğretim örgencileri üzerindeki etkisini belirleyebilmekiçin (2X2) K KARE testi kullanılarak 0,05 düzeyinde anlamlılık aranmıştır.Bulgularda sonuç olarak; öğrencilerin seyrettikleri yerli dizilerden etkilenerek şiddetkültürünü arttığı ve şiddeti normal bir hayat tarzı gibi görerek sorunlarını çözmedekullandıkları ortaya çıkarken, hem Anadolu lisesinde hem de normal lisede öğrenim görenerkek ve bayan öğrenciler televizyonun zararlı yönlerinin olduğunu, medyanın tutum vedavranışlarında biraz etkili olduğunu, şiddet içeren film ve programların gençler için kötüörnek olduğunu ve gençlerin filmlerdeki kahramanların kullandığı yöntemlerle kendiproblemlerini çözmek istedikleri ortaya çıkmıştır. Bu da bize görsel medyanın, şiddetkültürünü arttırdığı sonucunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
7. SUMMARYSelçuk University Health Sciences InstituteDiscipline of Physical Education and Sport TeachingMASTER THESIS/KONYA 2006Nevin ÖztürkAdvisorProf Dr. Ali Muhtar TIFTIKAffect of visual media and the culture of violence on secondary educationstudentsPurpose of research is to determine the effect of visual media and the culture of violenceon secondary education students.The study population consists of 500 students as to be 263 male and 237 female who arereceiving education in Grade 9.10.11 at Anadolu High School in Kırıkkale Provincial Centrebetween 2005-2006 academy year and being selected by random sampling.Research is in scanning model. First, literature relating topic has been scanned to realizethe purpose of research and the questionnaire developed by Kocadaş B (2002) was followedin order to determine the effect of visual media and the culture of violence on secondaryeducation students. Questionnaire consists of two parts; personal information and fieldinformation.Our questionnaire evaluation was analysed and interpreted in SPSS statistic program. Inthe analysis of findings, frequency and percentage distribution were used, and alsosignificance was searched in 0.05 level by using (2x2) Chi-Square test in order to determinethe effect of visual media and the culture of violence on secondary education studentsaccording to most favourite native serial films they are watching, school type and sexvariable. As a result, is seemed that students increased the culture of violence being effectedby native serial films and used violence to solve their problems by considering it as a normal85life style, while it found out that male and female students determined that there wereharmful aspects of television and media had an effect on their behaviours and attitudes, thatthe films and programs including violence have set a bad model for young people and theywanted to solve their problems with the methods used by heroes on films. This is representingus the result that visual media increases the culture of violence.