Afyon'da tüketime sunulan tavuk karkas ve tavuk eti örneklerinde salmonella SPP. varlığının klasik kültür tekniği ile saptanması
Identification of presence salmonella spp. in chicken carcasses and chicken meat samples with conventional culturel technique in afyon province
  1. Tez No: 192684
  2. Yazar: RAZİYE TELLİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LEVENT AKKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Salmonella spp, Tavuk eti, Broiler, ISO 6579, Klasikkültürel teknik.PDF created with pdfFactory trial version www.pdffactory.com, Salmonella spp, chicken meat, Broiler, ISO 6579
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
6ÖZETAfyon'da Tüketime Sunulan Tavuk Karkas ve Tavuk Eti ÖrneklerindeSalmonella spp. Varlığının Klasik Kültür Tekniği ile SaptanmasıYapılan bu çalışmada Afyonkarahisar ilinde satışa sunulan 50 adet broiler karkas, 50adet tavuk kanadı, 50 adet tavuk göğüs eti ve 50 adet tavuk budundan oluşan toplam200 adet tavuk eti örneği, Salmonella spp. varlığı yönünden analiz edilmiştir.Örneklerde, Salmonella spp. varlığı ISO 6579 referans metodu kullanılarak, klasikkültür tekniği ile tespit edilmiştir.Bu çalışmada 200 adet tavuk eti örneğinin 13'ünde (% 6,5) Salmonella spp.izole edilmiştir. Analiz edilen 50 adet kanat, 50 adet but, 50 adet göğüs eti ve 50 adetbroiler karkas numunesinden sırasıyla 5 (% 10), 4 (% 8), 3 (% 6) ve 1 (% 2) adetSalmonella izole dilmiştir.Belirlenen bu kontaminasyon seviyesi personel, ekipman ve kesimhaneortamının yetersiz hijyen koşullarından kaynaklanabilmektedir. Sonuç olarak ürünleriçin Salmonella eliminasyonunda bir HACCP programının geliştirilmesiönerilmektedir.
Özet (Çeviri)
7SUMMARYIdentification of Presence Salmonella spp. in Chicken Carcasses and ChickenMeat Samples with Conventional Culturel Technique in Afyon ProvinceIn this study, the incidence of Salmonella spp. was investigated from 200 broiler cutsthat 50 samples of the broiler, 50 samples of the chicken wing, 50 samples of chickenbreast meat, 50 samples of the chicken leg obtained from retail market inAfyonkarahisar Province. The presence of Salmonella spp.in the broiler various cutswas determined by conventional culturel technique. The Salmonella spp. wasisolated and identificated by ISO 6579 refences method.In this study, 13 (6,5 %) Salmonella strains were isolated from 200 broilercuts. Salmonella serotypes which isolated from broiler samples, 50 chicken wing, 50chicken leg, 50 chicken breast meat, 50 whole broiler carcasses as 5 (10 %), 4 (8 %),3 (6 %) and 1 (2 %), respectively.This contamination level can be explained by poor hygiene of personel,equipment, and operating place. As result of study, finally it?s suggested thatdevelopıng an HACCP program for the products is likely to be very useful ineleminating the Salmonella spp.