Yetiştirme yırdunda kalan 16-18 yaş grubundaki adölesanların anksiyete düzeylerinin belirlenmesi
To determine anxiety level of 16-18 age group adolescents who live in child protection institution
  1. Tez No: 192695
  2. Yazar: ŞENAY AKGUN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜLÜMSER KUBİLAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan, yetiştirme yurdu, anksiyete, Adolescent, foster care, anxiety
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZETAKGÜN Ş., Yetiştirme Yurdunda Kalan 16-18 Yaş GrubundakiAdölesanların Anksiyete Düzeylerinin Belirlenmesi, HacettepeÜniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Halk Sağlığı HemşireliğiProgramı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. Araştırma, yetiştirmeyurdunda kalan 16-18 yaş grubundaki adölesanların anksiyete düzeylerininbelirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini,Ankara ili Büyükşehir Belediye sınırları içerisinde bulunan T.C BaşbakanlıkSosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumuna bağlı yetiştirme yurtlarındakalan 16-18 yaş grubundaki 106 adölesan oluşturmuştur. Araştırmanın evreniörneklem olarak alınmıştır. Araştırmada verilerin toplanmasındaadölesanların tanıtıcı özelliklerini belirlemek üzere geliştirilen anket formu vedurumluk-sürekli kaygı (anksiyete) envanteri kullanılmıştır. Araştırmadan eldeedilen veriler SPSS programında değerlendirilmiştir. Verilerin analizindebağımsız gruplarda t-testi, tek yönlü varyans analizi ve kruskal-wallisönemlilik testleri kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre;yetiştirme yurtlarında kalan 16-18 yaş grubundaki adölesanlar orta düzeydebir anksiyeteye sahiptirler ( =43.82, =47.89). Ayrıca, çalışmadaadölesanların anksiyete ile baş etmede çevrelerindeki bireylerle konuşma vemadde kullanma yolunu seçtikleri, iş beklentilerinin olduğu, kurumdanayrılmayla ilgili olarak anksiyete yaşadıkları bulunmuştur. Araştırmadan eldeedilen bulgular doğrultusunda, birinci basamakta çalışan hemşirelerinkoruyucu ruh sağlığı hizmetleri çerçevesinde kurumda kalan adölesanlarıorta düzeyde anksiyete açısından ele almaları, adölesanlara anksiyete ileetkili baş etme yöntemlerini öğretmeleri ve kurumdan ayrıldıktan sonrakikonumları hakkında bilgilendirmeleri ve bağımsız yaşama hazırlamalarıönerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAKGÜN Ş., To Determine Anxiety Level of 16-18 Age GroupAdolescents Who Live in Child Protection Institution, HacettepeUniversity, Health Science Institute, Master Thesis in Public HealthNursing, Ankara, 2006. The research was done as descriptive, aiming todetermine anxiety levels of adolescents living in child protection ınstitutions(foster home). The universe of research was consisted of 16-18 age group106 adolescents who live in the İnstitutions of The Social Services and ChildProtection. The universe of research was taken as research sample. Data inthe research was gathered by the survey form developed to determine theinductory properties of the adolescents and State-Trait Anxiety Inventory.Data obtained in the research was evaluated using SPSS software.Independent groups t-test, one way anova and kruskal-wallis were used toanlalysis the data. According to the results obtained in the research, it wasdetermined that state-trait anxiety inventory of 16-18 age group adolescentswho live in child protection ınstitutions were found moderate anxiety( =43.82, =47.89). In addition, It was also found that adolescents werechoosen speaking with surrounding people and substance abuse to copewith anxiety, having job expectations, living anxiety interested in leavinginstitution. According to the findings of research, it was suggested to evaluateadolescents for moderate anxiety, to teach adolescents the effective ways ofcoping with anxiety, to inform them about the life ahead of them after leavingthe institution and to prepare them into living independently in protectivepsychologic health services by nurses who work at primary health carecenters.