Multipl miyelomlu hastalarda çevresel kan lenfosit alt tiplerinin klinik laboratuvar parametreleri ve prognoz ile ilişkisi
The relationship between peripheral lymphocyte subtypes and clinical course, laboratory parameters and prognosis in patients with multiple myeloma
- Tez No: 192702
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BURHAN TURGUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Multipl miyelom, lenfosit alt tipleri, infeksiyon, CD4/CD8 oranı, Multiple myeloma, lymphocyte subtypes, infection, CD4/CD8 ratio
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZETMultipl miyelom (MM), plazma hücrelerinin malign klonal bir hastalığıdır. Buhematolojik malign hastalıkta gerek humoral gerekse hücresel immünitede, infeksiyonlaraeğilim yaratan, ciddi bozukluklar geliştiği bilinmektedir. Çalışmamızda MM'lu hastalarda tanıkonulduğu dönemde CD4 (T yardımcı) , CD8 (T sitotoksik/supressor) ve CD19 (B lenfosit)hücre oranlarının tespit edilerek, kontrol grubu ile karşılaştırıldı ve bu hücrelerin MMhastalardaki klinik, laboratuvar bulguları ve prognoz ile ilişkisi araştırıldı. Bunun için, TrakyaÜniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Hematoloji Bilim Dalındagerçekleştirilen ileri yönelik çalışmamıza, 2003'den 2006'ya kadar takip edilen 34 MMhastası ve kontrol grubu olarak 38 gönüllü alındı. CD4+ lenfosit sayıları MM'li hastagrubunda kontrol grubuna göre belirgin olarak daha düşüktü (p=0.003). CD8+ lenfositsayıları hasta grubu ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak farksızdı (p=0.074).CD4/CD8 oranı hasta grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecededaha düşüktü. CD19+ lenfosit sayıları hasta grubunda kontrol grubuna göre belirgin olarakdaha düşüktü (p=0.007). Tanı konulduğu dönemde infeksiyonu olan ve olmayan hastalararasında CD4+, CD8+, CD19+ lenfosit sayıları ve CD4/CD8 oranı karşılaştırıldığındaistatistiksel fark yoktu. CD4+, CD8+, CD19+ lenfosit sayısı ve CD4/CD8 oranı 3 kürkemoterapi öncesi ve sonrası farklı değildi. Ortalama sağkalım 12.94±13.73 ay idi. CD4+,CD8+ ve CD19+ lenfosit sayılarının ve CD4/CD8 oranın total sağkalım üzerinde bir etkisiolmadığı bulundu (p> 0.05). Sonuç olarak çalışmamız, miyelom hastalarında tanı konulduğudönemde immün sistem hücrelerinde önemli sayısal bozuklukların olduğunu ve bubozuklukların KT altında devam ettiğini göstermektedir. Tanı konulduğu dönemde immünsistem hücrelerin sayısı ile hastaların genel sağkalım süreleri arasında ilişki bulunmamış veyine bu hücrelerin sayılarındaki farklılıkların miyelomda infeksiyon gelişimine katkısı,çalışmamızın verileri ile desteklenmemiştir. Miyelomdaki yaşam süresini belirleyenfaktörlerin çokluğu ve infeksiyon eğilimini yaratan faktörlerin kompleksliği, bu konuda dahageniş ve homojen hasta gruplarını içeren prospektif çalışmaların gerekliliğini ortayakoymaktadır.
Özet (Çeviri)
THE RELATIONSHIP BETWEEN PERIPHERAL LYMPHOCYTESUBTYPES AND CLINICAL COURSE, LABORATORY PARAMETERSAND PROGNOSIS IN PATIENTS WITH MULTIPLE MYELOMASUMMARYMultiple myeloma is malignant clonal disease of plasma cells. Multiple myeloma ischaracterized by severe deficiency of humoral and cellular immunity, leading infectiouscomplications. We evaluated the counts of peripheral CD4 (T hepler cells), CD8(cytotoxic/supressor T lymphocytes) and CD19 (B lymphocytes) positive cells at diagnosis,and tried to find out the relationship between these cells and clinical course, laboratoryparameters and prognosis in myeloma patients. Our prospective study included 34 myelomapatients who were treated in Trakya University Hematology Clinic in a time period March2003-July 2006 and also 38 sex and age matched healthy controls. CD4 and CD19 positivelymphocyte counts in myeloma patients were found to be lower than controls (p=0.003, andp=0.007, respectively). CD8 positive lymphocyte counts showed no statistical differencebetween patients and controls (p=0.074). CD4/CD8 ratio in myeloma patients weresignificantly lower than controls. CD4 (+), CD8 (+), CD19 (+) lymphocyte counts andCD4/CD8 ratios at diagnosis were not correlated with infectious complications. CD4 (+),CD8 (+), CD19 (+) lymphocyte counts and CD4/CD8 ratios were not different before andafter treatment. Mean survival of patients was 12.94±13.73 months. CD4 (+), CD8 (+), CD19(+) lymphocyte counts and CD4/CD8 ratios were not correlated with overall survival(p>0.05). In conclusion, our findings showed that myeloma patients at diagnosis hadsignificant quantitative abnormalities of immune system cells, which was persisted afterchemotherapy. Overall survival of patients and infectious complications were independent ofimmune system cell counts. As there are many complex factors affecting survival andinfections in myeloma, we need prospective studies including large and homogen patientgroups.