Multipl sklerozda fonksiyonel durumun yaşam kalitesine etkisi
The effect of functional status on quality of life in multiple sclerosis
  1. Tez No: 192704
  2. Yazar: COŞKUN ZATERİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HAKAN TUNA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Günlük yaşam aktiviteleri, multipl skleroz, özürlülük, yaşamkalitesi, Activities of daily living, multiple sclerosis, disability, quality of life
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
MULT PL SKLEROZDA FONKS YONEL DURUMUN YAŞAMKAL TES NE ETK SÖZETMultipl skleroz çok çeşitli nörolojik bozukluklarla seyreden kronik, ilerleyici birhastalıktır. Aynı zamanda hastaların yaşam kalitesini büyük ölçüde etkileyebilmektedir. Buçalışmanın amacı hastaların fonksiyonel durumlarını değerlendirmek ve yaşam kalitesiüzerindeki etkilerini araştırmaktır.Bu çalışma Poser kriterlerine göre kesin multipl skleroz tanısı almış 41 hasta üzerindegerçekleştirildi. Multipl skleroz ile ilgili öyküleri ve karakteristik özellikleri hakkında bilgiedinmek için hastalar sorgulandı. Daha sonra fizik muayene ile hastalar değerlendirildi.Günlük yaşam aktivitelerini değerlendirmek amacıyla Barthel indeksi, fonksiyonelbağımsızlık ölçütü kullanıldı. Bilişsel durumları mini-mental durum değerlendirme ölçeği ile,duygu durumları Beck depresyon ölçeği ile, özürlülük durumları genişletilmiş özürlülükdurum ölçeği ile değerlendirildi. Yaşam kalitesini saptamak amacıyla multipl skleroz yaşamkalitesi ölçeği kullanıldı.Çalışmanın sonunda hastaların mevcut belirti ve bulgularının özürlülük durumları vegünlük yaşam aktivitelerini etkilediğini saptadık. Aynı zamanda özürlülük durumları vegünlük yaşam aktiviteleri arasında anlamlı ilişki olduğunu gördük. Düşük günlük yaşamaktivite ve yüksek özürlülük skorları olan olguların yaşam kalitesi skorlarının da düşükolduğunu saptadık.Sonuç olarak bu çalışma ile multipl sklerozlu olgularda özürlülük arttıkça günlükyaşam aktivitelerinin kısıtlandığı ve yaşam kalitelerinin olumsuz yönde etkilendiği sonucunavardık.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF FUNCTIONAL STATUS ON QUALITY OF LIFE INMULTIPLE SCLEROSISSUMMARYMultiple sclerosis is a chronic progressive disease with multiple neurologicalimpairments. The disease can also dramatically affect the quality of life of patients. The goalof this study was to evaluate the functional status of the patients and to investigate the effectof their functional status on quality of life.This study was performed on 41 patients with the diagnosis of definite multiplesclerosis according to Poser Criteria. The patients were questioned to get information abouttheir characteristics and history related to multiple sclerosis. Then, they were assessed byphysical examination. Barthel index, functional indepence measurement were used in order toevaluate activities of daily living of patients. Cognitive functions, mood conditions anddisability levels of the patients were evaluated by mini-mental status examination, Beckdepression inventory and expanded disability status scale, respectively. Multiple sclerosisquality of life-54 instrument was used to determine quality of life of the patients.At the end of this study, we found that symptoms and sign of the patients affected theirdisability level and activities of daily living. There was also a significant correlation betweendisability and activities of daily living of the patients. We found that quality of life scores ofthe patients, who had lower activity of daily living and higher disability scores, were lower.Consequently, we concluded that activities of daily living were restricted and qualityof life was negatively influenced by the increase of disability in multiple sclerosis patients.