Tarımda çalışan kadınların sorunları
The problems of women in agricelture
  1. Tez No: 192719
  2. Yazar: EVİN KASIMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NURAN ELMACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Agriculture, women, problems8
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZETHalen bir tarım ülkesi olma özelliğini sürdüren Türkiye'de ekonomik olarakçalışan kadın nüfusunun % 82,0'si tarımda çalışmaktadır. Bu araştırmada Diyarbakır'daçalışan kadın tarım işçilerinin sosyo-demografik özellikleri, sağlık sorunları ve çalışmakoşullarının saptanması amaçlanmıştır.Çalışmamız kesitsel tipte bir araştırma olup, 2005 yılı Ağustos-Ekim aylarındatoplam 225 kadın ile yüzyüze görüşülerek yapılmıştır.Kadınların % 60,4'ü 10-19 yaş grubunda yer alıp, % 52,0'si okuma yazma,% 23,1'i Türkçe bilmeyip kendi aralarında konuştukları dil % 98,7 ile Kürtçe'dir.Kadınların % 41,4'ünün sosyal güvencesi yoktur.Kadınlar ortalama 17,3 yaşında evlenmiştir. 72 evli kadının % 68,0'i songebeliğinde kontrole gitmemiş, % 48,6'sı evde ara-ebesi ile doğum yapmıştır. Evlikadınların % 64,0'ü yöntem kullanmazken, RİA % 15,3 ile en fazla tercih edilenyöntem olmuştur.Son 15 gün içerisinde kadınların % 23,9'u akrep yılan ve böcek sokması,% 16,3'ü güneş çarpması olmuştur. Gıda zehirlenmesi ve ishal % 14,1 ile aynı oranlardagörülmüştür.Çadırların % 80,0'inin tuvaleti açıktadır. İlçedeki konutların tuvaletlerinin% 71,4'ü sağlığa uygun iken köydeki tuvaletlerinin % 70,0'inin, çadırların tuvaletlerinise hiçbirinin sağlığa uygun olmadığı saptanmıştır.Kadınların % 74,2'si mevsimlik tarım işçiliği yapmaktadır. Günlük ortalamaçalışma süreleri 10,5 saat, yıllık ise 3,9 aydır.Kadınların % 51,6'sı devamlı bir işte çalışmak istemekte ancak % 91,1'i sezonbitince evde oturmaktadır.Tarım işçilerinin konaklama alanlarında uygun koşulların yaratılması, sağlıklıiçme ve kullanma suyu temini, hijyenik tuvalet, banyo ve mutfağın oluşturulmasıönemli bir gerekliliktir. Bölgedeki I. Basamak sağlık kuruluşları aracılığı ile tarımdaçalışan geçici işçilere sağlık hizmeti sunulmalı, çalışanların sosyal güvenlik kapsamınaalınabilmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.Anahtar kelimeler : Tarım, kadın, sorunlar7
Özet (Çeviri)
SUMMARYIn Turkey where the economy still depends mainly on agriculture, 82,0 % of theworking women population is employed in agriculture. In this study, it is aimed todetermine the socio-demographic features, health problems and working conditions ofthe women agriculture labors in Diyarbakir.Our study is a sectional research which has been made on 225 women in total inAugust- October, 2005 period by face-to-face interviews.60,4 % of the women are in the 10-19 age group, 52,0 % of them are illiterate,23,1 % of them do not know Turkish, 98,7 % of them speak in Kurdish among eachother. 41,4% of the women do not have social security.The women have got married at the age of 17,3 on average. 59,7 % of the 72married women have not been to health control in their last pregnancy, 47,2 % of themhave given birth at home. While 64,0 % of the married women do not use any method,RIA has been the most preferred method with 15,3 %.In the last 15 days 23,9 % of these women were bit by scorpions, snakes or insects, 16,3% of them were exposed to sunstroke. Food poisoning and diarrhoea were seen at thesame percentages, 14,1 %.80,0 % of the tents? toilets are at outdoors. It is determined that while 71,4 % ofthe toilets of the residences in townships are hygienic, 70,0 % of the toilets in villagesand any of the toilets of tents are not hygienic.74,2 % of women are seasonal agriculture workers. Their daily average workingduration is 10,5 hours, and annually is 3,9 months.51,6 % of the women want to work in a permanent job, yet 91,1 % of them donothing else other than houseworks when the season ends.To create convenient residential conditions, to provide drinking and utilizingwater, to build hygienic toilets, bathrooms, and kitchens is a significant necessity. 1ststep health foundations in the region must be put into service for the temporaryagriculture workers, and the necessary legal arrangements must be done in order toinclude these workers into the social security system.