Farklı vital beyazlatma sistemlerinin dis rengi üzerine etkilerinin klinik olarak karsılastırılması
Clinical comparison of the effects of different bleaching systems on tooth color
  1. Tez No: 192720
  2. Yazar: ESEN KÜÇÜKÖMERLİOĞLU OKTAY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ŞÜKRAN BOLAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrojen peroksit, Karbamit peroksit, Vital diş beyazlatmayöntemleri, Kolorimetre, Hydrogen peroxide, Carbamide peroxide, Vital tooth bleachingtechniques, Colorimeter
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diş Hastalıkları ve Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZETOktay, K.E. Farklı vital beyazlatma sistemlerinin diş rengi üzerineetkilerinin klinik olarak karşılaştırılması, Hacettepe Üniversitesi SağlıkBilimleri Enstitüsü Tedavi Programı Doktora Tezi, Ankara, 2006. Bu klinikçalışmanın amacı üç farklı vital beyazlatma tedavisinin [%10 karbamitperoksit (KP) içeren evde uygulanan bir beyazlatma sistemi, eczane vemarketlerde satılan ve %5.3 hidrojen peroksit (HP) içeren bir beyazlatmasistemi ve kliniklerde kullanılan ve %35 HP içeren bir beyazlatma sistemi]dişlerdeki renk değişimi, tedavi sonrası 1.ve 6. aylarda rengin geri dönüşümüve diş duyarlılığı açısından karşılaştırılmasıdır. Çalışmaya alınma kriterlerineuyan 36 sağlıklı gönüllü çalışmaya katılmış ve rasgele üç farklı beyazlatmatedavisi gruplarından birine dahil edilmiştir. Grup 1 (n=12) 14 gün boyuncagünde 8 saat kullandıkları % 10 KP içeren bir beyazlatma sistemi ( PerfectBleach ) ile, Grup 2 (n=12) 14 gün boyunca günde 1 saat kullandıkları %5.3HP içeren bir beyazlatma sistemi (Crest Whitestrips) ile, Grup 3 (n=12) ise%35 HP içeren bir beyazlatma sistemi (Pola Office) ile her biri 5 dakikalık 3uygulama içeren 2 klinik seansında tedavi edilmiştir. Başlangıç diş rengi,tedavi sonunda elde edilen renk değişimi ve 1. ve 6. aylarda diş rengindemeydana gelen geri dönüş kolorimetre (Chromameter Cr 321) ve renkrehberi kullanılarak değerlendirilmiştir. Diş duyarlılığı ise çalışmaya katılanbireyler tarafından, 0 ile 10 arasında değerler alan Visual Analog Skalakullanılarak, bireysel olarak değerlendirilmiştir. Her üç yöntemin kullanımınabağlı olarak diş rengi değişiminde ( E*) önemli farklılıklar kaydedilmiştir.Tedavi sonunda Grup 2'de görülen beyazlama etkisinin Grup 1 ve 3 ilekarşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı derecede farklı olduğugörülmüştür. Tedavi sonrası 1. ve 6. aylarda Grup 2 ve 3 de Grup 1'e göretedavi sonunda elde edilen rengin daha fazla oranda geri döndüğügözlenmiştir. Ancak bu farklılıklar renk rehberi kullanılarak belirlenememiştir.Diş duyarlılığı her üç grupta da minimaldir ve istatistiksel olarak anlamlıbulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTOktay, K.E. Clinical comparison of the effects of different bleachingsystems on tooth color, Hacettepe University Health Sciences InstitutePhD Thesis in Conservative Dentistry, Ankara, 2006. The purpose of thisin-vivo study was to compare three different vital bleaching treatments [at-home with 10 % carbamide peroxide (CP), over-the-counter with 5.3 %hydrogen peroxide (HP) and in-office with 35 % HP ] for the degree of colorchange, color relapse at 1 and 6 months and tooth sensitivity.Thirty-sixhealthy volunteers who met the inclusion criteria participated in the study andwere allocated randomly to one of the three different bleaching treatmentgroups.Group 1 (n=12) was treated with 10% CP (Perfect Bleach ) 8 hours aday for 14 days ,Group 2 (n=12) with 5.3 % HP (Crest Whitestrips )1 hours aday for 14 days and Group 3 (n=12) with 35 % HP (Pola Office) two timeswith three five-minute applications with an interval of 1 week. Baseline toothcolor, the degree of color change at the end of the treatment and colorrelapse at 1 and 6 months were evaluated by a colorimeter(Chromameter CR321) and a shade guide. Tooth sensitivity was self-evaluated by the subjetsusing a Visual Analog Scale ranging from 0 to 10. All three methods resultedin statistically significant improvements in overall color ( E*). At the end oftreatment, Group 2 had significantly better whitening response relative toGroups 1 and 3, but it was observed that there were greater color relapses inGroups 2 and 3 relative to Group 1 after 1 and 6 months. But thesedifferences couldn?t observed by the shade guide.Tooth sensitivity among thethree groups was minimal and was not found statistically significant.