Süt dislerinde dental adezivlerle yapılan direkt pulpa kaplamalarının klinik ve radyolojik olarak incelenmesi
Clinical and radiological evaluation of direct pulp capping with adhesive systems in primary teeth
  1. Tez No: 192718
  2. Yazar: TAHSİN DEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER CAVİT ÇEHRELİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Süt Dişleri, Direkt Pulpa Kaplaması, Sodyum Hipoklorit, Adeziv Sistemler, Klinik Değerlendirme, Radyolojik Değerlendirme, Primary Teeth, Direct Pulp Capping, Sodium Hypochlorite, Adhesive Systems, Clinical Evaluation, Radiological Evaluation
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Süt Dişlerinde Dental Adezivlerle Yapılan Direkt PulpaKaplamalarının Klinik ve Radyolojik Olarak ncelenmesi, HacettepeÜniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Pedodonti Programı Doktora Tezi,Ankara, 2006.Bu çalışmanın amacı % 1.25'lik sodyum hipoklorit (NaOCl) ile kanamakontrolü sonrası kalsiyum hidroksit ve farklı dental adezivler ile yapılan süt azı pulpakaplamalarının klinik ve radyolojik cevaplarını in vivo olarak değerlendirmektir.Kriterlere uygun 67 çocuğun 100 süt azı dişine pulpa kaplaması uygulanmıştır.Ekspoz bölgesindeki kanama %1,25'lik NaOCl'in 60 sn. uygulamasıyla kontroledilmiştir. Dişler direkt pulpa kaplaması tekniği/materyallerine göre rastgele 5 gruba(n=20) ayrılmıştır. (1). Kalsiyum hidroksit (Dycal), (2). aseton esaslı totalpürüzlendirmeli bir adeziv (Prime&Bond NT), (3). bir non-rinse conditioner (NRC) vePrime&Bond NT, (4). 36%'lık fosforik asit ile total pürüzlendirme sonrasıPrime&Bond NT; ve (5). bir self-etch adeziv sistem (Xeno III). Grup 1'deki dişleramalgam ve grup 2-5'deki dişler ise poliasit ile modifiye kompozit rezin (Dyract AP)ile restore edilmiştir. Dişler klinik ve radyolojik olarak 24 ay boyuncadeğerlendirilmiştir. Restorasyonların kenar bütünlüğü kontrol seanslarında modifiyeUSPHS/Ryge kriterlerine göre kaydedilmiştir. 2 yıl sonunda direkt pulpakaplamalarının başarı oranı yaklaşık 93% (78/84 diş, eksfoliasyonlar hariç) olarakbulunmuştur. Dycal ve Prime&Bond NT gruplarında hiçbir klinik ve radyolojikbaşarısızlık bulgusuna rastlanılmamıştır. En yüksek başarısızlık ise NRC ve fosforikasit uygulanan gruplarda (Groups 3 and 4) görülmüştür. Klinik başarısızlıksemptomları ise kaybedilen dişlerde nadiren izlenmiştir. Xeno III ( Grup 5 )grubunda ise sadece 1 dişte başarısızlık görüldü. Kenar bütünlük skorları ise klinikve radyolojik sonuçları ile uyumluluk göstermemiştir. Bu çalışmanın sonucundaeksfoliasyonuna 2 yıl kalmış süt dişlerindeki Sınıf I okluzal kavitelerde NaOCL ileyapılan kanama kontrolü sonrası kalsiyum hidroksit ve total/self etch adezivlerinkullanılabilineceği; ancak, test edilen total etch adezivin (Prime&Bond NT) fosforikasit ve NRC ile birlikte kullanılmaması gerektiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Clinical and radiological evaluation of direct pulp cappingwith adhesive systems in primary teeth, Hacettepe University HealthSciences Institue PhD Thesis in Pediatric Dentistry, Ankara, 2006.This prospective, randomized in vivo study evaluated the clinical andradiological response of primary molars, pulp-capped with calcium hydroxide anddifferent adhesive systems after hemorrhage control with 1.25% sodiumhypochlorite (NaOCl). 100 primary molar teeth were pulp-capped in 67 childrenwho met inclusion criteria. Hemorrhage at the exposure site was controlled with60s application of 1.25% NaOCl. Teeth were randomly assigned into five groups(n=20 each) with respect to the material/technique used for capping: (1). Calciumhydroxide cement (Dycal), (2). Acetone-based total-etch adhesive (Prime&BondNT), (3). A non-rinse conditioner (NRC) and Prime&Bond NT, (4). Total-etchingwith 36% phosphoric acid followed by Prime&Bond NT; and (5). A self-etchadhesive system (Xeno III). Teeth in group 1 were restored with amalgam andgroups 2 to 5 with polyacid-modified resin-based composite (Dyract AP). The teethwere evaluated clinically and radiographically for 24 months. Marginal integrity ofrestorations was also recorded at recall periods using modified USPHS/Rygecriteria. After 2 years, the overall success rate of direct pulp capping wasapproximately 93% (78/84 teeth, excluding exfoliations). The Dycal andPrime&Bond NT groups did not exhibit any clinical or radiographic failure. Amajority of failures were observed in teeth that received NRC and phosphoric acidpretreatments (Groups 3 and 4). Clinical symptoms were seldom associated withfailed teeth. Only one tooth failed in the Xeno III group. Marginal integrity scoreswere not compatible with the clinical/radiographic outcome. Results of this studysuggest direct pulp capping with prior NaOCl hemostasis can be performed usingcalcium hydroxide or the tested total- and self-etch adhesives, for primary molarswith Class I cavities that are expected to exfoliate within 2 years. However, thetested total-etch adhesive (Prime&Bond NT) must not be used in conjunction withphosphoric acid or NRC.