Term SGA infantlarda büyümenin izlemi ve büyümeyi etkileyen faktörler
Follow up of the growth in the term SGA infants and the factors that influence growth
- Tez No: 192827
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN KOÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: SGA infant, büyümeyi yakalama, perinatal belirleyiciler.49, SGA infant, growt catch up, perinatal predictors51
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZETAmaç:SGA doğan infantlar yetişkin hayatta bir çok riskle karşı karşıyadırlar. Postnatalhayatta çoğu ilk 6 ay içerisinde hızlı bir büyüme göstererek yaşıtlarının büyüme yüzdeleriniyakalarlar. Bu çalışmada sağlıklı term SGA infantların büyümeyi yakalamaya etkisi olanperinatal prediktif faktörler incelendi.Gereç ve yöntem:Çalışmaya sağlıklı 73 term SGA infant katıldı. Her hasta için prenatal, natal vepostnatal bilgi formu dolduruldu. nfantların 0, 1, 6, ve 12. aylarda fiziki incelemeleri yapıldıve geçmişe yönelik anamnez formu dolduruldu. Muayene sırasında kilo, boy ve baş çevresigibi büyüme ile ilgili parametreler kaydedildi. Postnatal dönemde büyümeyi yakalama kriteriolarak referans toplumun büyüme eğrilerinde 10. persentilin üzerine çıkma olarak tanımlandı.Büyümeyi yakalama üzerine SPSS 10.0 kullanılarak perinatal, natal ve postnatal faktörlerinetkisi araştırıldı.Bulgular1. ayda CU grubundaki infantların boyu NCU grubundakilerden anlamlı derecededaha uzun idi.6. aydaki CU grubunun APGAR skorları, 6.ayda ölçülen boy ve baş çevresi, 12. aydaboy ölçümleri NCU grubuna göre daha fazla bulundu.12. aydaki NCU grubunda diğer enfeksiyonlar ve D vitamini kullanımı CU grubunagöre daha fazla bulundu. Vakaların 12. aydaki boy ve baş çevreleri NCU grubuna göre dahafazla bulundu.Sonuç:SGA'lı doğan infantların postnatal büyüme paternlerini ve büyüme hızlarını takipetmek son derece önemlidir. Sağlıklı term SGA infantlar için postnatal büyümeyi yakalamada48boy ve baş çevresi ve APGAR skorunun pozitif belirleyici, D vitamini ve diğer enfeksiyonlarnegatif belirleyiciler olarak kullanılabilir. Ve ilk aylarda büyümeyi yakalayan infantlarınbüyüme hızlarını özellikle ilk 6 ay koruyabilecekleri öngörülebilir.
Özet (Çeviri)
Follow up of the growth in the term small for gestational age infants and thefactors that influence growthAbstract:Aim:Infants with born SGA come up against the a lot of problems in adulthood. Most ofthem catch up growth rapidly in the first six months according to the same age. In this studywas investigated perinatal predictive factors that influence postnatal catch up growth in theterm SGA infants.Material and methods:The study included seventy three term healty infants. Prenatal, natal and postnatalinformation forms were filled for each infants. Infants were examined in 0, 1, 6, and 12thmonths. Information form was recorded. At the examination time parameters concerning withgrowth like weigth, length and head circumference were recorded. Postnatal growth catch upwas defined as above the 10th centile according to the reference population growth curves. Bythe SPSS 10,0 version for windows prenatal, natal and postnatal factors that influencepostnatal catch up growth were investigated.Findings:Infants in the CU group at first month were significantly more taller than NCU group.APGAR scores of the group CU at the sixth month were significantly more increasedthan group NCU. Lenght and head circumference of the sixth month and body lenght of thetwelveth month were significantly more increased than NCU group at the sixth month.Other infections and usage of the vitamine D in the group NCU at the twelve monthwere significantly more increased than the group CU. Lenght and head circumference at thetwelve month in group CU were significantly more increased than group NCU.50Results:For infants with born SGA, it is very important to follow up postnatal growth patternsand growth velocity. Body lenght, head circumference and APGAR scores can be positivepredictor for the postnatal growth catch up for healty term SGA infants. Usage of the vitamineD and other infections can also be negative predictors. Infants that catch up growth firsth fewmonths may anticipate that will be continued growth velocity for six months.