Sevofluran anestezisinde magnezyum sülfat infüzyonunun sevofluran ve kas gevşeticisi tüketimi, derlenme ve postoperatif analjezi üzerine etkileri
Effecs of magnesium sulphate infusion on sevoflurane and neuromusculer blockers consumption, postoperative recovery and postoperative analgesia which added to sevoflurane anaesthesia
  1. Tez No: 192863
  2. Yazar: NİHAL OĞUZHAN
  3. Danışmanlar: PROF. IŞIL GÜNDAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Magnezyum sülfat, sevofluran, kas gevşeticisi, derlenme, postoperatif analjezi, Magnesium sulphate, sevoflurane, neuromusculer blockers, recovery, postoperative analgesia
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZETÇalışmamızda, sevofluran anestezisinde magnezyum sülfat infüzyonunun sevofluranve kas gevşeticisi tüketimi, derlenme ve postoperatif analjezi üzerindeki etkilerini araştırmayıamaçladık.Hastalar randomize olarak 2 gruba ayrıldı. Kontrol grubu (n=25) (grup I) vemagnezyum grubu (n=25) (grup II) olarak belirlendi. Hastalara rutin monitorizasyona ekolarak anestezi derinliğinin tespiti için bispectral indeks monitorizasyonu ve kas gevşeticigereksinimini belirlemek için TOF-Watch monitorizasyonu uygulandı. Her 2 grupta daindüksiyon 2.5 m/kg propofol ve 0.6 mg/kg atrakuryum ile yapıldı ve 0.1 μg/kg/dakikaremifentanil infüzyonuna başlandı. Magnezyum grubunda indüksiyon sonrasında 30 mg/kgmagnezyum sülfat yavaş bir şekilde infüze edildi ve operasyon boyunca 10 mg/kg/saat dozdainfüzyona devam edildi. Kontrol grubuna ise aynı volümde izotonik uygulandı. Hastalarauygulanan remifentanil dozu hemodinamik parametrelerdeki %20'lik değişime göre arttırılıpazaltıldı. Sevofluran başlangıçta inspire edilen gaz karışımı içindeki yoğunluğu (fi sevofluran)% 2 olarak açıldı ve gaz akımı % 50 oksijen, %50 azotprotoksit olacak şekilde 4 litre/dakikaolarak ayarlandı. Sevofluranın daha sonraki yoğunluğu bispectral indeks monitorizasyonudeğerleri 45-60 arasında olacak şekilde ayarlandı. TOF-Watch monitörü %25 değerinigösterdiğinde atrakuryumun tekrar dozları uygulandı.Hastaların indüksiyon öncesi, indüksiyon sonrası, entübasyon öncesi, entübasyonsonrası, entübasyon sonrasındaki 5., 10., 15., 30., 45., 60., 75. dakika, ekstübasyon öncesi vesonrası hemodinamik verileri ve bispektral indeks değerleri kaydedildi. Hastalarınentübasyon şartları skorlandı. Operasyon bitiminde anestezi süreleri, operasyon süreleri,kullanılan sevofluran, kas gevşeticisi ve remifentanil miktarları kaydedildi.Hastaların derlenmeleri erken derlenme ve Aldrete derlenme kriterleri iledeğerlendirildi.Postoperatif analjezi için hastalara cerrahi cilt altında iken 2 mg morfin intravenözyapıldı ve analjezinin devamını sağlamak için hasta kontrollü analjezi için intravenöz morfintakıldı. Hastaların postoperatif 30. dakika, 1., 2., 4., 6., 12. ve 24. saatteki hemodinamikverileri, dakika solunum sayıları, sedasyon dereceleri, vizüel analog skala değerleri, hastamemnuniyeti ve yan etki olup olmadığı kaydedildi.Bulgularımızı değerlendirdiğimizde peroperatif dönemde kalp tepe atımı değerleriaçısından 2 grup arasında fark saptamadık. Ortalama arter basınçları entübasyonun 75.dakikasına kadar, indüksiyon sonrası, entübasyon öncesi, entübasyon sonrası 10. dakika,ekstübasyon öncesi ve sonrası dönemler dışında magnezyum grubunda daha düşük seyretti.Entübasyon şartları skorları açısından fark saptanmazken, entübasyon sonrası ortalama arterbasıncındaki artış kontrol grubunda daha yüksekti. Bispektral indeks ve inspire edilen gazkarışımındaki sevofluranın yüzde değerleri benzerdi. Magnezyum grubunda remifentanil vekas gevşetici tüketimi azalırken, sevofluran tüketiminde değişme izlenmedi. Postoperatifdönemde 2 grup arasında hemodinamik veriler, dakika solunum sayısı, sedasyon ve hastamemnuniyetleri arasında fark yoktu. Bulantı ve kusma kontrol grubunda daha fazla olgudaizlendi ancak istatistiksel olarak anlamlı değildi. Vizüel analog skala değerleri ilk 24 saatlikdönemde 12. saat dışında kontrol grubunda daha yüksek seyretti. Magnezyum grubundamorfin tüketiminde azalma izlendi.Sonuç olarak sevofluran anestezisinde magnezyum sülfatın anestezi indüksiyon veidamesine eklenmesinin bizim kullandığımız dozlarda hipnotik etkinliğe katkısı olmadığıancak hem intraoperatif hem de postoperatif analjezinin sağlanmasında iyi bir adjuvanolabileceği kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
EFFECTS OF MAGNESIUM SULPHATE INFUSION ONSEVOFLURANE AND NEUROMUSCULER BLOCKERSCONSUMPTİON, POSTOPERATİVE RECOVERY ANDPOSTOPERATIVE ANALGESIA WHİCH ADDED TO SEVOFLURANEANAESTHESIASUMMARYIn our study we aimed to investigate the effects of magnesium sulphate infusion onsevoflurane and neuromusculer blockers consumption, postoperative recovery andpostoperative analgesia, which added to sevoflurane anaesthesia.The patients have been divided into two groups. Grup I (n=25) was determined ascontrol and group II (n=25) was determined as magnesium group. To detect the anaesthesicdepth bispectral index monitorization and for to determine the neuromusculer blockagerequirements train of four monitorizations were both applied in addition to the standartmonitorization. General anaesthesia was induced with propofol 2.5 mg/kg and atracuryum 0.6mg/kg intravenously. Remifentanyl infusion was then started at 0.1 mcg/kg/min. In themagnesium group, magnesium sulphate infusion at 30 mg/kg was administered slowly afterinduction and infusion was continued at 10 mg/kg/hr during operation. The same volume ofserum physiologic was administered in control group. Remifentanyl infusion was regulateddue to the %20 change in hemodynamic parameters. İnitial sevoflurane %2 among theinspired gas mixture was started and maintain %50 oxygene and %50 nitric oxyde with flow4lt/min.Sevoflurane was regulated in order to keep bispectral index values between 45-60.Atracuryum was repeated at the times train of four monitorization values % 25 and above.The heamodynamic data and bispectral index values were recorded before induction,after induction, before intubation, after intubation and at 5, 10, 30, 45 , 60 , 75th minutes afterintubation, before extubation and also after extubation. The intubation conditions of thepatients were scored.At the end of the operation the duration of anaesthesia, the duration of surgery,sevoflurane, neuromusculer blocker and remifentanyl consumptions were recorded. Patientsrecovery were assessed by early recovery criteria and Aldrete recovery scores.At the and of the surgery before skin closure 2 mg morphine was administeredintravenously for postoperative analgesia and to maintain the analgesia, Patient controlledanalgesia with morphine was used.The heamodynamic data, respiration rate per minute, sedation degrees, visual analogscale values, patient?s satisfactions and if existed side effects were recorded at postoperative30th minute, 1, 2, 4, 6, 12, 24th hour.We didn?t find any difference in heart rate values between the groups in theperoperative period. In the magnesium group mean arterial pressure was found lower excepttill to the 75 th min. Of intubation after induction, before intubation, after after extubation at10 th min., before extubation and after extubation. The intubation conditions didn?t differbetween the groups but the increase in mean arterial pressure was higher in control group.bispectral index values and in the inspired gas sevoflurane values were similar. The change insevoflurane consumption wasn?t seen in magnesium group where remifentanyl andneuromusculer consumptions were found decreased.The heamodynamic data, respiration rate per minute, sedation and patient?ssatisfactions didn?t differ between the groups in the postoperative period. Nause and vomitingwere seen frequently in the control group but wasn?t significant statistically.In the first 24hours visual analog scale values were found higher in control group except 12 th hour.Morphine consumption was found lower in magnesium group.In conclusion, the addition of magnesium sulphate at the dosage we used during theinduction and maintenance of anaesthesia didn?t have an effect on hypnotic efficiacy, but weconcluded that it may be a good adjuvan to achieve both intraoperative and postoperativeanalgesia.