Akut koroner sendromlu hastalarda düşük ve yüksek doz atorvastatin tedavisinin erken dönem koagülasyon ve inflamasyon parametreleri üzerine etkileri
Early effects of low and high dose atorvastatin treatment on coagulation and inflammation parameters in patients with acute coronary syndrome
  1. Tez No: 192864
  2. Yazar: EMİNE GAZİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OKAN ERDOĞAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Akut koroner sendrom, İnflamasyon, Koagülasyon, Atorvastatin, C-reaktif protein, Acute coronary syndrome, Inflammation, Coagulation, Atorvastatin, C-reactiveprotein
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZETAkut koroner sendromlu hastalarla yapılan klinik çalışmalarda C-reaktif protein, FVIIve vWF düzeylerinin azalması ile mortalite ve morbiditede azalma olduğu gösterilmiştir. Akutkoroner sendromun erken döneminde inflamasyon ve koagülasyon parametreleri üzerine,statinlerin etkinliği ve uygun dozu yeterince araştırılmamıştır.Plasebo kontrollü çalışmamızda düşük ve yüksek doz atorvastatin tedavisinin akutkoroner sendromlu hastalarda erken dönemde C-reaktif protein, faktör VII ve von Willebrandfaktör düzeylerine etkisi araştırıldı. Çalışmaya kararsız angina pektoris ve ST elevasyonsuzmiyokard infarktüsü hastaları alındı. Dışlama kriterlerinden sonra hastalar, her grupta 20'şerhasta olmak üzere üç gruba randomize edildi. Birinci gruba 10 mg atorvastatin, ikinci gruba80 mg atorvastatin, üçüncü gruba plasebo verildi. Her hastadan tedavi öncesi bazal, birincihafta ve ikinci haftalarda kan örneği alındı. On mg ve 80 mg atorvastatin grubunda vonWillebrand faktör düzeylerinde birinci ve ikinci haftada bazale göre anlamlı değişiklikolmazken, plasebo grubunda birinci hafta anlamlı artış görüldü (121.15±31.99 vs 139.7±28.53%, p=0.04). Plasebo grubunda C-reaktif protein düzeylerinde birinci haftada anlamlı artışgörüldü (6.3±2.87 vs 7.41±2.61mg/L, p=0.003). On mg atorvastatin grubunda birinci haftadaanlamlı olmayan artış oldu. Seksen mg atorvastatin grubunda birinci hafta C-reaktif proteindüzeylerinde anlamlı azalma sağlandı (7.75±3.57 vs 7.13±2.95 mg/L, p=0.04). Faktör VIIdüzeyleri üç grupta da anlamlı değişiklik göstermedi.Sonuç olarak, 80 mg atorvastatin grubunda birinci haftada C-reaktif proteindüzeylerinde anlamlı azalma sağlandı. Her iki atorvastatin grubunda birinci haftada, plasebogrubunda görülen anlamlı von Willebrand faktör düzeyi artışı oluşmadı. Bu sonuçlar ışığındaakut koroner sendromun erken döneminde yüksek doz atorvastatin tedavisinin düşük dozakıyasla inflamasyon ve koagulasyon sistemini daha etkin baskıladığı ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
EARLY EFFECTS OF LOW AND HIGH DOSEATORVASTATIN TREATMENT ON COAGULATION ANDINFLAMMATION PARAMETERS IN PATIENTS WITHACUTE CORONARY SYNDROMESUMMARYClinical evidence suggest that reducing C-reactive protein and coagulation parameterssuch as von Willebrand factor and factor VII in patients with acute coronary syndrome resultsin decreased mortality and morbidity. However, the efficacy and efficient dose of statintreatment in the early period of acute coronary syndrome on C-reactive protein, vonWillebrand factor and factor VII are not well established. Therefore, our prospectivelydesigned placebo controlled study investigated the response of low dose (10 mg) and high dose(80 mg) atorvastatin on C-reactive protein, von Willebrand factor and factor VII levels in theearly period of acute coronary syndrome. Sixty eligible patients diagnosed with acute coronarysyndrome were included in the study. Patients were randomly allocated into three groups. Eachgroup consisted of 20 patients. Group 1 and 2 received 10 mg and 80 mg atorvastatin,respectively, whereas group 3 received placebo. Blood samples were taken before and at thefirst and second weeks? of treatment. Although von Willebrand factor levels did notsignificantly changed throughout the all measurements in groups 1 and 2, it significantlyincreased at the first week in patients who received placebo (121.15±31.99 vs 139.7±28.53 %,p=0.04). C-reactive protein levels significantly increased in placebo group at the first week(6.3±2.87 vs 7.41±2.61 mg/L, p=0.003). In contrast, group 1 showed nonsignificant elevationof C-reactive protein levels at the first week, although group 2 demonstrated significantdecrease (7.75±3.57 vs 7.13±2.95 mg/L, p=0.04). There was no significant difference in factorVII levels in all groups. In conclusion, only high dose (80 mg) atorvastatin significantlydecreased C-reactive protein levels during the early period of acute coronary syndrome.Although von Willebrand factor levels significantly increased in placebo group, both low andhigh dose atorvastatin treatment blunted this increased response. In the light of these findingswe may conclude that high dose atorvastatin treatment is much more beneficial than low doseatorvastatin in blunting increased inflammatory response and coagulation in the early period ofacute coronary syndrome.