Troponin t gen mutasyonlarının türk populasyonundaki dilate kardiyomiyopatili hastalarda taranması
Analysis of troponin t gene mutations in turkish populations patients with dilated cardiomyopathy
  1. Tez No: 192903
  2. Yazar: FİLİZ GÜÇLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAN ERGİNEL ÜNALTUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kardiyoloji, Moleküler Tıp, Tıbbi Biyoloji, Cardiology, Molecular Medicine, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Troponin T, dilated cardiomyopathy, SSCP, heart
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Genel Bilgi: Dilate kardiyomiyopati (DKM), artmış ventriküler dilatasyon ve bozulmuşsistolik fonksiyon ile karakterize bir kalp kası hastalığıdır. Etyolojisinde miyokardit, iskemik kalpbozukluğu, enfeksiyon ve gen mutasyonları gibi nedenler rol oynar. DKM vakaların yaklaşık %30'ukalıtsaldır. Kardiyak Troponin T (TNNT2) gen mutasyonları DKM' ye neden olmaktadır.Amaç: Bu çalışmada, Türk toplumundaki idiyopatik DKM'li çocuklarda, hastalığın etyolojiknedenlerinin araştırılmasının bir basamağı olarak TNNT2 gen mutasyonlarının incelenmesi amaçlandı.Yöntem: Çalışmada, yaş ortalaması 2 olan, 23 idiyopatik DKM'li çocuk hasta ve 100 sağlıklıbirey bilinen ve bilinmeyen TNNT2 gen mutasyonları açısından incelendi. Bu gendeki mutasyonlar,HKM'ye de yol açması nedeni ile ikinci bir kontrol grubu olarak, 50 HKM'li hasta bireyde incelendi.TNNT2 geninin fonksiyonel olarak önemli olan 10 ve 13. ekzonlarında olası mutasyonların varlığıSSCP yöntemi ile tarandı. Ayrıca, TNNT2 geninde DKM'ye yol açtığı bildirilen R141W ve ∆K210mutasyonları da çalışma grubumuzda araştırıldı.Sonuç: Bilinen bu iki mutasyonlar çalışma grubumuzda tespit edilmedi. Genin 10. ekzonununSSCP analizi sonucunda, DKM'li hasta grubunun üçünde, sağlıklı kontrol grubunun ikisinde veHKM'li kontrol grubunun birinde farklı bir bant paterni saptandı. Bu farklılığın, dizi analizisonucunda TNNT2 geninin intronik bölgesinde yer alan yeni bir varyant olduğu belirlendi. IVS10+57G>C baz transversiyonu olarak isimlendirilen bu varyantın sıklığı hastalarda %13 (n=23) kontrolgrubunda ise %2 (n=100) olarak bulundu (p= 0.003).Elde edilen bu bulgular, saptadığımız IVS10 +57 G>C değişimin DKM fenotipi ile ilişkiliolabileceğini göstermektedir. Bu veriler TNNT2 geninin, DKM oluşumunda etkin rol oynayan biraday gen olabileceği hipotezini desteklemektedir.Anahtar Kelimeler : Troponin T, dilate kardiyomiyopati, SSCP, sarkomerik protein, kalpBu çalışma İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından T-534/21102004 no'luproje olarak desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Dilate cardiomyopathy (DCM) is a heart muscle disease characterizedby left ventricular dilatation and systolic dysfunction. The underlying causes of DCM areheterogenuos including myocarditis, myocardial ischemi induced, metabolic and geneticabnormalities. A genetic cause of DCM is identified in approximataly 30% of cases. CardiacTroponin T (TNNT2) gene mutations cause DKM.Aim: We aimed to investigate TNNT2 gene mutations in the Turkish child withidiyopathic DCM as a step for searching ethyological causes of the disease.Method: The mutations of TNNT2 gene caused DCM investigated which 23,idiopathic DCM patients (age mean is 2) and 100 healthy individuals and 50 hypertrophiccardiomyopathic (HCM) patients as a control group. Functionally important exons of TNNT2gene, 10th and 13th exons are examined via SSCP method for possible mutations. Moreover,in the TNNT2 gene R141W and ∆K210 mutations associated with DCM are analysis inpatients with DCM and control groups.Result: These two mutations were not our study groups. SSCP analysis of 10th exon,three DCM patients, two individuals from control group and one HCM patient, formation ofone, distinct band pattern was observed. Investigation of this difference via sequence analysisis concluded that there is a IVS10 +57G/C base transversion at the intronic region of theTNNT2 gene. The frequency of the difference is determined as 13% (n=23) at patients,2%(n=100) at control group (p= 0.003).Outcome of this project exhibits that IVS10 +57 G>C base transversion can be relatedwith DCM phenotype. Consequently, our data suggest that TNNT2 gene is the importantcandidate gene for DCM disease.