Tavşanlarda epidural kateter yolu ile verilen magnezyum sülfat'ın spinal beyin omurilik sıvısına geçişinin araştırılması
Investigation of cerebrospinal fluid transition of magnesium sulphate administred through epidural catheter in rabbits
- Tez No: 192927
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ NECATİ GÖKMEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Epidural, magnezyum sülfat, beyin omurilik sıvısı, kan beyin bariyeri, Epidural, magnesium sulphate, cerebrospinal fluid, blood-brain barrier
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
ÖZETTAVŞANLARDA EPİDURAL KATETER YOLU İLE VERİLEN MAGNEZYUMSÜLFAT'IN BEYİN OMURİLİK SIVISINA GEÇİŞİNİN ARAŞTIRILMASIDr.Halil Can Canatan, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji veReanimasyon Anabilim Dalı, İzmir/Türkiye.Amaç: Bu çalışmada tavşanlarda epidural kateter yolu ile farklı dozlarda verilen MgSO4'ınbeyin omurilik sıvısına geçebilme özelliği ve motor blok etkisinin araştırılması amaçlandı.Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, ağırlıkları 2000-3000 g arasında değişen 18 adet tavşan alındı.Ketamin anestezisi altında deneklere kaudal epidural kateter takılarak cilt altı tünel ile sırttançıkarılıp tespitlendi. Denekler randomize olarak 6'şarlı 3 gruba ayrıldı.Grup 150 (n=6): Deneklere epidural kateterden 150mg/mL MgS04 verildi ve ardından 0.20mL serum fizyolojik ile kateter yıkandı.Grup 300 (n=6): Deneklere epidural kateterden 300mg/mL MgS04 verildi ve ardından 0.20mL serum fizyolojik ile kateter yıkandı.Grup 450 (n=6): Deneklere epidural kateterden 450mg/mL MgS04 verildi ve ardından 0.20mL serum fizyolojik ile kateter yıkandı.Arteriyel kan örneği almak için deneklerin kulak arterine kanül takıldı. Beyin omurlik sıvısıörneği almak için atlantooksipital ligament içinden sisterna magnaya insülin enjektörü ilegirilerek 0.10 mL BOS alındı. Drummond Moore skalası ile motor blok değerlendirildi.Epidural kateterden ilaç verildikten sonra motor blok değerlendirmesi yapılıp, beyin omuriliksıvısı ve arteriyel kan örnekleri 0., 240., 360. ve 480. dakikalarda alındı. Mg+2 düzeyi StatProfil M cihazı ile ölçüldü. Farmakokinetik parametreler hesaplandı. İstatistiksel olarakdeğerlendirildi.Bulgular: Çalışmamızda spinal BOS iyonize magnezyum değerleri bazal iyonize magnezyumdeğerlerine göre sırasıyla; 150 mg % 25, 300 mg % 60, 450 mg ise % 127 ve arteriyel kaniyonize magnezyum değerleri bazal iyonize magnezyum değerlerine göre sırasıyla; 150 mg %13, 300 mg % 87, 450 mg ise % 200 arttığı saptandı. Epidural verilen 450 mg magnezyumsülfatın motor blok oluşturduğu saptandı.Sonuç: Epidural uygulanan magnezyum sülfatın spinal BOS iyonize magnezyumkonsantrasyonunu arttırdığı, sistemik kan dolaşımına geçtiği ve epidural 450 mg magnezyumsülfat verilmesinin motor blok oluşturduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY:INVESTIGATION OF CEREBROSPINAL FLUID TRANSITION OFMAGNESIUM SULPHATE ADMINISTERED THROUGH EPIDURALCATHETER IN RABBITSDr. Halil Can Canatan, Anesthesiology and Reanimation Department, Medical Facultyof Dokuz Eylul University, İzmir / TurkeyObjective:This study was designed to investigate the ability of MgSO4, administered invarious doses by epidural catheter, to pass cerebrospinal fluid and evaluate motor block effectof MgSO4 in rabbits.Methods:18 rabbits weighing 2000 to 3000 g were chosen for the study. The subjects wereanesthetized using ketamin for placement of caudal epidural catheter by subcutaneous tunneltechnique. The catheter was fixed to the subjects' back. The subjects were randomized to 3groups each consisting of 6 rabbits.Group 150 (n= 6): 150 mg/mL MgSO4 was administered to all subjects in the group by usingepidural catheter and then the catheter was flushed using 0.20 mL of saline. Group 300 (n=6): 300 mg/mL MgSO4 was administered to all subjects by epidural catheter and then thecatheter was flushed with 0.20 mL of saline. Group 450 (n=6): 450 mg/mL MgSO4 wasadministered to all subjects by epidural catheter and then the catheter was flushed with 0.20mL of saline. Rabbits' ear arteries were cannulated for arterial blood samples. 0.1 mLcerecrospinal fluid sample was taken from cisterna magna using insuline injector passingthrough atlantooccipital ligament. The motor block was scored using Drummond Moorescale.After administration of drug through epidural catheter motor block evaluated and CSFand arterial blood samples were taken at 0., 240., 360. and 480. minutes. Mg2+ level wasmeasured with Stat Profile M device. Pharmacokinetic parameters were also calculated andstatistically evaluated.Results: In our study, spinal CSF ionized magnesium levels were increased compared tobasal Mg2+ levels in each group respectively as follows; 25% for 150 mg, 60% for 300 mg,and 127% for 450 mg. Moreover the arterial ionized Mg2+ levels were shown to increase by13% for 150 mg, 87% for 300 mg, 200% for 450 mg compared to basal Mg2+ levels in eachgroup, respectively. 450 mg Mg2+ sulphate administered epidurally generated motor block.Conclusion: This study has established that epidural administration of MgSO4 increases thespinal cerebrospinal fluid ionized Mg2+ concentration, epidural MgSO4 passes throughsystemic blood circulation and epidural administration of 450 mg MgSO4 generates motorblock.