Köpeklerde endometrial kistik hiperplazi pyometra kompleksin medikal tedavisinde farklı yöntemlerin etkinliğinin karşılaştırılması
Comparison of the efficacy of different methods on the medical treatment of cystic endometrial hyperplasia pyometra complex in bitches
- Tez No: 192941
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÇAĞATAY TEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Dişi köpek, pyometra, medikal tedavi, aglepristone, PGF2alfa, Bitch, pyometra, medical treatment, aglepristone
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Jinekoloji (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZETUçmak M. Köpeklerde Endometrial Kistik Hiperplazi Pyometra Kompleks'in MedikalTedavisinde Farklı Yöntemlerin Etkinliğinin Karşılaştırılması. İstanbul Üniversitesi SağlıkBilimleri Enstitüsü, Doğum ve Jinekoloji ABD. Doktora Tezi. İstanbul. 2006.Bu çalışmada ovariohysterectomy operasyonu, aglepristone ve aglepristone + PGF2alfatedavi protokolü uygulamalarının pyometranın sağaltımındaki karşılaştırılmalı başarılarınıhastanın klinik ve jinekolojik muayenesi, ultrasonografik muayeneler, total kan analizleri vehormon analizleriyle değerlendirmek, tedavi öncesi progesteron ve östrojen konsantrasyonlarının,maksimum uterus çapının tedavi başarılarına etkilerini saptamak amaçlandı. Pyometralı otuzadet dişi köpek operatif tedavi grubu (OP), aglepristone ile medikal tedavi grubu (AL) veaglepristone + PGF2alfa ile medikal tedavi grubu (AP) olmak üzere eşit üç gruba ayrıldı. ALgrubundaki köpeklere; 1., 2., 7. ve gerekirse 14. gün 10 mg/kg dozda, deri altı yolla aglepristone(Alizine, Virbac) enjekte edildi. AP grubundaki köpeklere ise aynı aglepristone protokolüne ekolarak 3-7. günlerde 5 gün süreyle 24 saat aralıklarla 0,25 mg/kg dozda PGF2alfa, dinoprosttrometamin (Dinolytic, Pharmacia) deri altı yolla enjekte edildi. OP grubunda sekiz (%80), ALgrubunda beş (%50) ve AP grubunda beş (%50) köpek iyileşti. Tedaviye kabul kriterlerini gözönünde bulundurmadan tesbit ettiğimiz bu genel başarı oranları, P4>2 ng/ml ve ovarium kistiolmayan köpekler için AL grubunda %60 ve AP grubunda %83,3 olarak yükselmiş bulunurkeniki grup arasındaki başarı oranları farkı ise önemsiz bulundu. Sonuç olarak; aglepristone ya daaglepristone + PGF2alfa ile yapılan medikal tedavilerin, plazma progesteron konsantrasyonu 2ng/ml'nin üzerinde olan ve ovarium kisti bulunmayan diöstrustaki köpeklerde sık tekrarlı, genel,jinekolojik, hematolojik ve ultrasonografik muayene metotları eşliğinde yürütüldüğü takdirdegüvenli bir alternatif oluşturduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTUçmak M. Comparison of the efficacy of different methods on the medical treatment ofcystic endometrial hyperplasia pyometra complex in bitches. İstanbul University, Institute ofHealth Science, Department of Obstetrics and Gynaecology. Doctoral Thesis. İstanbul. 2006.This study aims to compare the success of ovariohysterectomy operations, aglepristoneand aglepristone + PGF2alfa treatment protocols with clinic, gynecologic and ultrasonographicexaminations, total blood and hormone analyzes; and to determine the effects of initialprogesterone and estrogen concentrations and maximum uterus diameters on the success ofpyometra treatment. Thirty bitches with pyometra were separated into three equal groups as theoperative treatment group (OP), the medical treatment with aglepristone group (AL) and themedical treatment with aglepristone + PGF2alfa (AP) group. 10 mg/kg aglepristone (Alizine,Virbac) was administered subcutaneously to the bitches in the AL group on days 1, 2, 7 and ifneeded on day 14. In addition to the same aglepristone protocol, bitches in the AP group received0, 25 mg/kg of PGF2alfa, dinoprost trometamin (Dinolytic, Pharmacia) once every 24 hours for5 days on days 3-7. Eight bitches in the OP group (80%), five bitches (50%) in the AL group andfive bitches (50%) in the AP group recovered. Those success ratios we established ignoring thecriterias for treatment acceptance increased to 60% in AL group and 83,3% in AP group when thebitches with P4>2 ng/ml and without ovarial cycts were evaluated and the difference betweensuccess ratios of the two groups was found to be insignificant. Consequently; it was establishedthat when conducted along with frequently repetitive, general, gynecological, hematological andultrasonographic examinations, medical treatments using aglepristone or aglepristone + PGF2alfaconstitute safe alternatives in bitches going through the diestrus phase with plasma progesteronconcentrations higher than 2 ng/ml and without ovarian cycst.