Afyonkarahisar Sandıklı Hüdai Kaplıcaları'nın hijyenik koşulları ile kaplıca personelinin bilgi, tutum ve davranışları
Hygienic conditions and knowledge, attitude and behaviors of the staffs of Hudai Thermal Springs in Sandıklı, Afyonkarahisar
  1. Tez No: 192953
  2. Yazar: ALİ UYANIK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUSTAFA ÖZTÜRK, Y.DOÇ.DR. REHA DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Pool, Hygiene, Thermal Spring, Fungus, Water
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
79ÖZETAfyonkarahisar Sandıklı Hüdai Kaplıcalarının Hijyenik Koşulları ile KaplıcaPersonelinin Bilgi Tutum ve DavranışlarıAraştırmada kaplıcanın genel hijyen durumunu, kaplıca çalışanlarının bilgi,tutum ve davranışlarını, kaplıca personelinin kişisel hijyen durumu ve kaplıcaçalışanları arasında ayak mantarı enfeksiyonu sıklığının belirlemesi amaçlandı.Kesitsel tipte olan bu araştırma Afyonkarahisar'ın Sandıklı İlçesindeki HüdaiKaplıcasında yapıldı. Kaplıcada çalışan 180 personelden 174'üne araştırmacı tarafındanyüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak anket uygulandı. Ayrıca hazırlanandeğerlendirme formlarıyla kaplıcanın konaklama, sağlık, idare, havuz ve banyobirimleri kaplıca yönetmeliğine ve genel hijyen kurallarına göre değerlendirildi.Araştırmada personelin %38,5'i 35-44 yaş grubundaydı ve yaş ortalaması35.8±8.4 idi. Araştırma grubunun %75.9'u erkek, %24.1'i kadındı. Personelin %59,2'siilköğretim, %36,8'i lise ve %4'ü üniversite mezunuydu.Personelin Hepatit A, tifo, dizanteri, barsak parazitleri, AİDS, tüberküloz, nezle,grip ve mantar hastalıklarıyla ilgili sorulardan elde edilen hastalık bilgi skoru ortalaması100 üzerinden 48,0±19.9 bulundu. Bu skorun eğitim durumu yüksek olanlarda(p=0.012) ve evli olanlarda (p=0.045) daha yüksek olduğu gözlendi.Kaplıca personelinin tırnak-el temizliği, saç-sakal bakımı ve kıyafet temizliğindenelde edilen hijyen skoru ortalaması 100 üzerinden 96.7±8.7 olarak bulundu. Bu skorunkadınlarda (p=0.044) daha yüksek olduğu gözlendi.Araştırmada 114 personelden ayak mantarı numunesi alındı ve mantar sıklığı %43olarak bulundu. Cinsiyete göre mantar sıklığı; erkeklerde %45,5, kadınlarda ise %34.5idi. Öğrenim durumuna göre mantar sıklığı; ilköğretim mezunlarında %42.7, lisemezunlarında %44.4 ve üniversite mezunlarında %33.3'tü. Çalıştığı birime göre mantarsıklığı ise; sulu kısımda %46.2, susuz kısımda ise %42 idi. Mantar sıklığı; cinsiyete,öğrenim durumuna ve çalışılan birime göre karşılaştırıldığında istatistiksel olarakanlamlı fark bulunmadı.Kaplıcanın konaklama, idare ve sağlık birimlerinde genel hijyen kurallarınınbüyük bir kısmına uyulduğu ancak havuz biriminde bu hijyen kurallarına tam anlamıylauyulmadığı saptandı.Sonuç olarak, kaplıca personelinin su ile bulaşan hastalıklar konusunda eğitilmesi,havuz biriminde genel hijyen kurallarına daha fazla önem verilmesi, su numunelerinindüzenli olarak alınması ve kaplıca denetimlerinin rutin olarak yapılmasının daha yararlıolacağı düşünüldü.?Anahtar Sözcükler :? Havuz, Hijyen, Kaplıca, Mantar, Su.
Özet (Çeviri)
80SUMMARYHygienic Conditions and Knowledge, Attitude and Behaviors of The Staffs ofHüdai Thermal Springs in Sandıklı, AfyonkarahisarThe aims of this study were to evaluate general hygienic conditions, theknowledge, attitude and behaviors of the staffs and to evaluate the frequency of footfungus of the staffs.This cross-sectional study was conducted at Hudai thermal spring in Sandıklı,Afyonkarahisar between April-October 2006. A questionnarie was used by face to facein 174 of 180 workers. Accomodation, health, administration, pool and bathroom areasof the spring were also evaluated by using forms according to thermal spring regulationsand general hygiene rules.38.5% of the staff was in the age range of 35-44 years with the mean age35.8±8.4. 75.9% of the research group was male and the rest (24.1%) was female. Thepercentages of the staff graduated from elementary school, high school and universitywere 59.2%, 36.8% and 4%, respectively.The mean disease knowledge score that determined by hepatitis A, typhoidfever, dysentery, intestinal parasite, AIDS, tuberculosis, flu, influenza and fungusdiseases related questions was 48.0±19.9 per cent. This score was high in the personhaving higher education (p=0.012) and who are being married (p=0.045).The mean hygiene score was obtained from nail and hand hygiene, hair andbeard care, and cleanness of clothes of the spring staff was 97.7±8.7 per cent. Thisscore was high in females (p=0.044).In this study 114 samples for foot fungus from staff was taken and 43% of themwere infected. Distributions of fungus infection according to male and female was45,5% and 34.5%, respectively. Percentages of fungus infection in terms of educationlevel were 42.7%, 44.4% and 33.3% for graduation from primary school, high schooland university, respectively. According to the working department the distribution was46.2% and 42% for wet and dry areas, respectively. This distribution was not significantin terms of sex, education level and working area.That general hygiene rules have been obeyed in the areas of accommodation,administration and health care points but not at pools area was observed.In conclusion, in order to improve health conditions among the thermal workers,staff of thermal spring can be educated about the illnesses which can be spread bywater, especially general hygiene rules should be stressed, water samples from poolsshould be checked regularly, and inspection of the thermal springs should be doneregularly.?