Mitoksantron ve idarubisin kardiyotoksisitesini önlemede amifostinin etkinliği
The effectiveness of amifostine on the prevention of cardiotoxicity of mitoxantrone and idarubicin
  1. Tez No: 192982
  2. Yazar: ATANUR METE KALAK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜRHAN KADIKÖYLÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Amifostin, idarubisin, kardiyotoksisite, mitoksantron, rat, Amifostine, idarubicin, cardiotoxicity, mitoxantrone, rat
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
MİTOKSANTRON VE İDARUBİSİN KARDİYOTOKSİSİTESİNİ ÖNLEMEDEAMİFOSTİNİN ETKİNLİĞİGiriş: İdarubisin (İDA) ve mitoksantron (MİTO) hematolojik maligniteler ve solid tümörlerin tedavisindekullanılan antrasiklin gurubu antineoplastik ilaçlardır. En önemli yan etkileri ise kardiyotoksisite vemiyelosupresyondur. Antrasiklinlere bağlı kardiyotoksisitenin patogenezinde lipid peroksidasyonu ve serbestoksijen radikallerinin rolü olabileceği ileri sürülmektedir.Amaç: Ratlarda İDA ve MİTO'nun yol açtığı akut kardiyotoksisite patogenezinde lipid peroksidasyonu, serbestoksijen radikal metabolizması ve koruyucu enzimlerin rolleri ve olası kardiyotoksisiteyi önlemede amifostinin(AMİ) etkinliği hem biyokimyasal hem de histopatolojik olarak araştırmaktı.Gereç ve Yöntem: Hayvan etik kurulu alınan ve Adnan Menderes Üniversitesi fonundan kısmen destek alınanbu çalışmaya ağırlıkları 156±30 g olan 60 erkek Wistar rat çalışmaya alınarak 10 eşit guruba ayrıldı. 1.gurubaserum fizyolojik, 2.guruba 200 mg/kg amifostin (AMİ), 3.guruba 2.5 mg/kg İDA, 4.guruba 5 mg/kg İDA,5.guruba 200 mg/kg AMİ ve 30 dk. sonrasında 2.5 mg/kg İDA, 6.guruba 200 mg/kg AMİ ve 30 dk. sonra 5mg/kg İDA, 7.guruba 2.5 mg/kg MİTO, 8.guruba 5 mg/kg MİTO, 9.guruba 200 mg/kg AMİ ve 30 dk. sonra 2.5mg/kg MİTO ve 10.guruba da 200 mg/kg AMİ ve 30 dk. sonra 5 mg/kg MİTO verildi. 0, 1 ve 8.günlerdekuyruk veninden electro-chemiluminescence immunoassay yöntemi ile kardiyak enzimler kreatinin fosfokinaz-miyokardial band (CK-MB) ve troponin-T düzeylerine bakıldı. 8.günde ratlar servikal dislokasyon ileöldürülerek kalp dokusunun yarısında süperoksid dismutaz (SOD), katalaz, glutatyon peroksidaz (Gpx), totalglutatyon (GSH) ve lipid peroksidasyonunun bir göstergesi olan malondialdehid (MDA) spektrofotometrikolarak incelendi. Kalp dokusunun diğer yarısında ise uygun skorlama sistemleri ile inflamasyon, dejenerasyon,fibrozis, kalsiyum birikimi ve apopitoz histopatolojik olarak ışık mikroskobunda değerlendirildi. Sonuçlar one-way ANOVA ve two-paired student's t testleri ile değerlendirildi.Bulgular: Yalnızca İDA-2.5 gurubundaki 8.gün troponin-T düzeyleri AMİ ve kontrol guruplarından yüksekbulundu (p0.05), her iki MİTO gurubunda lipid peroksidasyonu artmıştı (p0.05), MİTO-5 +AMİ gurubunda ise MİTO-5 gurubundan anlamlı derecede düşüktü (p < 0.005). MİTO guruplarında SOD veGpx düzeyleri etkilenmez iken (p>0.05), katalaz (p0.05). İDAile AMİ birlikte verildiğinde total GSH düzeylerini arttırmaktaydı (p0.05). İDA-5 gurubundakidejenerasyon kontrol (p0.05), IDA 5 gurubundan daha azdı (p0.05).Sonuçlar: Ratlarda mitoksantronun yol açtığı akut kardiyotoksisitede lipid peroksidasyonu rol oynamaktadır.Miyokard kendini hem lipid peroksidasyonu hem de serbest oksijen radikallerinin zararlı etkilerinden korumakiçin katalaz ve GSH düzeylerini arttırmaktadır. Mitoksantron histopatolojik olarak miyokardda inflamasyon,dejenerasyon, fibrozis ve apopitoza yol açar. Amifostin ise mitoksantronun yol açtığı lipid peroksidasyonunuazaltıp katalaz ve GSH düzeylerini arttırarak mitoksantronun yol açtığı akut kardiyotoksisiteyi önleyebilir.İdarubisinin ise miyokard dokusunda lipid peroksidasyonu, koruyucu enzimler ve GSH üzerine bir etkisibulunmaz iken histopatolojik olarak yalnızca apopitozu uyardığı görüldü. Bu neden ile idarubusinin yol açtığıakut kardiyotoksisite başka mekanizmalarla ortaya çıkabilir. Amifostin ise GSH düzeylerini arttırıp, apopitozuazaltarak idarubisin üzerinde kısmen etkili olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
THE EFFECTIVENESS OF AMIFOSTINE ON THE PREVENTION OF CARDIOTOXICITY OFMITOXANTRONE AND IDARUBICINIntroduction: Idarubicin (IDA) and mitoxantrone (MITO), used for the treatment of hematological malignanciesand solid tumors, are anthracyline group of antineoplastic drugs. Their most important side effects arecardiotoxicity and myelosupression. It is supposed that lipid peroxidation and oxygen free radicals may play arole on the pathogenesis of anthracyline-induced cardiotoxicity.Aim: To investigate the roles of lipid peroxidation, oxygen free radicals metabolism, and protective enzymeshistopathological and biochemical on the pathogenesis of IDA- and MITO-induced acute cardiotoxicity and theeffectiveness of amifostine (AMI) on the prevention of possible cardiotoxicity in rats.Material and Methods: Animal ethical committee approval and partial support fund from Adnan MenderesUniversity was taken for this study. 156±30g weight 60 male Wistar rats were enrolled and divided t0 10 equalgroups. Serum saline to 1.group, 200 mg/kg AMI to 2.group, 2.5 mg/kg IDA to 3.group, 5 mg/kg IDA to 4.group, 200 mg/kg AMI 2.5 mg/kg IDA 30 min. later to 5.group, 200 mg/kg AMI 5 mg/kg IDA 30 min. later to6.group, 5 mg/kg MITO to 7.group, 5 mg/kg MITO to 8.group, 200 mg/kg AMI 2.5 mg/kg MITO 30 min. laterto 9.group, and 200 mg/kg AMI 5 mg/kg MITO 30 min. later to 5.group were administered. On the 0,1, and 8.days, cardiac enzymes such as creatine phosphokinase-myocardial band (CK-MB) and troponin-T wereexamined from tail veins by using electro-chemiluminescence immunoassay method. Rats were sacrificed on8.day. Superoxide dismutase (SOD), catalase, glutathione peroxidase (Gpx), total glutathione (GSH) andmalondialdehyde (MDA), the indicator of lipid peroxidation, were investigated in the half of the rat heart tissueby using spectrophotometric method. According to appropriate scoring systems, inflammation, degeneration,fibrosis, calcium deposits, and apoptosis were evaluated with light microscope histopathological in another halfof the rat heart tissue. The results were evaluated by using one-way ANOVA and two-paired student?s t tests.Results: The 8.day troponin-T levels in IDA-2.5 group were higher than AMI and control groups (p0.05), lipid peroxidation inboth MITO groups higher than AMI and control groups (p0.05), these levels in MITO-5+AMIgroup were significantly lower than MITO-5 group (p0.05), catalase (p0.05). Total GSH levels in MITO groupswere increased by AMI (p0.05). Degeneration scores in IDA-5 group were higher than control(p0.05). Butapoptosis scores in IDA-5+AMI were than IDA-5 group (p0.05).Conclusions: Lipid peroxidation played a role in mitoxantrone-induced acute cardiotoxicity in rats. Myocardiumincreased catalase and GSH levels to protect from both lipid peroxidation and the harmful effects of oxygen freeradicals. Mitoxantrone caused histopathological inflammation, degeneration, fibrosis, and apoptosis inmyocardium. AMI may prevent mitoxantrone-induced acute cardiotoxicity, decreasing lipid peroxidation andincreasing catalase and GSH levels. However IDA did not effect lipid peroxidation, the preventive enzymes, andGSH with the exception of apoptosis induction. Idarubicin-induced acute cardiotoxicity may result fromdifferent mechanisms. AMI may be partially effect on Idarubicin, increasing GSH levels and decreasingapoptosis.