Larinksin yassı hücreli karsinom olgularında proliferatif indeks (ki-67), tümör süpressör gen protein indeksi (p53) ve glukoz transport protein (glut1 ve glut3) ekspresyonlarının prognostik önemi
The prognostic significance of the proliferative index (ki-67), tumour supressor gene protein index (p53) and glucose transporter proteins (glut1 and glut3) expressions in squamous cell carcinoma cases of the larynx
- Tez No: 192983
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET NACİ EDALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Patoloji, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat), Pathology
- Anahtar Kelimeler: Larynx, squamous cell carcinoma, Ki-67, p53, glucose transporterproteins, GLUT1, GLUT3, prognosis.54
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu deneysel çalışmada larinksin yassı hücreli karsinom olgularındaproliferatif indeks (Ki-67), tümör süpressör gen protein indeksi (p53) ve glukoztransport protein (GLUT1 ve GLUT3) ekspresyonlarının konvansiyonel prognostikparametrelerle ilişkisi ve sağ kalım sürelerine etkisi araştırıldı.Gereç ve Yöntem: Klasik tip yassı hücreli karsinom tanısı almış ve larenjektomiuygulanmış olan 79 olgu çalışma kapsamına alındı. Tümörü örnekleyen parafin kesitlerestreptavidin-biotin yöntemi kullanılarak Ki-67, p53, GLUT1 ve GLUT3 antikorlarıuygulandı. İmmünohistokimyasal sonuçlarla konvansiyonel prognostik parametrelerarasındaki ilişkinin araştırılmasında Pearson Chi-Square (Ï 2) veya Fisher's Exact testikullanıldı. Sağ kalım sürelerinin analizinde Kaplan-Meier metodu ve log-rank testiuygulandı.Bulgular: Ki-67 PI ile tümör çapı arasında pozitif bir korelasyon mevcuttur(p=0,023). Artmış p53 ekspresyonuyla bazı iyi prognostik faktörler arasında anlamlıilişki tespit edildi; p53 ekspresyonuyla tümör diferansiyasyonu arasında pozitifkorelasyon (p=0,036), perinöral invazyon arasında negatif korelasyon (p=0,031)gözlendi. GLUT1 (p=0,002) ve GLUT3 (p=0,011) pozitif olgularda sağ kalım sürelerianlamlı şekilde uzun bulundu. Ki-67 PI ve p53 ekspresyonlarının sağ kalım süresineetkileri anlamlı değildi. Diğer klinikopatalojik özelliklerle immünohistokimyasalsonuçlar arasında anlamlı ilişki bulunmadı.51Sonuç: Bu çalışmadaki sonuçlar Ki-67 ve p53 ekspresyonlarının larinksin yassıhücreli karsinomlarında sağ kalım süresiyle ilişkisi olmadığını göstermektedir. GLUT1ve GLUT3 pozitifliği sağ kalım sürelerini anlamlı şekilde uzatmaktadır. Bazı iyiprognostik faktörler (iyi diferansiye ve perinöral invazyon göstermeyen) ile artmış p53ekspresyonu arasında anlamlı ilişki tespit edilmiştir.Anaktar Kelimeler: Larinks, yassı hücreli karsinom, Ki-67, p53, glukoztransport proteinleri, GLUT1, GLUT3, prognoz.52
Özet (Çeviri)
Objectives: The aim of this experimental study was to investigate therelationships of proliferative index (Ki-67), tumor suppressor gene protein index (p53),and glucose transporter protein (GLUT1 and GLUT3) expressions with conventionalprognostic parameters in squamous cell carcinoma cases of the larynx, and their effectson the survival durations.Materials and Methods: 79 cases who diagnosed with conventional laryngealsquamous cell carcinoma and who have undergone laryngectomy participated in thestudy. A representative parafin section from each tumor was immunostained with theKi-67, p53, GLUT1, and GLUT3 antibodies using the streptavidin-biotin method. Inexamining the relationships between these immunohistochemical results and theconventional prognostic parameters, the Pearson Chi-Square (Ï 2) or Fisher's Exact testwas used. Survival duration was analysed using the Kaplan-Meier method and log-ranktest.Results: There was a positive correlation between Ki-67 PI and tumour size(p=0,023). The overexpression of p53 was found to be significantly associated withsome of the well-prognostic factors; p53 expression was positively correlated withtumor differentiation (p=0,036) and negatively correlated with perineural invasion(p=0,031). The survival duration was found significantly prolonged in cases with53GLUT1 (p=0,002) and GLU3 (p=0,011) positive score. The effects of Ki-67 PI and p53expressions on survival duration were not significant. No significant relationshipsbetween other clinicopathological characteristics and immunohistochemical results weredetectedConclusion: The results of the present study indicated that Ki-67 PI and p53expressions were not significantly associated with survival durations. The positivity ofGLUT1 and GLU3 significantly prolonged patient survival duration. Some well-prognostic factors (well-differentiated tumours and cases with no perineural invasion)were found to be significantly associated with p53 overexpression.