Hastaneye yatan çocukların ebeveynlerinin ihtiyaçlarını karşılama düzeyinin belirlenmesi.
Determination of the making level of the hospitalized children?s parents? needs
- Tez No: 193009
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYŞEGÜL BÜKÜLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hastane, çocuk, ebeveyn, hasta çocuk ve ailesi, ebeveynlerin ihtiyaçları, Hospital, child, parent, sick child and him/her family, parents?needs
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZETHastaneye Yatan Çocukların Ebeveynlerinin İhtiyaçlarını KarºılamaDüzeyinin Belirlenmesi.Çocuk, ailenin devamlılıðını saðlar ve ana babanın yaºamına anlam verir.Hastalık ise, geliºen her çocuðun baºına gelebilecek en yaygın stres kaynaklarındanbiridir. Çocuðun hasta olması sadece çocuðu deðil, ailesini de doðrudanetkileyecektir. Çocuðun yanında ebeveynin olması, bakıma katılması, tedavi planınakatkıda bulunması, verilen bakımın içeriðini oluºturur. Ama çoðu zaman hastanedeçocuðunun yanında kalan ebeveynin ihtiyaçları göz ardı edilir. Bu çalıºma, çocuklarıhastanede yatan ebeveynlerinin önemli ihtiyaçlarının belirlemek ve ihtiyaçlarını nedüzeyde karºıladıklarını saptamak amacıyla yapılmıºtır.Bu çalıºma, Afyonkarahisar Kocapete Üniversitesi Ahmet Necdet SezerUygulama ve Araºtırma Hastanesi Çocuk Saðlıðı ve Hastalıkları Kliniðinde, 1 Ocak-1 Eylül 2006 tarihleri arasında çocukları tedavi gören 150 ebeveyne NPQ testiuygulanarak yapılmıºtır. Mann-Whitney U , Kruskall-Wallis , Pearson Ki-Kare,Fishers Exact testleri ve yüzdeleme yapılarak anketler deðerlendirilmiºtir.Çalıºmaya katılan ebeveynlerin, 128'i anne (%85,3), 15'i baba (%10), gerikalan 7'si (%4,7) ise dede, büyükanne, teyze, hala gibi yakın akrabalardanoluºmuºtur.Çalıºmaya katılan ebeveynlerin en önemli ihtiyaçları sırasıyla; çocuðunundurumu hakkında kesin bilgiye sahip olmak, yanında olmasa bile en iyi hemºirelikhizmetinin verileceðine emin olmak, umutlu olabilmek, taburculuðuna hazırlanırkençocuðunun saðlıðı ile ilgili tavsiyeler almak, en iyi saðlık hizmetini alacaðını bilmek,tüm saðlık sonuçları konusunda bilgilendirilmek, ebeveynlerin duygularını anlayanve bilen hemºirelerin varlıðı durumu, yapılan testler hakkında olabildiðince çabukbilgilendirilme ihtiyacı olarak bulunmuºtur. Ebeveynlerin 28'i (%19,4) çocuklarınınhastalıðı konusunda, yakınlarını bilgilendirmenin önemsiz bir durum olduðunuBu çalıºmada ebeveynler, hastane ortamında fiziksel ihtiyaçlarınınbelirtmiºtir.tamamen karºılandıðını ve çocuklarının okul eðitimi konusunda hastane ºartlarınınyetersiz olduðu belirlemiºlerdir.Buna göre; hastanede çocukları yanında kalan ebeveynlerin saðlık personelitarafından ihtiyaçlarının göz ardı edilmemesi gerekir. Ebeveynlerin, çocuðununtedavi sürecinde ve bakımında faydaları olduðu unutulmamalıdır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYDetermination of the making level of the hospitalized children?sparents? needsChild provides continuity of a family and gives sense to the lives of parents. Onthe other hand, illness is one of the stress sources every growing child may have. Theillness of a child directly affects not only herself/himself but also his/her family. Thecare of an ill child consists of the facts that ?Parents should be with their child,parents should participate the care and parents should assist for the treatment plan?.Therefore, most of time, needs of hospitalized children?s parents are ignored.This study was made to determine important needs of parents of hospitalizedchildren and how these parents cover their needs.The study was made by applying NPQ test on 150 parents of hospitalizedchildren in Afyonkarahisar Kocatepe University Child Health and Disease Clinic.Surveys were taken into account using Mann Whitney U, Kruskall-Wallis, PearsonChi-Square, Fisher?s Exact and percentage tests.The parents participating the study consists of 128 (85.3%) mother, 15 (10%)father and 7 ( 4.7%) close relations as grandfather, grandmother, aunt etc.The most important needs of parents participating the study are to have anexact information about their children?s condition, to be sure that their child takes thebest nursery service even though they are not with their child, to be hopeful, to getadvices while their child prepare for discharge, to know to get the best treatmentservice, to be informed about all health results, to be informed about all test resultsand the existence of nurses understanding and knowing their emotions respectively.Twenty-eight (19.4%) of parents express that informing their relations aboutthe condition of their child is unnecessary.In this study, parents observe that their physical needs are completely covered,but hospital?s condition is not enough for their child?s education.To conclude, the needs of parents who stay with their child in hospital shouldnot be ignored. It should not be forgotten that parents may be advantageous duringthe care and treatment of the child.