Eskişehir osmangazi üniversitesi hastanesi'nde refakatçilik hizmetlerinin konumu
The position of accompanies of patient's at the eskisehir osmangazi university hospital
- Tez No: 193029
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ÖMÜR ELÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deontoloji ve Tıp Tarihi, Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Medical History and Ethics, Hospitals, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Hasta refakatçisi, Refakatçilik hizmetleri, Bakımverenler, Hemşire, Patient-accompanier, Accompaniment services, Caregivers, Nurse
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZETESKİŞEHİR OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ'NDEREFAKATÇİLİK HİZMETLERİNİN KONUMUMürüvvet MERİÇKişi olmakla kazanılan yaşama, sağlık ve hasta hakları, kişininyaşamına saygı gösterilmesini, sağlığının korunmasını, gerektiğinde tedaviedilmesini kapsar.Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesinde yatan hastalara,refakatçilere ve hemşirelere refakatçilik hizmetlerini sorgulayan, başındademografik verilerin sorgulandığı arkasından bu alanda bir ölçek oluşturmayıamaçlayan, hasta ve refakatçilere 40 maddeden, hemşirelere 36 maddeden oluşansoru kağıdı uygulanmış, çalışma grubunu 147 hasta, 166 refakatçi, 141 hemşireoluşturmuştur. Verilerin değerlendirilmesinde varyans analizi, Tukey tekniği,Levene testi ve t testinden faydalanılmıştır. Bu amaçla da SPSS 10.0 İstatistikprogramı kullanılmıştır.Hastanemizde mevzuat ile tanımlanan refakatçilerin yoğun bakımklinikleri hariç kliniklerde yatan hastaların yaklaşık yarısının yanındabulunduğu ve hasta bakımında aktif rol aldığı görülmüştür. Hastaların % 63,94,refakatçilerin % 66,86, hemşirelerin % 31,91'i hastanın yanında refakatçibulunmasını istemektedir. Toplumsal ve kültürel yapımız gereği yalnızlığınıpaylaşan, çoğunlukla aileden çalışmayan kadınlar refakatçilik hizmetiniyürütmektedir.Hemşireler refakatçi kalmasını hasta ve refakatçiden daha azdesteklemekle birlikte, hasta ile ilgili bakım sorumluluklarının refakatçilertarafından karşılanmasını beklemektedir.Bayan refakatçiler hasta psikolojisinin bozulabileceği endişesini dahayoğun yaşamaktadır.Dahili kliniklerdeki refakatçiler, hasta psikolojisinin bozulabileceğiendişesini daha yoğun yaşamaktadır. Yüksek lisans ve lisans mezunu hemşirelerhasta psikolojisinin bozulabileceği endişesini, önlisans ve lise mezunuhemşirelere göre daha çok önemsemektedir.Refakatçilerin ?iletişim? konusunda en önemli hizmeti yüklendiklerigörülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE POSITION OF ACCOMPANIES OF PATIENT?S AT THE ESKISEHIROSMANGAZI UNIVERSITY HOSPITALMürüvvet MERİÇThe rights of living, health rights and patient rights, acquired withbeing a person, include respecting individual, protecting health and treatingdiseases if necessary.In this study, the patients receiving medical care at EskisehirOsmangazi University Hospital, accompaniers and nurses taking care of themhave been asked questions.A questionnaire consisting of questions about the demographicaldata and scale developed so as to identify the accompaniment services was used inthe study. The questionnaire consisted of 40 questions for patients andaccompanier persons and 36 questions for nurses. The sample group wascomposed of 147 patients, 166 accompanier people and 141 nurses. Varianceanalysis, Tukey?s technique, Levene?s technique and t- test and SPSS 10.00statistical program were used for evaluating the data.It was seen that the approximately 50% of hospitalized patients(intensive care clinics in our hospital was excluded) had accompanier peopledefined by hospital regulation. It was also seen that above accompaniers playedactive role on patient care. 63.94% of patients, 66.86% of accompaniers and31.91% of nurses wanted patients should have accompaniers. Harmonious to oursocial and cultural structure, people who are accompaniers are those unemployedwomen mostly from family members, and their primary duty in accompanimentsis to share the patient?s loneliness.Although the nurses agree on accompaniment less than theaccompaniers, they expect that the responsibility related with patient care shouldbe charged on the accompaniers.Female accompaniers have worried about the patient?s psychologicalbreakdown more than the males.The accompanier people in internal medical clinics worry about thepatient?s psychological breakdown more than those in the other clinics. Thenurses with bachelor?s and master degree worried about the patient?spsychological breakdown more than those with high school and pre-bachelor?sdegree.It was seen that the accompanier?s most important responsibility ison the communication.