Kemoterapi uygulayan hemşirelerin bilgi düzeylerinin kemoterapi alan hastaların hemşirelik bakımından memnuniyet düzeylerine etkisi
The effect of the level of knowledge that the nurses who apply chemotheraphy have on the satisfaction level of the patients who receive treatment from these nurses
  1. Tez No: 193030
  2. Yazar: NURAN YENER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEDİME KÖŞGEROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Kemoterapi, Hasta Memnuniyeti, Hemşirelik, BakımKalitesi, Chemotherapy, Patient Satisfaction, Nursing, Quality of Care
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma, kemoterapi uygulayan hemşirelerin bilgi düzeylerinin,kemoterapi alan hastaların hemşirelik bakımından memnuniyet düzeylerine etkisinibelirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Araştırmanın örneklemi, 24 Nisan 06/ 30 Haziran 06 tarihleri arasında,Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Uygulama Hastanesinde kemoterapiuygulayan 50 hemşireden ve bu kliniklerde yatarak kemoterapi alan 50 hastadanoluşmaktadır.Veri toplama aracı olarak ?Hasta Sosyo-demografik Anket Formu?,?Kemoterapi Hastalarında Hemşirelik Bakımı Memnuniyet Ölçeği?, ?Hemşire Sosyo-demografik Anket Formu? ve ?Hemşire Bilgi Düzeyi Anketi? kullanılmıştır. Elde edilenveriler ki-kare ve t testi kullanılarak değerlendirilmiştir.Yapılan analizler sonucunda; kemoterapi uygulayan hemşirelerin bilgipuanlarına göre dağılımları değerlendirildiğinde; %54'ünün bilgi puanının ortalamanınüstünde, %46'sının bilgi puanının ortalamanın altında olduğu görülmektedir.Hemşirelerin mezun oldukları okullara göre bilgi puanları arasındaki fark anlamlıbulunmuştur(p=0,01). Hemşirelerin kemoterapi uygulama yıllarına göre bilgi puanlarıarasındaki fark anlamlı bulunmuştur(p=0,015). Hemşirelerin periyodik eğitim almadurumlarına göre bilgi puanları arasındaki fark oldukça anlamlıbulunmuştur(p=0,000). Kemoterapi uygulanan hastaların hemşirelik bakımındanmemnuniyet puanlarına göre dağılımları değerlendirildiğinde; örnekleme alınan 50hastanın %32'sinin hemşirelik bakımından memnuniyet puanı ortalamanın altında,%68'inin hemşirelik bakımından memnuniyet puanı ortalamanın üzerindebulunmuştur. Hastaların mesleklerine göre hemşirelik bakımından memnuniyetpuanları arasındaki fark anlamlı bulunmuştur(p=0,010). Hemşirelerin periyodik eğitimalma durumlarına göre hastaların hemşirelik bakımından memnuniyet puanortalamaları arasındaki fark anlamlı bulunmuştur(p=0,012). Hemşirelerin bilgipuanları ile hastaların hemşirelik bakımından memnuniyet puan ortalamalarıarasındaki fark oldukça anlamlı bulunmuştur(p=0,000).Sonuç olarak; hemşirelerin bilgi puanlarının hastaların hemşirelikbakımından memnuniyet düzeyini olumlu yönde etkilediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is done in order to determine the effect of the level ofknowledge that the nurses who apply chemotherapy have on the satisfaction level ofthe patients who receive treatment from these nurses.The sample of the research consists of 50 nurses who applychemotherapy in Eskişehir Osmangazi University Medical Practice and ResearchCenter, between the dates 24 April 2006 \30 June 2006, and 50 patients who stay inthe hospital for chemotherapy treatment.For data gathering, ?Patient socio-demographic survey form?, ?Measure ofsatisfaction of nursing care for patients receiving chemotherapy?, ?Nurse socio-demographic survey form? and ?Nursing level of knowledge Survey? are used. Theobtained data is evaluated using Chi-square and t test.As a result of the analysis done, when the distribution according to theknowledge scores of the nurses who apply chemotherapy is evaluated, 54 % is foundout to be over average, 46 % below average. The difference between the knowledgescores according to the schools the nurses graduated is found to be sensible(p=0,010).The differences between the knowledge scores according to the years thenurses apply chemotherapy is found to be sensible (p= 0,015). The differencebetween the knowledge scores according to the nurses? periodic education is foundto be very sensible (p=0,000). When the distribution of the patients that receivechemotherapy is taken into account, according to the satisfaction scores regardingnursing care, of 50 patients in the sample, 32% is found to be below average, 68%over average. The difference between the scores of satisfaction of the patients fromnursing care regarding their (the patients?) occupation is found to besensible(p=0,010). The difference between the nurses? periodic education and theaverage of the patients? satisfaction scores regarding nursing care is found to besensible(p=0,012).The difference between nurses? knowledge scores and theaverage of the patients? satisfaction scores regarding nursing care is found to be verysensible(p=0,000).As a result; nurses? knowledge scores is found out to be positivelyaffecting the satisfaction level of the patients regarding nursing care.