Sağlık çalışanlarının organ nakli ve bağışına ilişkin düşünceleri
Thoughts of health workers on organ transplantation and donation
  1. Tez No: 193031
  2. Yazar: EMİNE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ERSİN ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Organ Nakli, Organ Bağışı, Sağlık Çalışanı, Düşünce, Organ Transplantation, Organ Donation, Health Worker, Thought
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
SAĞLIK ÇALIŞANLARININ ORGAN NAKL VE BAĞIŞINA L ŞK NDÜŞÜNCELEREM NE YILMAZBu araştırma, sağlık çalışanlarının organ nakli ve bağışına ilişkin düşüncelerinibelirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Araştırma, Eylül 2005- Temmuz 2006 tarihleri arasında Eskişehir OsmangaziÜniversitesi Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesinde yapılmıştır. Araştırmanın evrenibu hastanede çalışan 515 uzman doktor-asistan, 415 hemşire-sağlık memuru, 176 röntgen-laboratuar teknisyeni olmak üzere toplam 1106 kişiden oluşmuştur. Araştırmanın örneklemiise; çalışmanın yapıldığı tarihler arasında yüz yüze görüşmeyi kabul eden 90 uzman doktor-asistan, 200 hemşire-sağlık memuru, 24 röntgen-laboratuar teknisyeni olmak üzere toplam314 kişiden oluşmuştur.Elde edilen verilerin istatistiksel analizleri SPSS 13.0 paket programında sıklık,yüzdelik ve ki-kare testleri kullanılarak yapılmıştır.Araştırma sonucunda; sağlık çalışanlarının sadece % 13,5'inin organlarınıbağışladıkları görülmüştür. Araştırmaya katılan sağlık çalışanlarının; %96'sı böbrek, %83,5'ikalp, %74,1'i karaciğer, %62'si kornea, %27,9'u kemik iliği, %22,9'u akciğer , %12,1'i deri,%10,3'ü kan, %9,6'sı pankreas, %3,2'si barsak, %2,5'i damar, %2,1'si kalp kapağı, %1,7'sikas, %1,4'ü tendon, %1,4'ü kemik, %1'i böbreküstü bezinin nakliningerçekleştirilebileceğini ifade etmişlerdir. Sağlık çalışanlarının; %24,4'ü organ bekleyenlerindışında kimsenin konuya ilgisi olmadığını, %26,8'inin genetik çalışmaların gelecekte organnakillerinin yerini alabileceğini, % 25,7'si organ nakli ve bağışı konusunda yapılançalışmaların sağlık çalışanlarına yeterince duyurulmadığını, % 38,1'inin organ nakli ve bağışıkonusunda ulusal birliğe ihtiyaç bulunduğunu, %21,7'si basının konuya yeteri kadar yervermediğini, %10,4'ü organ bağışına olumlu baktığını, %16,5'si ise eğitimleri süresincekonuyla ilgili yeterli bilgi verilmediğini ifade etmişlerdir.Araştırmada elde edilen sonuçlara göre uygun öneriler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
THOUGHTS OF HEALTH WORKERS ON ORGAN TRANSPLANTATION ANDDONATIONEM NE YILMAZThis study has been done as complimentary to put forward the thoughts of healthworkers on organ transplantation and donation.The study was carried out at the University of Eskişehir Osmangazi, Education andApplication hospital between the time period of September 2005 and July 2006. The universeof this study was composed of totally 1106 persons including 515 specalist doctor-assistants,415 nurse- health servants, 176 roentgen-laboratory technicians working at that hospital.However sample of the study was composed of totally 314 persons including 90 specialistdoctor-assistants, 200 nurse- health servants, 24 roentgen-laboratory technicians who accepteda meeting in person in that time period.Statistical analisis of the obtained data was done using SPSS 13.0 packageprogram for windows. Percentage notation and chi square tests were used for descriptivedata and for the differences between the groups.At the end of the study, we found that only 13.5 % of the health workers donatedtheir organs. Of the health workers included in the study stated that organ transplantationcould be done as in the following percentages; kidney 96%, heart 83,5%, liver 74,1%,chornea 62%, bone marrow 27,9%, lung 22,9%, skin 12,1%, blood 10,3%, panchreas 9,6%,gut 3,2%, vessel 2,5%, heart valve 2,1%, muscle 1,7%, tendon 1,4%, bone 1,4%, suprarenalgland 1%. Of the health workers; 24,4% stated that only the patients waiting for a organdonation were interested in the subject but anyone else, 26,8% stated that genetic studieswould take place of organ tranplantations in the future, 25,7% stated that studies in the subjectof organ transplantation and donation were not announced enough to health workers, 38,1%stated that there was a need for national union for organ transplantation and donation, 21,7%stated that the press did not reserve enough space, 10,4% stated that they thought positiveabout organ transplantation, 16,5% stated they were not supported with enough knowledgeregarding the subject during their education.Appropriate suggestions were presented according to results of this study.