Plasmodium vivax tanısında kalın damla ile immünokromatografik yöntemin karşılaştırılması
The comparison of the immünochromatographic method with thick blood examination for diagnosis of plasmodium vivax malaria
  1. Tez No: 193048
  2. Yazar: İBRAHİM KOCAÇİFTÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İ. SONER KOLTAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Parazitoloji, Parasitology
  6. Anahtar Kelimeler: Plasmodium vivax, Tanı, OptiMAL test, Kalın damla.vi, Plasmodium vivax, Diagnosis, OptiMAL test, Thick blood film.viii
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Parazitoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZETPLASMOD UM V VAX TANISINDA KALIN DAMLA LEMMÜNOKROMATOGRAF K YÖNTEM N KARŞILAŞTIRILMASIDünyada sıtmalı bölgelerde üç milyardan fazla insan yaşamaktadır. Her yıl 300milyon insan sıtma enfeksiyonuna yakalanmakta ve 2,5 milyon insan sıtmadanölmektedir. nsanda sıtmaya dört tür sebep olmaktadır. Tüm sıtma olgularının % 95'ininnedeni Plasmodium vivax'tır. Sıtma paraziti insanlara dişi Anofel sivrisineklerininısırması ile geçmekte ve sıtma epidemileri gelişmektedir. Bu epidemiler gelişmekte olanülkelerde sağlık altyapısı ve yerel ekonomiler üzerinde güçlü etkiler yapmaktadır. Sıtmaparazitinin saptanmasında klasik altın standart yöntem kalın damla kan preparatlarınınincelenmesidir. Bununla birlikte sıtma tanısı için mikroskobiye alternatif yöntem olarakhızlı sıtma tanı testleri sunulmuştur.OptiMAL test, parazit laktat dehidrogenaz enzimine karşı gelişmiş antikorlarlarenk tayini olanağı sunacak şekilde düzenlenmiş, dipstik prensibine dayananimmünokromatografik hızlı bir testtir. Test tam kanda Plasmodium vivax vePlasmodium falciparum sıtmasını saptamaktadır.Çalışma Mayıs 2004-Ekim 2005 süresince Diyarbakır ilinde merkez ilçe Silvanve Bismil ilçelerinde gerçekleştirilmiştir. Kırsal ve şehir merkezlerinde sıtma benzeribelirtileri bulunan toplam 109 hastadan kalın damla kan preparatları hazırlanması veOptiMAL test için tam kan örnekleri alındı. Ayrıca her bir pozitif kalın damla kanpreparatı için parazit yoğunluğu hesaplandı. Çalışmada 83 hastaya ait kalın damla kanpreparatları incelemesi ile Plasmodium vivax pozitif bulunurken, OptiMAL test ile 84hastada Plasmodium vivax pozitif bulundu. Kalın damlası pozitif olan bir hastadaOptiMAL test negatif bulundu. ki hastanın kalın damla sonucu negatif iken, bunlarOptiMAL testte olarak saptandı.vKalın damla altın standart olarak kabul edildiğinde; OptiMAL testin duyarlılığı% 98,8, seçiciliği % 92,3 olarak bulunurken, pozitif prediktif değeri % 97,6, negatifprediktif değeri % 96 oranında bulundu.Sonuç olarak, hızlı sıtma tanı testi olan OptiMAL basit, seçici ve etkin bir testolup, saha çalışmalarında Plasmodium vivax sıtma tanısı için kolaylıkla kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE COMPARISON OF THE IMMUNOCHROMATOGRAPHIC METHODWITH THICK BLOOD EXAMINATION FOR DIAGNOSIS OF PLASMODIUMVIVAX MALARIAMore than 3 billion people live in malarious regions at the worldwide. Everyyear 300 million people suffering from malarial infection and 2.5 million people diefrom the malaria. There are four species causing human malaria. Ninety five percent ofall human malaria is caused by Plasmodium vivax. The bite of female Anophelesmosquito transmits the malaria parasite to humans and develop malaria epidemics.These epidemics have strong effects on the health infrastructure and local economics indeveloping countries. The classical gold standart method for detection of the malariaparasite is the examination of thick blood films. However, rapid malaria tests have beenintroduced as an alternative conventional microscopic methods for the diagnosis ofmalaria.The OptiMAL test is an immunochromatographic rapid malaria test based on thedipstick principle which was designed to provide colorimetric determination bydeveloping antibody to the lactate dehydrogenase enzyme of the parasite. It detects ofPlasmodium vivax and Plasmodium falciparum malaria in whole blood.Our study was conducted in Diyarbakır province including Diyarbakır centrum,Silvan and Bismil district during the period of May 2004-October 2005. A total of 109whole blood samples were obtained from patient with malaria-like symptoms from therural and urban areas for thick blood films and OptiMAL test. In addition, parasitedensity was calculated for each positive thick film. As a result of our study the eightythree patients were diagnosed having Plasmodium vivax malaria using examinationthick films and eighty four patients were positive according to the OptiMAL test.A patient having Plasmodium vivax malaria on the basis of thick film, the OptiMALtest is negative. Two patients is positive according to the OptiMAL test, while theirthick films result is negative.viiWhen the thick blood film is accepted of the gold standard method, we foundthat the OptiMAL test have a sensitivity 98,8 %; a specificity 92,3 %; a positivepredictive value 97,6 % and a negative predictive value 96 % in our study.As a result, the rapid malarial diagnosis test, OptiMAL is simple, specific, andefficient and it can be used in the diagnosis of Plasmodium vivax malaria in fieldstudies.