Fibrillin-1 gen polimorfizmi ve mitral kapak hastalığı riski
Fibrillin-1 gene polymorphism and risk of mitral valve disease
  1. Tez No: 193049
  2. Yazar: OSMAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. RANA OLGUNTÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Mitral kapak hastalığı, fibrillin-1, mitral kapak prolapsusu, Mitral valve disease, fibrillin-1, mitral valve prolapse
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
70ÖZETFİBRİLLİN-1 GEN POLİMORFİZMİ VE MİTRAL KAPAK HASTALIĞI RİSKİGİRİŞ: Çocukluk çağında mitral kapak kompleksinin en sık bozuklukları; MVP (aileselvakalarda OD kalıtım, MVP'de FBN geninin rolü hakkındaki çalışmalar sınırlıdır), RKH(mitral kapak endokardiyal tutulumun ilk hedefidir, fakat romatizmal karditte mitral kapağınfarklı tutulumları hakkında genetik bilgi yoktur) ile MFS (OD kalıtım, kromozom 15'te FBN1geninde mutasyon) ve EDS (kollajen gen mutasyonları) gibi bağ doku hastalıklarıdır. FBNmitral kapakta bulunan elastin ilişkili mikrofibrillerin yapısal birleşenlerinden biridir.AMAÇ: Bu vaka-kontrol çalışmasında, FBN1 gen polimorfizmi ve mitral kapak hastalığı riskiarasında olan ilişkinin araştırılması ile hastalardaki genotip-fenotip korelasyonunundeğerlendirilmesi amaçlanmıştır.YÖNTEM: Klinik değerlendirme ve EKO ile tanı konulan MVP'li 17 hasta, RKH'lı 40 hastaveyaş ve cinsiyet olarak karşılaştırılmış 59 normal çocuk çalışmaya alınmıştır. FBN1'de exon50, intron 52 ve intron 56 polimorfizmleri restriksiyon analizli PCR tekniğiyledeğerlendirilmiştir.SONUÇLAR: FBN1 intron 56 genotip dağılımında (p = 0.001) ve allelik sıklıkta (p = 0.021)hastalar ile kontrol grubu arasında, sağlıklı çocuklar lehine, belirgin farlılık bulunmuştur.FBN1 exon 50 ile intron 52 polimorfizminin genotip dağılımı ve allelik sıklığı (p = 0.198 ve0.738) açısından hastalar ile kontrol grubundaki çocuklar arasında belirgin bir farklılıkgörülmemiştir. Mitral kapak hastalığı hafif/orta şiddette olan hastalar ile ağır kapak etkilenimiolan hastalar arasında, FBN1 exon 50, intron 52 veya intron 56 polimorfizmleri açısından,genotip-fenotip korelasyonu bulunmamıştır.TARTIŞMA: Mitral kapak patolojisi olan hastalarda (MVP, bağ doku hastalıkları veya RKH)FBN1 intron 56 GC genotipi daha sık saptanmıştır. Sağlıklı çocuklarda ise FBN1 intron 56CC genotipi daha sık bulunmuştur. FBN1 intron 56 G allel sıklığı arttıkça mitral kapakhastalık riskinin de arttığını ileri sürmekteyiz.
Özet (Çeviri)
71İNGİLİZCE ÖZET (SUMMARY)FIBRILLIN-1 GENE POLYMORPHISM AND RISK OF MITRAL VALVE DISEASEBACKGROUND: MVP (OD pattern for familiar cases, the role of FBN genetic variant in theMVP has locally been studied), rheumatic carditis (the mitral valve is the primary focus ofendocardial involvement, but genetic data isn?t found about different involvements of mitralvalve in the rheumatic carditis), and connective tissue diseases such as MFS (OD pattern,mutation in the FBN1 gene on chromosome 15) and EDS (mutations in collagen gene), themost common anomalies of the mitral valve apparatus throughout childhood. FBN is one ofthe structural components of the elastin-associated microfibrils found in the mitral valve.AIM: A case-controlled study has performed to investigate the relationship between FBN1gene polymorphisms and risk of mitral valve disease and evaluate of genotype and phenotypecorrelation in the patients.METHODS: Thirtyseven patients with MVP, 40 patients with rheumatic carditis diagnosedby clinically evaluation and echocardiography and 59 age- and sex-matched normal controlswere studied. Polymorphisms of exon 50, intron 52 and 56 of the FBN1 were identified byPCR-based restriction analysis.RESULTS: There was significant difference in the distribution of FBN1 intron 56 genotypes(p = 0.001) and allelic frequency (p = 0.021) between the cases and controls in favor of healtychildren. A significant difference was not seen in genotype distribution or allelic frequencybetween the cases and controls for neither FBN1 exon 50 polymorphism nor intron 52polymorphism (p = 0.198 and 0.738, respectively). There was not genotype and phenotypecorrelation between mild/moderate cases and severe cases with mitral valve disease for FBN1exon 50, intron 52 or intron 56 polymorphisms.CONCLUSION: Patients with mitral valve disease (MVP, connective tissue diseases orrheumatic carditis) have higher frequencies of FBN1 intron 56 GC genotypes. Healty childrenhave higher frequencies of FBN1 intron 56 CC genotypes. We speculate that the higherfrequency FBN1 intron 56 G allel, the more increase in the risk of mitral valve disease.