Kolorektal adenokarsinomlar: klinikopatolojik inceleme, östrojen ve progesteron reseptör ekspresyonları ilişkisi
Colorectal carcinomas: clinicopathologic investigation, correlation with expression of estrogen and progesterone receptors
- Tez No: 193076
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞÜKRÜ OĞUZ ÖZDAMAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Kolorektal adenokarsinom, östrojen reseptörü, progesteronreseptörü, Colorectal adenocarcinoma, estrogen receptor, progesterone receptor
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
4ÖZETTulu Emre Ekem, Kolorektal Adenokarsinomlar: Klinikopatolojik nceleme,Östrojen ve Progesteron Reseptör Ekspresyonları lişkisi, ZonguldakKaraelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Patoloji Tezi. Zonguldak, 2006.Kolorektal adenokarsinomlar, her iki cinste de viseral kanserler arasındadördüncü, kanserden ölüm nedenleri arasında ise ikinci sırada yer alır. Meme kanserive kolon kanseri arasındaki mortalite ilişkisi ve meme kanserli kadınlarda kolonkanserinin görülme sıklığının yüksek olması, etiyolojilerinde ortak faktörlerinolduğunu düşündürür. Meme kanserinde olduğu gibi kolon kanserinde de pariteartışının koruyucu etkisi, seks steroid hormonlarının ortak bir rolü olduğunu aklagetirir. Kolorektal kanserler erkeklerde daha sık görülür ve prognozları kadınlardadaha iyidir; bu durum seks stereoid hormonlarının rolünü destekler. Ayrıca hormonreplasman tedavisinin koruyucu etkisini destekleyen kanıtlar yanısıra anti-östrojentedavinin kolorektal kanser riskini arttırabileceği yönündeki görüşler de östrojen veprogesteron reseptörlerinin potansiyel önemini vurgular.Bu çalışmada, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi PatolojiAnabilim Dalı'nda, Kasım 2001 ile Mart 2006 tarihleri arasında tanı almış 60kolorektal adenokarsinom olgusunun klinikopatolojik parametreleri değerlendirilmiş,östrojen ve progesteron reseptörleri ekspresyonları araştırılmıştır. Olguların 31'ierkek, 29'u kadın olup; yaş dağılımı 33 ile 90 arasında (ortalama yaş: 65,8; SD: ±13.55) değişmektedir. Altmış olgunun 18'i rektosigmoid (%30), 13'ü rektum (%22),6'sı sigmoid (%10), 5'i çıkan kolon (%8), 5'i inen kolon (%8), 4'ü transvers kolon(%7), 4'ü çıkan kolon ve transvers kolon (%7), 3'ü çekum (%5) ve 2 tanesi çekum,çıkan ve inen kolon (%3) yerleşimlidir. Histolojik incelemede iyi, orta ve azdiferansiye olarak sınıflanan olguların sayısı sırası ile 17 (%28.3), 37 (%61.7) ve 6(%10.0) olarak saptanmıştır. Astler-Coller evreleme sistemine göre olguların çoğuB2 (28 olgu; %47) veya C2 (21 olgu; %35) evresinde yer alırken, B1 (5 olgu; %8) veD (6 olgu; %10) evreleri geri kalan olguları oluşturmaktadır. Yirmi üç olgudavasküler ve perinöral invazyon, 24 olguda ise lenf nodu tutulumu saptanmıştır.mmünohistokimyasal olarak, östrojen ve progesteron reseptör antikorlarıuygulanmıştır; %5'ten fazla nükleer boyanma gösteren tümörler pozitif olarak5değerlendirilmiştir. Altı olguda sitoplazmik östrojen immünreaksiyonu belirlendi,östrojen ve progesteron reseptörleri için nükleer reaksiyon görülmedi.
Özet (Çeviri)
6ABSTRACTTulu Emre Ekem, Colorectal Carcinomas: Clinicopathologic Investigation,Correlation with Expression of Estrogen and Progesterone Receptors,Zonguldak Karaelmas University Faculty of Medicine, Thesis in MedicalPathology. Zonguldak, 2006.Colorectal adenocarcinoma is the forth most frequently diagnosed visceraland the second leading cause of cancer mortality in both genders. The correlation inmortality data between breast cancer and colonic cancer and the increased incidenceof colonic cancer in individual women with breast cancer suggest shared factors intheir etiology. The protective effect of increasing parity from risk of colonic canceras from breast cancer suggests a common role for sex steroid hormones. Colorectalcarcinoma is more frequent in men, however, women have a better prognosis;supporting the role of sex steroid hormones.Furthermore, women who develop large bowel cancer have a better prognosisthan men. A male preponderance is also seen in experimentally induced large bowelcancer. The potential importance of estrogen and progesterone receptors isemphasized by evidence of protection by hormone replacement therapy in womenand, by a suggestion that the anti-estrogen tamoxifen may enhance the risk ofcolorectal cancer.In this study, clinicopathologic parameters and estrogen and progesteronereceptor expressions of 60 cases previously diagnosed as colorectal adenocarcinomain the Department of Pathology in Zonguldak Karaelmas University Faculty ofMedicine from November 2001 to March 2006 were investigated. 31 cases were menand 29 were women with an age distribution ranging from 33 to 90 (average 65.8;SD: ± 13.55). 18 of the sixty (30%) cases were from rectosigmoid, followed by 13(22%) from rectum, 6 (10%) from sigmoid, 5 (8%) each from ascending colon anddescending colon, 4 (7%) from transverse colon, 4 (7%) ascending-transverse colon,3 (5%) from cecum and 2 (3%) from cecum-ascending-descending colon. Histologicgrading for well, moderately and poorly differentiated tumors were consecutivelyfound 17 (28.3%), 37 (61.7%) and 6 (10.0%). Most cases were classified either in B2(28 cases) or C2 (21 cases) according to the Astler Coller staging; stages B1 (5) and7D (6) constituted the remainder. There were vascular and perineurial invasion in 23cases and lymph nodes metastases in 24 cases. Immunohistochemistry was carriedout by using antibodies against estrogen and progesterone receptors; tumors withmore than %5 nuclear staining were considered positive. Six cases displayedcytoplasmic reaction for estrogen receptor; no nuclear staining was demonstrated forestrogen or progesterone receptors.