Deneysel akut pankreatitte oksidadtif stres ve lipid peroksidasyon ürünlerinin incelenmesi
The evaluation of oxidative stress and lipid peroxidation process in experimental acute pancreatitis
- Tez No: 193075
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖGE TAŞÇILAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Genel Cerrahi, Mikrobiyoloji, Gastroenterology, General Surgery, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Pankreatit, oksidatif stres, ox- LDL, pancreatit, oxidative stress, ox-LDL
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
ivÖZETBalbaloglu H., Deneysel Akut Pankreatitte Oksidatif Stres ve Lipid PeroksidasyonÜrünlerinin ncelenmesi, Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp Fakültesi GenelCerrahi Uzmanlık Tezi Zonguldak, 2006 Bu çalışmada akut pankreatitte erken birlipid peroksidasyon araürünü olan ox-LDL'nin anlamlı birikiminin pankreatik dokudüzeyinde gösterilmesi, gelişmiş ve devam etmekte olan oksidatif stres ve lipidperoksidasyonunun önemli bir kanıtı olarak tespit edilmiştir. Toplam 26 adet 200-230 g. ağırlığında Wistar sıçan ile çalışıldı. Randomize olarak 7'şerli 3 deney grubuve 5 sıçandan oluşan kontrol grubu oluşturuldu. Gruplar sham ameliyatı yapılan grup(kontrol grubu, grup 1), (n=5) ve sodyum taurokolat infüzyonu ile akut pankreatitoluşturularak 24. saatte sakrifiye edilen deney grubu (grup 2), (n=7), 48. saattesakrifiye edilen deney grubu (grup 3), (n=7), 72. saatte sakrifiye edilen deney grubu(grup 4), (n=7) şeklinde oluşturuldu. Tüm sıçanlar intrakardiyak kan alma yöntemiile sakrifiye edildi. Sıçanların tüm kanları ve pankreas dokuları alındı. Pankreasdokusu kesitlerinin immünofloresan incelemesinde akut pankreatit yaratılmışgruplarda oksidize-LDL açısından belirgin pozitif boyanma saptanırken kontrolgrubunda boyanma gözlemlenmedi Lipid peroksidasyon göstergesi olarak belirlenenMDA düzeyleri karşılaştırıldı. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında Grup 2 ,3 ve 4`te tespit edilen MDA düzeyleri istatistiki olarak anlamlı düzeyde yüksek bulundu.Amilaz ,ALT ve AST düzey sonuçları; Kontrol grubu ile karşılaştırıldığındapankreatit gruplarında her 3 parametrenin de istatistiki olarak anlamlı düzeydeyüksek olduğu tespit edildi Pankreasa ait Hematoksilen&Eosin boyalı kesitlerdeğerlendirildiğinde grup 2'de yoğun ödemle birlikte parankimal ve perivaskülerinflamasyon tespit edilirken, grup 3'te inflamasyona eşlik eden tipik yağ nekrozu,grup 4'te ise parankimal hemoraji ve asiner nekroz izlendi. Bizim çalışmamızda dapankreatit oluşturulduktan sonraki 24, 48,ve 72. saatlerde giderek artan oranda tespitedilen serum MDA düzeyi devam eden oksidadif stres ve lipid peroksidasyonunungöstergesi olarak tespit edilmiştir. Oksidatif strese eşlik eden lipid peroksidasyonuise hastalık patogenezinde pivotal bir rol oyanamaktır. Hastalığın morbidite vemortalitesi düşünüldüğünde ox-LDL'yi de içeren bu ara ürünler üzerindeoluşturulacak tedavi modalitelerinin hastalığın lokal olmasa da sistemikkomplikasyonlarının hafifletilmesinde yararlı olabileceği görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
vABSTRACTBalbaloglu H., The evaluation of oxidative stress and lipid peroxidation process inexperimental acute pancreatitis,Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Tıp FakültesiGenel Cerrahi Uzmanlık Tezi Zonguldak, 2006 In this study, the demonstration ofthe significant accumulation of ox-LDL in pancreatic tissue level, which is an earlyby product of lipid peroxidation, has been determined as a crucial evidence ofelevated and ongoing oxidative stress and lipid peroxidation. A sum of 26 Wistaralbino rats weighing 200-230 gr. has been included to the study. Three randomizedgroups, each consisting 7 rats and a control group with 5 rats has been created.Groups have been designed as follows: sham-operated rats (control group, group 1),(n=5) and experimental groups with sodium taurocolate induced acute pancreatitisand sacrificed at 24th hour (group 2), (n=7), sacrificed at 48th hour (group 3), (n=7),sacrificed at 72nd hour (group 4), (n=7). Sacrification process has been performed byintracardiac blood aspiration in all rats. The whole blood and pancreatic tissues wereexcised. While we did not observe any positive immunofluorescent staining inpancreatic tissue of the control group, significant positive immunofluorescentstaining for ox-LDL was observed in acute pancreatitis groups. MDA levels wereevaluated as an indicator of lipid peroxidation. When compared with control group,pancreatic tissue MDA levels and serum amilase, ALT and AST levels were found tobe significantly higher in groups 2, 3 and 4. Histopathological evaluation ofpancreatic tissue with haemotoxilen and eosin revealed diffuse edema withparanchimal and perivascular inflammation in group 2, typical fat necrosis associatedwith inflammation in group 3 and paranchimal hemorrhage and aciner necrosis ingroup 4 In our study, the continuous elevation of MDA levels following theinduction of pancreatitis in 24th, 48th and 72nd hours has been detected as anindicator of ongoing oxidative stress and lipid peroxidation. . Lipid peroxidationassociated with oxidative stress plays a pivotal role in the pathogenesis of thedisease. As the morbidity and the mortality of the disease has taken intoconsideration, we conceive that treatment modalities according to these byproducts,including ox-LDL, might have beneficial effects in improving not local but systemiccomplications of the disease.