Gelişimsel kalça displazisi tedavisinde anterior girişimle açık redüksiyon yapılan hastaların radyolojik ve klinik sonuçları
Functional and radiological results of the patient practiced open reduction by anterior approach in developmental hip diysplasia
  1. Tez No: 193078
  2. Yazar: ABDULLAH KIRBIZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SELÇUK KESER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Gelişimsel kalça displazisi, kalça eklemi, açıkredüksiyon, cerrahi, tanıii, Developmental hip dysplasia, hip joint, open reduction, surgical, diagnoseiii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZETAmaç : Gelişimsel kalça displazisi bulunan 6-24 ay arası kapalı redüksiyoniçin uygun olmayan hastalarda anterior yaklaşımla açık redüksiyon uyguladığımızhastaların erken dönem fonksiyonel ve radyolojik sonuçlarını incelemekHastalar ve yöntem: Kliniğimizde gelişimsel kalça displazisi tanısı alan veaçık redüksiyon endikasyonu koyduğumuz hastaların erken tedavi sonuçlarıretrospektif olarak değerlendirildi. Ortalama 36 ay 6 gün(24-60) süreyle takip edilen 21kalça(16 hasta ;13 kız,3 erkek ve ortalama yaşları 12 ay ;dağılım 7-21 ay) incelemeyealındı. Hastaların radyolojik değerlendirilmesi, ilk baş vurdukları asetabulerindeks,asetabuler açı ve son kontrollerindeki astebuler indeks,asetabuler açı ölçümleriyapılarak değerlendirildi. Ancak hastaların bazılarının son kontrollerdeki yaşı 5 yaşınaltında olduğundan severin radyolojik kriterleri yerine femur başı örtüm oranıradyolojik olarak ölçüldü ve hesaplandı. Hastaların son kontrollerinde ,avaskülernekroz varlığı Kalamchi ve MacEven kriterlerine göre yapıldı. Fonksiyonel açıdandeğerlendirmek için Modifiye Mc Kay kriterleri kullanıldı.Sonuçlar: Tedavi öncesinde 36.7 derece(28-43) olan asetebulum indeksölçümleri tedavi sonrasında 23,7derece (19-35); tedavi öncesinde 55.7 derece(52-60)olan asetabuler açı ölçümleri tedavi sonrasında 47.9 derece(48-54) bulundu. Tedavisonrasında femur başı örtünme oranı ortalama %78.6(%65-%86) bulundu.Kalamchi'ye göre 3 kalçada(%14.2) Tip I avasküler nekroz saptandı. Sonkontrollerinde bir hasta dışında 15 hastada hareket açıklıkları tam olarak bulundu. Birhastanın ağrı şikayeti vardı. Fonksiyonel olarak durum değerlendirildiğinde 9kalça(%43) çok iyi,11 kalça (%52) iyi,1 kalça (%5) orta olarak bulundu.Çıkarımlar: Anterior yaklaşımla açık redüksiyon uyguladığımız hastalarda 6-24 ay arası hastalarda başarılı bir klinik ve radyolojik sonuç almak mümkündür.Ancak GKD olan hastalarda klinik ve radyolojik değerlendirme ve buna bağlıyorumlar en doğru şekilde iskelet gelişimini tamamlamış olgularda yapılabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYPurpose: We evaluated the early period functional and radiological results ofthe patient to whom we could pratice open reduction by anterior approach in the 6-24months patients who had developmental hip dysplasia and inappilicable for closereductionPatients and Methods: Early treatment result of patients who diagnoseddevelopmental hip dysplasia and open reduction indication in our clinic were evaluatedretrospectively. 21 hips(16 patients;13 grils,3 boys and mean of 23 months; range 7-21months) were followed-up for a mean 36 months (range 24-60 months). Radiologicalevalution of the patients evaluated by measuring acetabuler index,acetabuler angle atthe fist consult and acetabuler index,acetabuler angle at the last control. However, asthe age of some of the patients were under the age 5 year at the last control,instead ofradiological criteria of Sever,femur head covering ratio was measured and calculated.At the lasr control of the patients presence of avascular necrosis was assessed accordingto Kalamchi and MacEwen classification. Modified Mc Kay classification were used toevaluate functioanally.Results: The mean acetabuler index angle before and after treatment were 36,7degree(range 23-43 degree) and 23.7 degree(range 19-35 degree). The mean acetabulerangle before and after were 55.7 degree(range 52-60 degree) and 47.9 degree (range48-54 degree). After treatment femoral head covering ratio were found average %78.6(range %65-%86). According to Kalamchi and MacEwen classification, Tip I avasculernecrosis were found in 3 hips(%14.2). At the last control in 15 patients (20 hips) hadfull range of motion without pain and limp. However one patient had complaint ofpain. According to Modified Mc Kay classification evaluated functionally 9 hips(%43)excellent;11 hips(%52) good; 1 hip(%5) medium.Conclusion: At the 6-24 months age patients to whom we practiced open reduction byanterior approach in the early clinical and radiological evaluation we receivedsuccessfull results. However,at the patients who have developmental hip dysplasiaclinical and radiological evaluation and relevant explanation can be done accurately atthe cases in which patients had complated skeletal evolution.