Aspirasyon riskli olguların yutma bozukluğu tarama kontrol listesi ile değerlendirilmeleri
Evaluation of patients at risk for aspiration with dysphagia screening checklist
  1. Tez No: 193093
  2. Yazar: SONER CERAH
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. PINAR EGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Kulak Burun ve Boğaz, Nutrition and Dietetics, Physical Medicine and Rehabilitation, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Yutma, Disfaji, Aspirasyon, Tarama Testi
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dil ve Konuşma Terapistliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
iÖZETYüksek Lisans TeziASP RASYON R SKL OLGULARIN YUTMA BOZUKLUĞUTARAMA KONTROL L STES LE DEĞERLEND R LMELERSONER CERAHAnadolu ÜniversitesiSağlık Bilimleri EnstitüsüDil ve Konuşma Terapistliği Anabilim DalıDanışman : Doç.Dr.Pınar EGE2006Bu tezde, yutma bozukluğu düşünülen hastalarda, aspirasyon pnömonisiriskini belirlemede `Yutma Bozukluğu Tarama Kontrol Listesi' (YBTKL)'ninkullanım değeri ele alınmıştır. lk olarak bir tarama testi olan YBTKL ileaspirasyon riski değerlendirilmiş ve daha sonra görüntüleme testlerinden olanVideofloroskopik Modifiye Baryumlu Yutma Çalışması (MBYÇ) yapılarakaspirasyon varlığı/yokluğu ortaya konmuştur. YBTKL, 28 maddelik sözelsorgulama, gözlemleme ve yutma denemelerinden oluşmaktadır. Bu çalışmadastrok, parsiyel larenjektomi vb. tanı almış 56 hastaya YBTKLuygulanmıştır. YBTKL'nin tüm maddeleri aspirasyon riski açısındandeğerlendirilmiştir. Sonuçlar; istatistiksel, klinik ve disfaji hastalarında teşhisedayalı testler ile tarama testlerinin faydaları açısından tartışılmıştır. YBTKL'ninriskli bulduğu bu 56 hastadan 37'sinin MBYÇ ile görüntülenmesindeaspirasyon varlığı gözlenmiştir. YBTKL'den alınan toplam skor arttıkçaaspirasyon belirleme başarısı artmaktadır (Mann Whitney-U testi: p < 0,001).
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTMaster of Science ThesisEVALUATION OF PATIENTS AT RISK FOR ASPIRATION WITHDYSPHAGIA SCREENING CHECKLISTSONER CERAHAnadolu UniversityGraduate School of Health SciencesSpeech and Language Therapist ProgramSupervisor : Doç.Dr.Pınar EGE2006This study, attempts to validate the use of Checklist for DysphagiaScreening (YBTKL) to identify aspiration pneumania risk in patients who aresuspected of having dysphagia. First, YBTKL, a screening test, was administeredand then videofloroscopic modified barium swallowing, an imaging study, wasimplemented to identify the presence/absence of aspiration. YBTKL consists of28 items consisting of verbal questioning, observations and trial swallowings. Inthis study, YBTKL was administered to 56 patients who had various medicaldiagnoses. The results have been discussed statistically, clinically and comparingfindings of diagnostic and screening tests and their usefullness. 37 patient havebeen diagnosed with the presence of aspiration by means of modified bariumswallowing out of 56 patients who have been found at risk for aspirationaccording to YBTKL. Success in detecting the presence aspiration increases withthe increase in total score inYBTKL (Mann Whitney-U testi: p < 0,001).Keywords : Swallowing, Dysphagia, Aspiration, Screening Test