Koroner arter bypass greft cerrahisi yapılan hastalarda aktif solunum teknikleri döngüsü ve mobilizasyonun etkinliğinin karşılaştırılması
The comparison effect of active cycle of breathing techniques and mobilization after coronary artery bypass graft surgery
  1. Tez No: 193149
  2. Yazar: HATİCE NUR TURAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜLYA ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner arter bypass greft cerrahisi, aktif solunum teknikleridöngüsü, mobilizasyon, solunum fizyoterapisi, coronary artery bypass graft surgery, active cycle of breathingtechniques, mobilization, respiratory physiotherapy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZETTuran, H.N., Koroner arter bypass greft cerrahisi yapılan hastalarda aktifsolunum teknikleri döngüsü ve mobilizasyonun etkinliğinin karşılaştırılması,Hacettepe Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, KardiyopulmonerRehabilitasyon Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. Kardiyopulmonerrehabilitasyon, koroner arter bypass greft (KABG) cerrahisi geçiren hastalarınpreoperatif ve postoperatif tedavisinin önemli bir komponentidir. Bu çalışmada,KABG cerrahisi geçiren olgularda mobilizasyonla birlikte uygulanan aktif solunumteknikleri döngüsü (ASTD)'nün yalnızca mobilizasyon uygulamasıylakarşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışmamızda, KABG cerrahisi yapılan olgular rastgele iki gruba ayrılmış, 25 olguya mobilizasyon, 25 olguya ASTD ve mobilizasyonuygulanmıştır. Her iki gruba preoperatif ve postoperatif olmak üzere eğitimverilmiştir. ASTD grubunda olgulara her gün bir seans ASTD uygulanmıştır.Hastalar yatış süresince izlenmişlerdir. Hastaların özellikleri, belirtiler ve bulgular,solunum fonksiyon testi, göğüs çevre ölçümü, radyolojik bulgular, solunum kaskuvveti, altı dakikalık yürüme testi değerlendirilmiştir. Her iki grupta da solunumfonksiyon testi parametreleri postoperatif dönemde düşmüş (p0.05), birinci saniyedeki zorlu ekspiratuar volümün zorluvital kapasiteye oranı (FEV1/FVC) ve tepe akım hızı (PEF) parametreleripostoperatif dönemde ASTD grubunda anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur(p0.05). Sonuç olarak, her ikitekniğin de güvenilir bir şekilde yapılabileceği görülmüştür. ASTD sonrasında,kontrol grubundan farklı olarak, yorgunluk ve dispne meydana gelmediğikaydedilmiştir. Bu sebeplere dayanarak, koroner arter cerrahisi geçiren hastalardamobilizasyon ve ASTD uygulamalarının preoperatif ve postoperatif programiçerisinde yer alması gerektiği sonucuna varılabilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTuran, H.N., The comparison effect of active cycle of breathing techniques andmobilization after coronary artery bypass graft surgery, Hacettepe University,Health Science Institute, Master Thesis in Cardiopulmonary Rehabilitation,Ankara, 2006. Cardiopulmonary physical therapy is an important component forpreoperative and postoperative management of the patient who has undergonecoronary artery bypass graft surgery. The aim of this study was to compare theeffects of active cycle of breathing techniques with mobilization and mobilizationalone in coronary artery bypass graft surgery. In this study, patients dividedrandomly into two groups. Twenty-five patients practiced active cycle of breathingtechniques with mobilization and twenty-five patients are included in themobilization group. Patients demographics, sign and symptoms, pulmonaryfunctions, chest excursion measurement, radiological findings, respiratory musclestrength, six minute walk distance were evaluated and recorded and followed untiltheir discharge from hospital. Parameters for pulmonary function test were decreasedin postoperative period (p0.05). In conclusion, both techniques are performedsafely and it was recorded that, after the active cycle of breathing techniques therewas no fatique and dispnea to compare with control groups.For this reasons mobilization and active cycle of breathing techniques should beincluded in the preoperative and postoperative programes in coronary artery surgerypatients.