Primigravidaların doğum şekline yönelik tercihleri ve etkileyen faktörler
The delivery choices of the primigravidas and the factors effect on such choices
  1. Tez No: 193152
  2. Yazar: FATMA GÖZÜKARA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KAFİYE EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik, doğum, doğum şekli, vajinal doğum, sezaryen doğum, Pregnancy, delivery, delivery mode, caesarean delivery
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
ÖZETGözükara, F., Primigravidaların Doğum Şekline Yönelik Tercihleri ve EtkileyenFaktörler, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Doğum ve KadınHastalıkları Hemşireliği, Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. Çalışma primigravidalarındoğum şekline yönelik tercihlerini ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcıolarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, T.C.Sağlık Bakanlığı Dr. Zekai Tahir BurakKadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin doğum sonu servisinde yatan 350 primiparkadın oluşturmuştur. Veriler Veri Toplama Formu aracılığı ile toplanmıştır. Verilerindeğerlendirilmesinde, yüzdelik hesaplaması, Pearson Chi-Square, Fisher's Exact Test veMcNemar Testi kullanılmıştır. Çalışmada, kadınların çoğunluğunun planlı bir şekilde, tedavigörmeden gebe kaldığı, gebeliği süresince sağlık kontrollerine gittiği ve normal doğumyapmayı planladıkları (%86.2), ancak planlanandan daha fazla oranda sezaryenle doğumgerçekleştiği (%38.6) belirlenmiştir. Kadınların normal doğumu tercih etme nedenleriarasında en fazla, daha kolay doğum yapmayı isteme ve doğum sonu dönemi daha ağrısızgeçireceğini düşünme, doğum sonu iyileşmenin kolay ve çabuk olacağını düşünme ifadeleriyer almıştır. Sezaryen doğumu tercih etme nedenleri arasında ise en fazla doğumdan / doğumağrısından korkma ve bebek için daha sağlıklı olduğunu düşünme ifadeleri yer almıştır.Yapılan istatistiksel değerlendirmelerde, planlanan doğum şekli ile aile tipi, gerçekleştirilendoğum şekli ile yaş ve gebe kalmak için tedavi görme durumları açısından gruplar arasındakifark önemli bulunmuştur. Planlanan ve gerçekleştirilen doğum şekli ile kadınların eğitimdüzeyi, çalışma durumu, evlilik süresi, sağlık güvencesinin varlığı, gelir durumu, gebelikboyunca sağlık kontrolü yaptırması, sağlık kontrolünü yapan sağlık personeli, doktoruncinsiyeti ve gebeliğin planlı olup olmaması açısından gruplar arasındaki fark önemsizbulunmuştur. Bu sonuçlar doğrultusunda hemşirelerin, gebeliği süresince kadını ve ailesinidoğum ve doğum şekilleri konularında bilgilendirmeleri ve danışmanlık yapmalarıönerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTGözükara, F., the delivery choices of the primigravidas and the factors effect onsuch choices, Institute of Health Sciences, Department of Obstetric Nursing, MastersThesis, Ankara 2006. This descriptive study was carried out to determine the choices ofprimigravidas on the mode of delivery, and the factors effect on such choices. The samplingincluded 350 primipara in the postnatal clinic of Dr. Zekai Tahir Burak Obstetric Training andResearch Hospital of the Turkish Ministry of Health. A data collection form was used incollecting data. The collected data were evaluated through percentage calculation, PearsonChi-Square, Fisher?s Exact Test and McNemar Test. It was determined that the women mostlybecame pregnant in a planned manner without any medical treatment, received prenatal careduring pregnancy, and that they planned a delivery, but chose the caesarean delivery at a ratehigher than what they planned. The predominant reason of choosing the delivery mode wasexpressed as the desire of an easier and postnatal painless, and the expectation of an easierand faster postnatal recovery. However, the fear of delivery/delivery pain and the expectationof a safer delivery for the newborn were the predominant reasons to choose the caesareanmode. The statistical evaluations demonstrated significant differences between groups interms of the planned mode of delivery and family type, actual mode of delivery, age, andmedical treatment for pregnancy. On the other hand, the difference between groups wasinsignificant in terms of the planned and actual mode of delivery, educational level,employment and unemployment of the women, duration of marriage, availability of healthsecurity, income level, medical examination during pregnancy, health personnel involved inmedical examination, gender of the physician, and the planned or unplanned pregnancy.Consequently, it was suggested for the nurses to enlighten and guide the women and theirfamilies during pregnancy on the delivery and modes of delivery.