Prostasiklinin rat kranial sütürleri üzerindeki etkilerinin incelenmesi
Effects of prostacyclin on rat calvarial sutures
  1. Tez No: 193151
  2. Yazar: MÜNİP GÖKHAN TUNÇBİLEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİGEN ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Prostasiklin, iloprost, kranial sütür
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Prostasiklinin rat kranial sütürleri üzerindeki etkisininincelenmesi. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü İleriPlastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Programı Doktora Tezi, Ankara, 2006.Kraniosinostozların patogenezinde, karışık ve uzun bir olaylar zincirindeki altbir basamağının erken sütür kapanması işlemini başlattığı ve Transforminggrowth factor-beta ve basic fibroblast growth factor gibi çeşitli büyümefaktörlerinin sütürleri etkileyerek kapanma işleminde rol oynadıklarıbilinmektedir. Çeşitli prostaglandinler, kemik metabolizmasının lokal kontrolmekanizmalarında görev yapmaktadır. Prostaglandinlerin uzun kemiklerüzerindeki etkileri hakkında geniş klinik ve deneysel bilgi bulunmakla beraberkranial kemik ve sütürler üzerindeki etkileri ile ilgili son derece sınırlı bilgimevcuttur. Bu çalışmada, prostasiklin analoğu iloprostun rat kranial sütürleriüzerindeki etkileri incelenmiştir. Bu amaçla, oluşturulan deney gruplarına 10ve 15 μg/kg(vücut ağırlığı)/gün dozunda iloprost intraperitoneal olarakverilmiştir. İloprostun kemik üzerindeki etkilerini antagonize etmek içinüçüncü bir grup oluşturulmuş ve iloprost 15 μg/kg(vücut ağırlığı)/gün +deksametazon 2 mg/kg/gün, intraperitoneal olarak uygulanmıştır. Deneybaşlangıcından 15, 30 ve 45 gün sonra 4'er hayvan sakrifiye edilerek frontalve sagital sütürü içeren kemik örnekleri alınmıştır. Alınan örneklerin yarısındaimmünhistokimyasal, diğer yarısında da rutin histolojik inceleme yapılmıştır.Ratların kafataslarında standart noktalarda morfolojik ölçümler yapılmıştır.Sonuçların histolojik değerlendirilmesinde gerek sagital gerekse frontal sütürörneklerinde iloprost verilen gruplarda sütür hattında kemikleşmenin arttığı vehızlandığı saptanmıştır. İmmünhistokimyasal incelemede ise TGF-β ve FGFekspresyonlarının arttığı gözlenmiştir. İloprost+deksametazon verilen gruptaise iloprost etkisinin inhibe olduğu görülmüştür. Morfolojik ölçümlerde deneygrupları ile kontrol grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklarsaptanmıştır. İloprostun, uygulanan dozlarda sıçanlarda kalvariyal sütürlerintam kapanmasını sağlamadığı; ancak daralma ve kemikleşme sürecini ikincihaftanın sonundan itibaren daha belirgin olmak üzere arttırdığı ve bu etkinindeksametazon ile engellenebildiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Effects of prostacyclin on rat calvarial sutures. Ankara2006. Premature fusion of calvarial sutures is initiated in an earlier stepof a long and complex reaction and several growth factors includingtransforming growth factor β and basic fibroblast growth factor have animportant role to effect calvarial sutures in this premature fusion event.Several prostaglandins influence important functions in local bonemodeling and remodeling by autocrine and paracrine mechanisms. Muchmore is known about the effects of prostaglandins on long bones, littleis known about the effects of prostaglandins on calvarial bones andsutures. In this study we investigated the effect of iloprost - anprostacyclin analogue on rat calvarial sutures. In two study groupsiloprost was injected intraperitoneally 10 and 15 μg / kg /day, respectively.In the third group dexamethasone 2 mg / kg / day + iloprost 15 μg / kg /day was injected intraperitoneally to antagonize the effect of iloprost onbone tissue. In every group, four rats were sacrificed at thepostoperative 15, 30 and 45 days and specimens including the sagittaland frontal sutures were excised immediately. Routine histological andimmunohistological examinations were performed on the specimens.Skulls of the rats were measured between the standard points, also. Inhistological evaluation, bone formation in the both frontal and sagittalsuture area was increased and became faster in iloprost groups.Dexamethasone inhibited the bone fortion effect of iloprost on the thirdgroup. Expressions of TGF-β and FGF were also increased inimmunohistological studies. In morphological measurements statisticallysignificant differences were found between control and study groups.Iloprost did not fused the rat calvarial sutures prematurely butincreased the bone formation in the sutural area especially after thesecond week of the study. This effect of the iloprost can beantagonized with dexamethasoneKey word: Prostacyclin, iloprost, cranial suture