Mersin ili mut ilçesi'ndeki değişik yaş gruplarında leishmania antikor düzeyleri
Anti-leishmanial antibody levels in mut town of mersin city
  1. Tez No: 193174
  2. Yazar: HAMDİ ERHAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜROL EMEKDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Leishmaniasis, IFA, IgG antikor, Leishmaniasis, IFA, IgG antibody
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
ÖZETMERSİN İLİ MUT İLÇESİ'NDEKİ DEĞİŞİK YAŞ GRUPLARINDA LEISHMANIAANTİKOR DÜZEYLERİLeishmaniasis, Leishmania cinsi parazitik kamçılı protozoonların neden olduğuhastalığa verilen genel bir isim olup, klinik olarak Visseral Leishmaniasis, KutanözLeishmaniasis ve Mukokutanöz Leishmaniasis olmak üzere üç grup altındaincelenmektedir.Bu çalışmada Mersin İli Mut ilçesinde yaşayan 2 yaşın üzerinde, değişik yaşgruplarında Leishmaniasis lezyonu bulunmayan, 212 erkek ve 196 kadın olmaküzere toplam 408 kişiden alınan serum örneklerinde IFA yöntemi ile Leishmania IgGantikor varlığı araştırılmıştır. Rastlantısal olarak toplanan Mut ilçesi ve köylerindeikamet eden bu kişilerden alınan örneklerin incelenmesi sonucunda, çalışmaörneklerinin 5'inde (% 1.2) Leishmania IgG tipi antikor varlığı tespit edilmiştir.Örneklerin 4 ünde (% 0.98) 1/32 titre düzeyinde, 1'inde (% 0.24) ise 1/64 titredepozitiflik saptanmıştır.Endemik bölgelerde parazitle mücadelede hastaların tespiti ve tedavi edilmesi,bölgede yaşayan insanların eğitimi ve bu kişilere koruyucu önlemlerin aktarılması,bölgemizde düşük endemi gösteren hastalığın yok edilebilmesi için gerekligörülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTANTI-LEISHMANIAL ANTIBODY LEVELS IN MUT TOWN OF MERSİN CITYThe cause of Leishmaniasis is a flagelled protozoon known as Leishmania. Thereare three clinical subtypes of Leishmaniasis; Visceral Leishmaniasis, CutaneousLeishmaniasis, and Mucocutaneous Leishmaniasis.In this study, we evaluated the serum Ig G antibody levels of Leishmania of thehealthy indivudials by IFA. The study group was composed of 408 people ( 212 male,196 female). The samples were collected from the region of Mut randomly. We detectedIgG antibody of Leishmania in 5 of the collected samples (1.2 %). We also detected 1/32titer of Ig G antibody in 4 of the samples (0.98 %) and 1/64 titer of IgG antibody level in1 of the samples ( 0.24 %).Detection and treatment of the patients, education and protective applications tothe people living in endemic regions, seems to be needed, in order to eradication of thislow endemic disease.