Koroner arter hastalarında chlamydia pneumoniae enfeksiyonunun inflamasyon parametrelerinden IL-6 ile ilişkisi
The relation of chlamydia pneumoniae infection with IL-6 one of the inflammation paramaters in coronary artery disease
  1. Tez No: 193175
  2. Yazar: EDA TOKUÇCU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Ateroskleroz, C-reaktif protein, Chlamydia pneumoniae, interlökin-6, koroner arter hastalığı.5, Atherosclerosis, C-reactive protein, Chlamydia pneumoniae, coronary artery disease, interleukin-6.6
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZETBu çalışma Kasım 2004 ve Ocak 2005 tarihleri arasında MersinÜniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kardiyoloji Servisinde koroner anjiyografiyapılan ve koroner arterlerinde aterosklerotik lezyon tespit edilen 135 hastaüzerinde yapıldı. Bütün hastalarda Chlamydia pneumoniae immunglobulin Gseropozitivitesine bakıldı. Stabil angina pektoris tanısı konulan 81 hasta (yaşortalaması 59,2±9,5 yıl) ile akut koroner sendrom tanısı konulan 54 hastanın(yaş ortalaması 60,6±10,8 yıl) Chlamydia pneumoniae immunglobulin Gseropozitiviteleri karşılaştırıldı. Ayrıca Chlamydia pneumoniae immunglobulin Gseropozitivitesi ile inflamasyon parametrelerinden interlökin-6, C-reaktif protein,ateroskleroz yoğunluğu ve koroner arter hastalığı risk faktörleri arasındaki ilişkideğerlendirildi.Çalışmaya alınan bütün hastaların %63'ünde Chlamydia pneumoniaeimmunglobulin G pozitif tespit edildi. Çalışmamızda stabil angina pektoris veakut koroner sendrom grupları arasında, Chlamydia pneumoniae immunglobulinG seropozitivitesi bakımından farklılık tespit edilmedi (stabil angina pektorisgrubunda Chlamydia pneumoniae immunglobulin G seropozitivitesi %63, akutkoroner sendrom grubunda Chlamydia pneumoniae immunglobulin Gseropozitivitesi %63). Stabil angina pektoris grubundaki hastaların Chlamydiapneumoniae immunglobulin G seropozitivitesi ile inflamasyon parametrelerindeninterlökin-6 (p=0.291) ve C-reaktif protein (p=0.362) düzeyleri arasındaistatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmadı. Akut koroner sendromgrubundaki hastalarda Chlamydia pneumoniae immunglobulin G seropozitivitesiile inflamasyon parametrelerinden interlökin-6 arasında anlamlı bir ilişkisaptanırken (p=0.047), C-reaktif protein ile arasında anlamlı bir ilişki yoktu(p=0.767). Her iki grupta da ateroskleroz yoğunluğu ile Chlamydia pneumoniaeimmunglobulin G seropozitivitesi arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı. Bunundışında stabil angina pektoris ve akut koroner sendrom grubundaki hastalarda,koroner arter hastalığı risk faktörleri ile Chlamydia pneumoniae immunglobulinG seropozitivitesi arasında anlamlı bir ilişki gösterilemedi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Relation of Chlamydia Pneumoniae Infection with IL-6 One of theInflammation Paramaters in Coronary Artery DiseaseThis study was done with 135 patients who had been performed coronaryanjiography between November 2004 and January 2005 at Mersin UniversityFaculty of Medicine Department of Cardiology and had been detected to haveatherosclerotic coronary lesions. All patients were tested for Chlamydiaepneumoniae immunglobulin G seropositivity. Chlamydiae pneumoniaeimmunglobulin G seropositivities of 81 patients (aged 59,2±9,5 years) who hadbeen diagnosed as stable angina pectoris and 54 patients (aged 60,6±10,8years) who had been diagnosed as acute coronary syndrome were compared.Also associations between Chlamydiae pneumoniae immunglobulin Gseropositivity and interleukin-6, C-reactive protein, extent of atherosclerosis andrisk factors of coronary artery disease were evaluated.Chlamydiae pneumoniae immunglobulin G was detected as positive in63% of patients included into the study. In our study, for Chlamydiaepneumoniae immunglobulin G seropositivity no difference was detectedbetween stable angina pectoris and acute coronary syndrome patients (Instable angina pectoris group, Chlamydiae pneumoniae immunglobulin Gseropositivity was 63%; in acute coronary syndrome group Chlamydiaepneumoniae immunglobulin G seropositivity was 63%). In stable angina pectorisgroup patients, there was no significant difference statistically betweenChlamydiae pneumoniae immunglobulin G seropositivity with interleukin-6(p=0.291) and C-reactive protein (p= 0.362) levels. In acute coronary syndromegroup patients, we detected a significant association between Chlamydiaepneumoniae immunglobulin G seropositivity and interleukin-6 (p= 0.047) but nosignificant association was detected between Chlamydiae pneumoniaeimmunglobulin G seropositivity and atherosclerosis extent. Also, in stableangina pectoris and acute coronary syndrome patients no association wasshown between Chlamydiae pneumoniae immunglobulin G seropositivity andrisk factors of coronary artery disease.