Hipertrofik skar hastalarında extractum cepae topikal jel tedavisinin TGF-beta seviyelerine etkisi
Effect of extractum capea topical gel treatment on TGF-beta levels in hypertrophic scar patients.
  1. Tez No: 193177
  2. Yazar: REMZİ FIRINCIOĞULLARI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FERİT DEMİRKAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertrofik skar, TGF-β, Yara iyileşmesi, Extractum Cepae.5, Hypertrophic scar, TGF-β, Wound healing, Extractum cepae.6
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZETHipertrofik skar (HTS) tedavisinde elde edilen sonuçların tatminkarolmaması nedeni ile yeni yöntem arayışları devam etmektedir. Bunlar arasındason yıllarda gündeme gelen extractum cepae (EC), soğan ekstresinden eldeedilen topikal bir jeldir. Klinik olarak iyi sonuçlar vermesi, ucuz ve yan etkisizolması, extractum cepaenin HTS'lerde ilk tercih edilen tedavi yöntemi halinegelmesine yol açmıştır. Bununla birlikte bu ilacın etki mekanizmaları konusundahenüz yeterince bilgi yoktur. Fibroblast proliferasyonunu azaltıcı etkiye sahipolduğu gösterilmiştir ve in vitro çalışmalarda transforme edici büyüme faktörübeta (transforming growth factor beta, TGF-β) üzerinde etkileri olduğuna dairbulgular vardır. Bu çalışmada, HTS'ı olan hastalar üzerinde uygulanan topikalextractum cepae tedavisinin TGF-β seviyeleri üzerinde ortaya çıkabileceketkilerini araştırmayı planladık.Bu amaçla çalışmaya Mersin Üniversitesi Plastik ve Rekonstrüktif CerrahiAnabilim Dalına başvuran ve klinik olarak hipertrofik skarı olan 20 hasta ve bueğilimi olmayan 15 normotrofik skar hastası dahil edildi. Hipertrofik skarı olanhastalara 4 ay süre ile topikal EC tedavisi uygulandı. Tedavi öncesi vesonrasında alınan biopsilerde immunhistokimya boyama yöntemi ile TGF-β2 veTGF-β3 seviyelerine bakıldı. Aynı zamanda diğer kesitlerde mast hücreleri,vaskülarite, kollajen dağılımı değerlendirildi. Tedavi öncesi değerler, tedavisonrasının kontrol grubu olarak kullanıldı. Normotrofik skar grubundan dabenzer biopsiler alındı ve ikinci bir kontrol grubu olarak kullanıldı. Hipertrofikskara bağlı klinik şikayetler ve skar hacmi de tedavi etkisini ölçen kriterlerarasındaydı.Çalışmanın sonunda, extractum cepae uygulamasının HTS'lerde TGF-β2seviyelerini istatiksel olarak anlamlı derecede düşürürken, kollajeni daha matürbir dizilime yönlerdirdiği, klinik semptomları ve skar hacmini azalttığı saptandı.Ancak topikal jel tedavisi, mast hücre sayısında, TGF-β3 seviyelerinde, skarvaskülaritesinde bir değişiklik yaratmadı.Bu bulgulara dayanarak, extractum cepaenin hipertrofik skar tedavisindeetki mekanizmalarından birinin TGF- β2 seviyelerini azaltmak olabileceğisonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARYEffect of Extractum Capea Topical Gel Treatment on TGF-BetaLevels in Hypertrophic Scar Patients.New treatment approaches are under investigation in hypertrophic scars(HTS) due unsatisfactory results of the current management. Among these isExtractum cepae (EC) which is a topical gel obtained from onion extract. It hasbeen a first line treatment option in HTS because of good clinical outcome,lower costs and minimal side effects. However, its mechanism of action is stillnot clear. It has been shown that it decreased the fibroblast proliferation andthere are clues about its regulatory actions affects on transforming growth factorbeta (TGF-β) in in vitro studies. In the present study, we aimed to investigatethe effects of topical extractum capea gel treatment on TGF- β levels in HTSpatients.The study was designed with 20 hypertrophic scarring and 15normotrophic scar patients who admitted to Mersin University Plastic andReconstructive Surgery department. Extractum capea topical gel treatment wasapplied for 4 months in hypertrophic scarred patients. Scar biopsies wereobtained before and after the treatment and TGF-β2 and TGF-β3 levels weremeasured with immunohistochemical methods. In other sections the collagendistribution, vessel numbers and mast cell numbers were evaluated. Pre-treatment values were used as control group of post treatment values. Similarbiopsies were taken from the normotrophic scars and used as a second controlgroup. Clinical complaints and scar volume were the other criteria used toevaluate the treatment efficacy.We observed that EC topical gel treatment significantly decreased TGF-β2 levels in HTS while correcting the collagen orientation into a more maturelevel and decreasing the clinical symptoms and the scar volume. But the topicalgel treatment did not create any difference in mast cell counts, TGF-β3 levelsand scar vascularity.In conclusion, our findings implies that a decrease in TGF-β2 levels couldbe one of the mechanisms of action of EC in treatment on hypertrophic scar.