Geleneksel sert jelatin kapsüllerin kaplanmasıyla osmotik pompa geliştirilmesine yönelik bir çalışma
Investigation on the development of osmotic pump prepared by coating conventional hard gelatin capsules
- Tez No: 193202
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALTAN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Osmotik pompa, teofilin, selüloz asetat ftalat, efervesan, Osmotic pump, theophylline, cellulose acetate phthalate, effervescent
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılık Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZETGeleneksel Sert Jelatin Kapsüllerin Kaplanmasıyla Osmotik PompaGeliştirilmesineYönelik Bir ÇalışmaNeriman BOZDOĞANOsmotik pompa sistemleri modern terapötik sistemlerin ilk uygulamalarındanbiridir. Keşfinden bu yana 40 yıllık bir süre geçmiş olmasına ve önemli teknolojikilerlemeler kaydedilmesine rağmen üretim teknolojisindeki güçlükler nedeniylekullanımı belli ölçülerde sınırlı kalmıştır. Günümüzde yeni molekül keşfinin bilinenzorlukları nedeniyle konvansiyonel etkin maddelerin daha verimli, daha güvenilir vedaha etkin dozaj şekilleriyle daha ekonomik kullanım yollarının geliştirilmesiamaçlanmaktadır. Bu nedenle çalışmamızda osmotik pompalara yönelik endüstridekolay uygulanabilir, ucuz ve gelişmiş salım yapabilen, farklı maddelere kolayuyarlanabilen bir osmotik pompa modelinin geliştirilmesine çalışılmıştır. Bu amaçla sertjelatin kapsüller selüloz asetat ftalat ile kaplanmış ve model etkin madde olarak dateofilin kullanılmıştır.Çalışmamızda osmotik basıncı sağlamak üzere geleneksel osmoajanlar yanındahenüz üzerinde yeterli çalışma bulunmayan efervesan özellikteki ajanların dakullanılması denenmiştir.Sonuç olarak sert jelatin kapsüllerin kaplanması yöntemiyle, yeterlidayanıklılıkta, tekrarlanabilir bir şekilde hazırlanabilen, farklı içeriklerle uygunsalımlara ayarlanabilen osmotik pompaların hazırlanabileceği saptanmıştır. Modeletkin madde olarak seçilen teofilinin en iyi tartarik asit-sodyum bikarbonatkombinasyonuyla hazırlanan formülasyonlarla istenen salım hızının elde edilebileceğigösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTInvestigation on the Development of Osmotik Pump Prepared by Coating ConventionalHard Gelatin CapsulesNeriman BOZDOGANOsmotic pump systems are one of the first applications of modern therapeuticsystems. Despite the fact that 40 years has passed on its discovery and significanttechnological developments have taken place, production of osmotic pumps is limiteddue to some technological difficulties. Nowadays, it is aimed to develop more economic,safe, more efficient, and routes of administration for conventional dosage forms asdiscovery of a new molecule is much more difficult. Thus, in this study, the effort wasspent to develop a practical and cheap osmotic pump system, which is easy to apply tovarious active substances with improved drug release profile. It can be manufactured inlarge quantities in pharmaceutical industry. For this purpose, hard gelatin capsuleswere coated with cellulose acetate phthalate and theophylline was used as model drug.In this study, both effervescent and conventional osmoagents were used toproduce osmotic pressure. The novelty of the study involves the formulation ofeffervescent osmotic pump systems on which there has not been enough researchconducted, yet.In conclusion, it was determined that the stable and reproducible osmoticpumps providing suitable release with different components can be prepared by coatinghard gelatin capsules. It was shown that model drug, theophylline, can exhibit thedesired release rate when formulated as such dosage form using tartaric acid-sodiumbicarbonate combination.