Okul çağı çocuklarının tıbbi işlem korkularına yönelik verilen bilginin etkisinin incelenmesi
The research on the effect of information given about pupil's medical treatment phobia
  1. Tez No: 193224
  2. Yazar: ZERRİN ATAMAN ( KEYİK)
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CANDAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Okul çağı, çocuk, korku, tıbbi işlem korkusu, hemşire.ii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZETOKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ TIBBİ İŞLEM KORKULARINA YÖNELİKVERİLEN BİLGİNİN ETKİSİNİN İNCELENMESİZerrin ( Keyik) ATAMANBu çalışma okul çağı çocuklarına verilen bilginin çocukların tıbbi işlemkorkularına etkisini incelemek üzere yarı deneysel olarak yapılmıştır.D.E.Ü Vakfı Özel 75.Yıl İlköğretim Okulu öğrencileri araştırmanın örnekleminioluşturmuştur (n:115). Araştırmada veriler öğrencilere eğitimden önce ve eğitimden ikihafta sonra ``Tıbbi İşlem Korku Ölçeği'' kullanılarak toplanmıştır.Araştırma sonucunda okul çağı çocuklarının bilgilendirme öncesi ve bilgilendirmesonrası toplam korku puan ortalamaları, işlemsel, kişisel ve kişilerarası korku puanortalamaları anlamlı olarak azalmıştır (p< 0.05). Çevresel korku puan ortalamaları farkıanlamlı bulunmamıştır.Tıbbi işlem korkularına yönelik verilen bilgilendirme sonucunda okul çağıçocuklarının korkularında azalma olduğu saptanmıştır. Çalışma sonuçlarına göre okul çağıçocuklarına hastaneyi ve hastanede kullanılan malzemeleri tanıtıcı eğitimlerin veprogramların hazırlanması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYTHE RESEARCH ON THE EFFECT OF INFORMATION GIVEN ABOUT PUPILS?MEDICAL TREATMENT PHOBIAZerrin ( Keyik) ATAMANThis work has been done as semi-experimental in order to search for the effect ofinformation given about pupıl?s fear of medical treatment.The students of the ?Foundation of Dokuz Eylül University Private 75. YearSecondary School.? have been taken as samples (n: 115).