Karaciğer transplantasyonu uygulanan hastalarda yaşam kalitesinin incelenmesi
Quality of life in patients who underwent liver transplantations
- Tez No: 193226
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AKLİME DİCLE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Liver transplantation, quality of life, SF-36 and nursing
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZETKARAC ĞER TRANSPLANTASYONU UYGULANAN HASTALARDAYAŞAM KAL TES N N NCELENMESHavva ÖZDEM R (CANDAN)Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Yü[email protected]ştırma, karaciğer transplantasyonu uygulanan hastaların yaşam kalitesinitanımlamak amacı ile yapılmıştır.Araştırma örneklemi, Dokuz Eylül Üniversitesi Genel Cerrahi Kliniğinde canlı vekadavra donörden Karaciğer Transplantasyonu uygulanan, gönüllü ve poliklinikte izlenen 52hastadan oluşmuştur. Örnekleme, bilişsel fonksiyonları yeterli, türkçe olarak iletişimkurulabilen, erişkin, transplantasyon öncesi ortopedik, fiziksel sınırlılığı, nörolojik, psikiyatrikrahatsızlığı olmayan ve transplantasyondan sonra en az 3 ay geçmiş hastalar alınmıştır.Veriler, Sosyo-Demografik Özelliklerini Tanılama Formu, SF-36 Yaşam Kalitesi Ölçeği iletoplanmıştır. Veri analizinde, Sosyo-demografik değişkenler ve tanımlayıcı özellikler sayı,yüzde, Fiziksel ve Mental sağlık Yaşam Kalitesi puanları ortalama, sosyo-demografikdeğişkenler ile Fiziksel ve Mental Sağlık Yaşam Kalitesi puan ortalamaları, Mann Whitney Utesti ve Kruskall Wallis Analizi kullanılmıştır.Araştırma sonuçlarına göre; Karaciğer transplantasyonu uygulanan hastaların FizikselSağlık Yaşam Kalitesi puan ortalaması; 50.98±9.60; Mental Sağlık puan 40.95±7.40ortalaması'dır. Karaciğer transplantasyonu uygulanan hastaların Fiziksel ve Mental sağlıkYaşam Kalitesi puan ortalamaları ile sosyo-demografik ve tanımlayıcı özelliklere göredağılımında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır (p>0.05).Karaciğer transplantasyonu hastaların yaşam kalitesinin yükseldiği düşünülmektedir.Sonuçlar ilgili literatürdeki çalışma sonuçları ile benzerlik göstermektedir. Daha büyükörneklem grubunda ülkemiz koşullarına uygun longitudinal çalışmaların yapılmasınagereksinim vardır.Anahtar Kelime: Karaciğer Transplantasyonu, Yaşam Kalitesi, SF-36, Hemşirelik
Özet (Çeviri)
SUMMARYQUALITY OF LIFE IN PATIENTS WHO UNDERWENT LIVERTRANSPLANTATIONSHavva ÖZDEM R (CANDAN)Nursing School of Dokuz Eylül Ü[email protected] is a descriptive study and the aim of the study was to determine the quality of lifein patients who underwent liver transplantations.The study sample included 52 patients who underwent liver transplantation and werefollowed in the outpatient clinic at Dokuz Eylül University Hospital, zmir, Turkey.Transplanted liver tissues were obtained either from a living donor or cadaver. Inclusioncriteria were having sufficient cognitive functions, ability to communicate in Turkish, beingan adult, absence of orthopedic and physical handicaps and of neurological and psychiatricdisorders before transplantations and survival of at least 3 months after transplantation. Datawere collected with a form of socio-demographics and SF-36 Life Quality Scale. Socio-demographic variables and descriptive characteristics were analyzed with numbers,percentages and physical and mental health scores were analyzed with Mann Whitney U testand Kruskall Wallis test.The patients who underwent liver transplantations received mean physical and mentalhealth scores of 50.98±9.60 and 40.95±7.40 respectively. There was no significant differencebetween socio-demographics and descriptive characteristics and physical and mental healthscores (p>0.05). The results of this study were in agreement with those reported from otherstudies in the literature.It can be suggested that the quality of life has improved in liver transplant patients.However, further longitudinal studies with larger sample sizes are needed to confirm theresults of this study.