Hiperlipidemisi olan ve olmayan erkek tip 2 diyabetik hastalarda plazma homosistein, beslenme durumu ve bazı antropometrik ölçümlerle plazma folik asit ve vitamin b12 düzeyleri arasındaki ilişki
The relationship between folic acid, vitamin B12, nutritional status, anthropometric measurements and homocysteinemia on hyperlipidemic and nonhyperlipidemic type 2 diabetic patients
  1. Tez No: 193255
  2. Yazar: SEVGİ SAĞUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLHAN EROĞLU SAMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Homosistein, diyabetes melitus, hiperlipidemi, folik asit, B12 Vitamini, Homocysteine, diabetes mellitus, hyperlipidemia, folic acid, Vitamin B12
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Diyetetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
vÖZETSagun, S. Hiperlipidemisi olan ve olmayan erkek tip 2 diyabetikhastalarda plazma homosistein, beslenme durumu ve bazıantropometrik ölçümlerle plazma folik asit ve vitamin B12 düzeyleriarasındaki ilişki. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri EnstitüsüDiyetetik Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2006. Diyabetin koronerarter hastalıklarında önemli bir risk faktörü olduğu bilinmektedir. Yükselmişplasma homosisteinin de kardiyovasküler hastalıklarda bağımsız bir riskfaktörü olarak görülmektedir. Çalışma, Afyon Kocatepe Üniversitesi TıpFakültesine başvuran, tip 2 diyabetli, 52 erkek birey üzerinde yürütülmüştür.Bireyler, birinci grup hiperlipidemik diyabetik (n=36) ve hiperlipidemikolmayan diyabetik (n=16) olmak üzere iki gruba ayrılmışlardır. Çalışmanınamacı iki grup arasında, plazma homosistein, vitamin B12, folik asit düzeyi ilebeslenme durumu ve bazı antropometrik ölçümler arasındaki ilişkiyiincelemektir. Çalışmanın sonucunda, hiperlipidemik DM olan ve olmayanerkek bireylerde, serum homosistein düzeyleri açısından istatistiksel olarakanlamlı bir fark görülmemiştir (p>0.05). Yaşla birlikte homosistein düzeyininartmadığı, serum homosisteinle açlık kan şekeri, tokluk kan şekeri,HbA1c ve lipit parametreleri arasında ilişki bulunmadığı belirlenmiştir(p>0.05). Antropometrik ölçümler ile homosistein arasında bir ilişkigörülmemiştir. Ayrıca kandaki folik asit düzeyi, diyetle folik asit alımı, diyetleB12 alımı ve serum homosistein arasında herhangi bir ilişki bulunmamıştır(p>0.05). Kardiyovasküler hastalıklarda ve diyabette olduğu gibihiperhomosisteinemide de yüksek risk taşıyan bireylere vücut ağırlığınınkontrolü ve yeterli dengeli beslenme eğitimi verilerek bireylerin beslenmealışkanlıkları yönünden bilinçlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
viABSTRACTSagun, S. The relationship between folic acid, vitamin B12, nutritionalstatus, anthropometric measurements and homocysteinemia onhyperlipidemic and nonhyperlipidemic type 2 diabetic patients.Hacettepe Un. Instute of Health Science, Thesis in Dietetic, Ankara,2006. İt is known that diabetes is associated with an increased risk forcoronary artery disease and also elevated plasma levels of homocysteine arecurrently considered a major, independent risk factor for cardiovasculardisease. This study was conducted at Afyon Kocatepe University Faculty ofMedicine and included 52 tip 2 diabetic male patients. The participants weredevided into two groups, first group was (n=36) hyperlipidemic tip 2 diabetic,second group was (n=16) nonhyperlipidemic diabetic patients. The aim ofthis study is to investigate relationship between folic acid, vitamin B12,nutritional status, anthropometric measurements and serum homocysteine onhiperlipidemic (n=36) and nonhiperlipidemic (n=16), type 2 diabetic malepatients (n=52). İn the end of the study, serum homocysteine levels are notdifferent between hiperlipidemic and nonhiperlipidemic diabetic male patients(p>0.05) and homocysteine levels are not increase with age also nocorrelation was detected among total homocysteine and plasma glucoselevels, HbA1c, lipit parameters, anthropometric measurements, plasma folicacid and plasma B12 vitamin (p>0.05). İt is necessary that, weight control,carefull diet planning, long term nutritional education and people to be madeconscious about healty nutritional habits with hiperhomocysteinemia likecardiovasculary hearth disease and diabetes mellitus.