Kök kanalında er: cr: ysgg lazer kullanımının, dentinin mineral içeriğine etkisi ve smear tabakasını uzaklaştırma etkinliğinin araştırılması.
Evaluation of er: cr: ysgg laser use in root canals in terms of smear layer removal efficiency and effect on mineral content of dentin.
  1. Tez No: 193260
  2. Yazar: EMRE ALTUNDAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHAR ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Er:Cr:YSGG, lazer, lazer-doku etkileşimi, termal, dentin, smeartabakası, Er:Cr:YSGG, laser, laser-tissue interaction, thermal, dentin, smear layer
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZETAltundaşar E., Kök Kanalında Er: Cr: Ysgg Lazer Kullanımının, Dentinin Mineralçeriğine Etkisi ve Smear Tabakasını Uzaklaştırma Etkinliğinin Araştırılması,Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Endodonti (Diş) ProgramıDoktora Tezi, Ankara, 2006. Bu çalışmanın amacı Erbiyum:Kromyum:YSGG lazeruygulanmış kök dentinindeki morfolojik ve kimyasal değişiklikleri iki farklı irrigasyonrejimi ile karşılaştırarak değerlendirmektir. Çalışmada 30 adet çekilmiş alt premolardiş üç gruba ayrılmıştır. Gr 1: Biyomekanik preparasyon sırasında %5,25 lik NaOClkullanımını takiben, örneklere %5,25 lik NaOCl ile son irrigasyon yapılmıştır. Gr2: RcPrep ile beraber kullanılan her eğeden sonra kullanılan, %5,25 lik NaOCl i takibenörneklere%5,25 lik NaOCl ile son irrigasyon yapılmıştır. Gr3: Preparasyon sırasında%5,25 lik NaOCl kullanımını takiben örneklere Er:Cr:YSGG lazer uygulanmış ve sonolarak %5,25 lik NaOCl ile irrigasyon yapılmıştır. SEM incelemesinde NaOClkullanılan birinci grup örneklerinde dentin kanallarının smear tabakası ile tıkalı olduğugözlenirken, Rc-Prep ve NaOCl in kombine kullanıldığı ikinci grup örneklerinde smeartabakasının kısmen uzaklaştığı ve açığa çıkmış kollajen sahalarının olduğu gözlendi.Lazer uygulanan üçüncü grup örneklerinde ise Grup 2 örneklerine benzer şekilde,smear tabakasının kısmen veya tamamen uzaklaştığı izlendi. Bazı sahalarda,karbonizasyon ve erime gibi termal hasar bulgularına rastlandı.Örneklerin mineral ölçümleri SEM-EDX ile gerçekleştirilmiştir. Ca, P, Mg ve Ca/Pyönünden yapılan değerlendirmede, Rc-Prep ve lazer uygulanan örneklerde mineraldeğerlerinde artış görülmesine rağmen Ca/P oranında anlamlı bir farklılıkbulunmaması, lazer uygulamasının örneklerde moleküler bir değişime nedenolmadığını düşündürdü.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAltundaşar E., Evaluation of Er: Cr: Ysgg Laser Use in Root Canals in terms ofSmear Layer Removal Efficiency and Effect on Mineral Content of Dentin.Hacettepe University Institute of Health Sciences, PhD Thesis in Endodontics(Dentistry), Ankara, 2006. The purpose of this study was to evaluate theultramorphological and chemical changes in Er:Cr:YSGG laser-treated radiculardentin in comparison with two different irrigation regimes. 30 extracted humanpremolars were assigned into three experimental groups: Group 1: 5,25% NaOClwas used during biomechanical preparation followed by a final irrigation with 5,25%NaOCl. Group 2: At each file size 5,25% NaOCl was used to irrigate Rc-Preplubricated preparations, followed by a final irrigation of 5,25% NaOCl. Group 3:5,25% NaOCl was used during preparations followed by Er:Cr:YSGG laserirradiation, and by a final flush with 5,25% Scanning electron microscopic (SEM)evaluations revealed failure of smear removal in NaOCl irrigated specimens. RC-Prep+NaOCl treated dentin revealed moderate-to-total presence of the smear layerwith distinct areas of exposed collagen. Er:Cr:YSGG laser irradiation of radiculardentin also resulted in partial or total removal of the smear associated with a fewsmall regions of thermal injury, including carbonization and partial melting. Energydispersive x-ray analysis (SEM-EDX) showed no significant difference between theCa/P ratios of the test groups, suggesting absence of changes at the molecular level.