Diyaliz hastalarında N-asetilsistein'in endotel disfonksiyonu üzerine etkisi
Effect of N-acetylcysteine on endothelial dysfunction in dialysis patients
  1. Tez No: 193310
  2. Yazar: GARİP ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET UĞUR YALÇIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Endotel disfonksiyonu, N-asetilsistein, oksidatif stres, Endothelial Dysfunction, N-acetylcystein, Oxidative Stress
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Kronik Böbrek yetmezliği K/DOQI evre 5 hastalarında,endotel disfonksiyon ve oksidatif strese bağlı olarak kardiyovasküler etkilenme sonucundakardiyovasküler hastalık insidensinde artış vardır. N- asetilsistein, özellikle endoteldisfonksiyon, oksidatif stres ve ateroskleroz gibi kardiyovasküler hastalıklar üzerinde önemlietkilere sahiptir. Biz hemodiyalize giren (serum kreatinin klirensi 0.05). %GTN cevabı iki grupta benzerbulundu (19,5+/-8,81'e 23,63+/-6,38, p>0.05). NAC verilmesinden sonra delta FMDhemodiyaliz hastalarında anlamlı olarak gelişti (041+/-0,11 p0.05).%GTN cevabı etkilenmedi (19,5+/-8,81'e 19,65+/-7,08 p>0.05). Sonuçta hemodiyalizhastalarında endotele bağlı vazodilatasyonda azalma ile karakterize endotelyal disfonksiyonvardır. NAC ile antioksidan tedavi endotel disfonksiyonu düzeltir. Diyaliz hastalarında uzunsüreli klinik çalışmalarla NAC'ın kardiyovasküler olaylarda etkisi gösterilmelidir.
Özet (Çeviri)
Chronic kidney disease (CKD) K/DOQI stage5 patients have an increased incidence of cardiovascular disease (CVD), endothelialdysfunction and oxidative stress that can contribute to cardiovascular events (CVE). N-acetylcysteine( NAC) have beneficial effects of on the cardiovascular disease especialy,endothelial dysfunction, oxidative stress, and atherosclerosis. We studied 30 uremic patients(age 40 +/- 12 yrs, 16 males and 14 females) (serum creatinine clirens, 0,05). Response to %GTN vas similar in two groups(19,5+/-8,81 vs 23,63+/-6,38; p>0,05). After NAC administration, ΔFMD was significantlyenhanced in HD (0,41 +/- 0,11 p0,05). Response to %GTN was unaffected(19,5+/-8,81 vs 19,65+/-7,08;p>0,05) In conclusion, HD patients have endothelialdysfunction characterize with reduced endothelium-dependent vazodilation. Antioxidanttherapy with NAC improves the endothelial dysfunction . The of NAC in CVE of dialysispatients should be showed with long term clinical studies.