Anti-HCV negatif kan donörlerinde real-time PCR yöntemiyle HCV-RNA aranması ve sonuçların kan bankacılığı açısından öneminin tartışılması
Investigation of HCV-RNA by real-time PCR method in anti-HCV negative blood donors and discussion of the results regarding blood banking
- Tez No: 193338
- Danışmanlar: PROF. DR. OKAN TÖRE, YRD. DOÇ. DR. YASEMİN HEPER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Anti HCV, HCV RNA, Transfusioniv
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Hepatit C virüsü (HCV)'nün transfüzyonla geçişi günümüzde azalmış olsada transfüzyon tıbbının en önemli sorunlarından biridir ve halenposttransfüzyon hepatitlerin büyük çoğunluğu HCV ile oluşmaktadır. Bugeçişi önlemek amacıyla tüm donörlerde anti-HCV taranmakta, ancak buuygulama HCV enfeksiyonunun doğal seyrinin özellikleri nedeniyle yetersizkalabilmektedir. Yapılan çesitli çalışmalar anti-HCV'nin negatif olduğu bilinendonörlerden yapılan transfüzyonlarda da hepatit C virüsünün bulaşabildiğinigöstermektedir. Bu durumun önüne geçebilmek amacıyla donör kanlarındanhazırlanan havuzlarda Polimeraz Zincir Reaksiyonu (PCR) ile HCV-RNAbakılması gibi yöntemlerin etkinliği araştırılmış ve anti-HCV negatif olgulardaNükleik Asit Amplifikasyon Tekniği (NAT) yöntemiyle virüsün varlığıgösterilmiştir. Bugün PCR teknolojisinin kan bankacılığında rutin kullanımagirmesi gündemdedir ve maliyet-etkinliği yaygın olarak tartışılmaktadır. Buçalışma ile amacımız bölgemizde anti-HCV negatif olan kan donörlerindeHCV-RNA pozitifliği oranını saptamak ve ülkemiz kan bankacılığı açısındanönemini tartışmaktır.Bu amaçla, anti-HCV negatif bulunmuş olan tüm donör örneklerinden24'lü havuzlar oluşturularak havuzlarda Real-Time PCR yöntemi ile HCV-RNA çalışılmıştır.Türkiye'de anti-HCV pozitifliği görülme oranının %1 olduğu dikkatealınarak fakültemiz Biyoistatistik Anabilim Dalı ile görüşülmüş ve istatikselolarak anlamlı olabilmesi açısından en az 2592 donör kanının çalışılmayaalınması uygun görülmüştür. Çalışmada, 2592 adet anti-HCV negatif donörserumu içeren havuzların 1 tanesinde pozitiflik saptanmış, bu havuzuoluşturan 24 ayrı serum örneği ayrıca tek tek çalışıldığında herhangipozitiflikle karşılaşılmamış ve bu pozitif sonuç yanlış pozitiflik olarakdeğerlendirilmiştir. Yapılan maliyet değerlendirmesi sonucunda NAT'ın çokpahalı bir test olduğu şimdilik ülkemiz kan bankalarında uygulanabilirolmadığı fikrine varılmıştır.Anahtar kelimeler : Anti-HCV, HCV-RNA, Transfüzyonii
Özet (Çeviri)
Although the transmission of HCV virus by transfusion has beendecreased nowadays, it is still one of the major problems of transfusionmedicine, and the most important part of the post transfusion hepatitis arecaused by HCV. In order to prevent this transmission, all of the blood donorsare screened for anti-HCV antibodies but sometimes this screeningprocedure may be insufficient because of the features of the natural progressof HCV infection. Some studies showed that Hepatitis C virus can betransmitted by the transfusion from the known anti-HCV negative blooddonors. To prevent this possible transmission, the presence of HCV-RNA inanti-HCV negative donors was investigated by PCR and the presence ofHCV virus was shown by Nucleic Acid Amplification Testing (NAT) in someother studies. Today the PCR technology is used routinely in some countriesbut its cost-effectivity is widely discussed. In this study our aim is to detectthe prevalance of HCV-RNA positivity in anti-HCV negative blood donors andto discuss the importance of this in blood banking in our region.For this purpose, HCV-RNA positivity was examined by real-time PCR inanti-HCV negative blood donors. This screening was done in pools with apool size of 24 serum samples.Taking into the consideration that the prevalance of anti-HCV antibody is%1 in Turkey 2592 anti-HCV negative blood donors have been included intothis study to reach statistically significant results. In our study, real-time HCV-RNA PCR test was performed in 180 serum pools with 24 donors sample ineach one. There was one positivity result in those 108 pools. But when the24 serum sample were studied one by one, no positivity was detected andthis positivity was accepted as a false positive result. As a result of cost-iiieffectivity evaluation we found out that NAT is too expensive and notapplicable for HCV screening in the blood banks in our country.