Koroner arter hastalığı saptanan hastalarda PFA-100 sistemi ile aspirin direnci sıklığının araştırılması
Investigation of aspirin resistance frequency in patients with coronary artery disease by using PFA-100 system
- Tez No: 193343
- Danışmanlar: PROF.DR. SÜMEYYE GÜLLÜLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kardiyoloji, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: parmak, tümör lokalizasyonu, tümörsınıflandırması.4, Coronary artery disease, aspirin resistance, PFA-100system.vi
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji AnabilimDalı Ocak 1995-Aralık 2005 tarihleri arasında parmak tümörü ve tümörbenzeri lezyon nedeniyle ameliyat edilen 150 hasta çalışmaya dahil edildi.Tümoral lezyonların lokalizasyonu parmaktaki anatomik bölgelere göreyapıldı.Kemik dokusundan kaynaklanan tümörler yerleştiği falanksa göreproksimal (zon I), orta ( zon II) ve distal (zon III) yerleşimli olaraksınıflandırıldı.Başparmakta bu proksimal ( zon I ) ve distal (zon III ) olaraksınıflandırıldı.Yumuşak doku tümörlerinin yerleşiminde yine anatomik kriterler gözönünde bulundurularak parmaklar çeşitli zonlara ayrıldı.Metakarpo-falangeal eklem zon I'e dahil edildi, proksimal interfalangealeklem zon II'ye, distal interfalangial eklem ise zon III'e dahil edilmiştir.Başparmak farklı olarak sadece zon I'i ve zon III'ü içermektedir.Parmak cilt ve cilt altı anatomisinin dorsal ve volarda farklılıkgöstermesi göz önünde bulundurularak yumuşak doku tümörleri ayrıca dorsalve volar olarak da sınıflandırılmıştır.Sonuçta; çalışmada en sık görülen tümör benzeri lezyon sinovit veganglion oldu. En sık 3. parmak ve zon Ia `da saptandı.En sık benign yumuşak doku tümörü tendon kılıfı dev hücreli tümöroldu. Yoğunlukla 2. parmak zon I a ve zon II a'da saptandı.Kemik ve kıkırdak dokusu tümörlerinden en sık enkondrom veosteokondrom görüldü. En sık erkeklerde, sağ elde ve zon I'de görüldü.Olguların çoğu kadındı.Tümörler en sık sağ elde ve işaret parmağında saptandı.
Özet (Çeviri)
Today aspirin is the most widely used antithrombotic drug. Occuranceof occlusive vascular events, in the laboratory studies failure of suppressionof thrombocyte functions compared to cases that normally respond to aspirinhas been defined as aspirin resistance. 2n this study aspirin resistance wasevaluated in coronary artery disease patients with PFA-100 system.In the study 97 patients that routinely used 100 mg or higher aspirin forfour weeks and that had coronary angiograhic examination were included. 2nthe cases with PFA-100 system aspirin resistance was determined.When all the cases were examined in case of aspirin resistance, it wasmore frequent in the cases with coronary artey disease (p:0,02). In the groupwith coronary artery disease (60 patients), patients with aspirin resistancemore frequently smoked smoking (p:0.001), and the LDL-C values (p:0,02)and T.Chol/HDL cholesterol levels (p:0,02) were significantly highercompared to the aspirin sensitive patients. When the cases with CAD werecompared according to the aspirin dose they had (100mg ve 300mg) the twogroups did not differ significantly (p:0,46). The patients with CAD weredivided into three goups accord ng to the number of d seased vessels. Group1 was constituted of cases with one vessel disease (n:21, %35), group 2 twovessel disease (n:16, %26) and group 3 was constituted of patients withthree vessel disease (n:23, %38). There no was statistically significantdifference in terms of aspirin resistance between the groups 1 and 2 (p:0.26);1 and 3 (p:0,8); and the groups 2 and 3 (p:0,35).As a result, it was shown that the responses were not the same inpatients taking aspirin. It was concluded tahat in cases with CAD adequacyvof aspirin response may be quickly evaluated by PFA-100 system and thetherapy may be adjusted according to the results