Ekstrakranial karotid arter darlıklarının bilgisayarlı tomografik anjiyografi ile değerlendirilmesi
Evaluation of extracranial carotid artery stenosis with computerized tomographic angiography
- Tez No: 193369
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AYHAN ÖZKUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Carotid artery, Stenosis, BT angiography
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
iÖZETEKSTRAKRAN AL KAROT D ARTER DARLIKLARININ B LG SAYARLITOMOGRAF K ANJ YOGRAF LE DEĞERLEND R LMESDr. Mustafa DEM ROĞLUUzmanlık Tezi, Radyodiagnostik Anabilim DalıTez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Ayhan ÖZKURMart 2007, 61 sayfaÇalışmamıza Şubat 2006 ile Haziran 2006 tarihleri arasında, geçici iskemik atak, inmeöyküsü, baş dönmesi, dengesizlik, hemipleji gibi sebeplerle farklı kliniklerden, GaziantepÜniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Radyodiagnostik Anabilim Dalına refere edilen 37hastanın ana, internal ve eksternal karotid arterleri, bilgisayarlı tomografik anjiografi (BTA)ve dijital subtraksiyon anjiografi (DSA) ile görüntülenmeleri yapıldı. Çalışmada BTA' nınekstrakra-nial karotid arter darlığına ilişkin tanısal değeri araştırıldı ve elde edilen sonuçlarDSA bulguları ile karşılaştırıldı.Aksiyel BTA, volüm rendering tekniği (VRT) BTA ve DSA ile toplam 37 hastada 58karotid arter lezyonu incelendi.Darlık kategorilerinin belirlenmesinde DSA ile aksiyel BTA imajlarının % 96, VRTBTA imajlarının % 94 oranında uyumlu olduğu görüldü. Elde edilen sonuçlar daha önce bukonuda yapılmış olan çalışma sonuçları ile büyük ölçüde korelasyon gösterdi.Oklüzyonlarda aksiyel BTA ve VRT-BTA imajlarının duyarlılığı ve özgünlüğünün %100 olduğu saptandı.% 70-99 oranındaki darlıklarda aksiyel BTA ve VRT-BTA görüntülerinin duyarlılığı veözgünlüğünün % 100 olduğu saptandı.Damarı çevreleyen veya rezidüel lümenin yanında yoğun kalsifikasyon olmasıdurumunda VRT yöntemi başarılı olarak kullanılabilmektedir.BTA' da aksiyel kesitlerle, uygun pencere genişliği ve düzeyi sağlandığında, muralkalsifikasyon ve kontrast madde ayrımı kolaylıkla yapılabilmekte, M P ve SSD imajlarındalümeni çevreleyerek değerlendirmeyi imkansız kılan kalsifikasyonların varlığında bilerezidüel lümen rahatlıkla seçilebilmektedir. Elde edilen bulgular sonucunda BTA' da endoğru bilgilerin aksiyel kaynak kesitlerden sağlandığı sonucuna varıldı.Anahtar kelimeler : Karotid arter, Stenoz, BT anjiografi
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTEVALUATION OF EXTRACRANIAL CAROTID ARTERY STENOSIS WITHCOMPUTERIZED TOMOGRAPHIC ANGIOGRAPHYDr. Mustafa DEMIROGLUSpecialty Thesis, Department of RadiodiagnosticThesis Supervisor: Asst. Prof. Ayhan OZKURMarch 2007, 61 pagesDuring our research, main, internal and external carotid arteries of 37 patients referredto Gaziantep University, Faculty of Medicine, Department of Radiology from varioushospitals due to transient ischemic attack, apoplexy, vertigo, loss of balance, hemiplegics andother reasons were visualized using computerized tomographic angiography (CTA) anddigital subtraction angiography (DSA). In this study, the diagnostic value of CTA related toextracranial carotid artery stenosis was investigated and obtained results were compared withDSA findings.Using Axial CTA, volume rendering technique (VRT) CTA and DSA, 58 carotid arterylesions were examined in 37 patients.In determination of stenosis categories, DSA and axial CTA images had % 96, andVRT CTA images had % 94 consistency. Obtained results were highly in agreement with theresults of past experiments done on this subject.The sensitivity and specificity of axial CTA images and VRT-CTA images inocclusions were found to be % 100.The sensitivity and specificity of axial CTA images and VRT-CTA images in % 70-99stenosis were found to be % 100.VRT can be successfully used in cases of dense calcification around the blood vesselsor near the residual lumen.Mural calcification and contrast medium differentiation can be easily achieved withCTA when appropriate window width and level is obtained with axial cuts. Even in thepresence of calcification that surrounds lumen and makes the evaluation impossible, residuallumen can be easily distinguished in MIP and SSD images. In the light of the obtained resultsit was concluded that the most accurate information in CTA is obtained from axial cross-sections.