ASA I-II diskektomi, laminektomi yapılacak olan 18-65 yaş arası vakalarda preoperatif kullanılan iv parasetamolün postoperatif morfin tüketimi ve yan etkilerini azaltıcı etkisinin saptanması
Detecting the effect of perioperative iv paracetamol on postoperative morphine consumption and adverse effects in patients ASA I-II undergoing discectomy and laminectomy
- Tez No: 193370
- Danışmanlar: PROF.DR. M. SACİT GÜLEÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Hasta kontrollü analjezi, iv parasetamol, postoperatif analjezi, Morfin
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ASA I-II diskektomi, laminektomi uygulanan hastalardaperoperatif olarak verilen intravenöz parasetamolün postoperatif morfintüketimi ve yan etkilerini azaltıcı etkisinin saptanması. Eskişehir OsmangaziÜniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı TıptaUzmanlık Tezi, Eskişehir, 2007. Bu çalışma, 27.01.2006-30.10.2006 tarihleriarasında, vertebral diskektomi, laminektomi operasyonu uygulanan hastalarda ivparasetamolün, güçlü bir opioid olan morfinin postoperatif tüketimi ve yan etkileriniazaltıcı etkisinin saptanması amacıyla ASA I-II risk grubunda, yaşları 18- 65arasında olan 40 hasta ( 24 tanesi erkek, 16 tanesi kadın, ortalama yaş 44.45 )üzerinde gerçekleştirildi. Çalışmaya dahil edilen hastalar postoperatif analjezi amaçlıolarak randomize iki gruba ayrıldı: 1. gruba ; Operasyon bitiminden 15 dakika önce1 g parasetamol (perfalgan) iv infüzyon şeklinde 15 dakikada verildi bu doz 6 saattebir tekrarlandı. Ameliyattan sonra bolus dozu 1 mg, kilitli kalma süresi 10 dakika, 4saatte maksimum kullanılabilecek doz 10 mgr olacak şekilde iv morfin, hastakontrollü analjezi yöntemi (HKA) ile uygulandı. 2. gruba; Operasyon bitiminden 15dakika önce iv 2 mg morfin 15 dakikada infüzyon şeklinde verildi.6 saatte birplasebo olarak iv 100 ml serum fizyolojik uygulandı..Ameliyattan sonra bolus dozu 1mg, kilitli kalma süresi 10 dakika, 4 saatte maksimum kullanılabilecek doz 10 mgolacak şekilde iv morfin hasta kontrollü analjezi yöntemi (HKA) ile verildi.İlaçların etkinliğini değerlendirebilmek için tüm hastalarda Aldrete derlenmeskorlamasının 9 olduğu dakika 0. dakika olarak kabul edilip 0.,30.,60.dakikalarda ve2.,4.,8.,24. saatlerde sistolik, diastolik, ortalama noninvaziv kan basıncı değerlerikalp atım hızı, oksijen saturasyonu, Ramsey sedasyon skoru, VAS, morfin tüketimive yan etkiler kaydedildi. Yapılan değerlendirmeler sonucunda postoperatif ağrıtedavisinde parasetamolün morfin tüketimini ve yan etkileri azalttığı tespitedildi.Hasta memnuniyeti açısından fark olmadığı saptandı.
Özet (Çeviri)
D.Detecting the effect of perioperative i.v. paracetamol onpostoperative morphine consumption and adverse effects in patients ASA I-IIundergoing discectomy and laminectomy. Eskişehir Osmangazi University,Faculty of Medicine, Medical Speciality Thesis Department of Anestesiologyand Reanimation, Eskişehir, 2007.This study was performed in 27.01.06-30.10.2006 in this study with the aim ofdetection of reducing effect of iv paracetamol on the postoperative consumption andside effects of a potent opioid, morphine on the patients undergoing elective vertebraldiscectomy and laminectomy operation in 40 patients (24 male,16 female,mean age44,45) ASA I-II , aged between 18 and 65. The patients included in this study wasrandomly divided into two groups for postoperative analgesic purposes. Group 1recevied, 15 minutes before the end of the operation, 1 gram of paracetamol wasadministered in 15 minutes of infusion and repeated every 6 hours. After theoperation, iv morfin was administered via Patient Controlled Analgesia method;1 mgbolus, 10 minutes of locked in time and maximum 10 mg in 4 hours. Group 2received,15 minutes before the end of the operation, 2 gram of morphine wasadministered in 15 minutes of infusion and repeated as placebo,100 ml i.v. isotonicsaline every 6 hours. After the operation, iv morfin was administered via PatientControlled Analgesia method;1 mg bolus, 10 minutes of locked in time andmaximum 10 mg in 4 hours. The time when Aldrete recovery score reached 9, wasrecorded to be minute zero than, systolic, diastolic and mean noninvazive bloodpressure values, heart rate, oxygen saturation, Ramsey sedation score ,VAS,morphine consumption and side effects were recorded at minute 0,30,60 and at the2.,4.,8.,24 hours respectively, in order to evaluate the efficacy of the drugs. After theevaluation, it was concluded that i.v. paracetamol reduced morphin consumption andadverse effects in the management of postoperative pain. No significant differencewas detected according to the satisfaction of patients.Keywords : Patients controlled analgesia, i.v. paracetamol, postoperative analgesia,morphine