Çocukluk çağı kronik hepatit B hastalığının klinik seyir ve tedavisi ile serum CD 95 (FAS) ve nitrik oksid düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi
The correlation between clinical prognosis together with the treatment of chronic hepatitis B infection and serum CD 95 (FAS) and nitric oxide levels in children
  1. Tez No: 193371
  2. Yazar: AYLİN KONT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. M. YAVUZ ÇOŞKUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: HBV, Kronik hepatit B enfeksiyonu, Apoptozis, CD 95 (FAS), Nitrik oksid, HBV, Chronic hepatitis B infection, Apoptosis, CD 95 (FAS), Nitric oxide
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
ÖZETÇOCUKLUK ÇAĞI KRON K HEPAT T B HASTALIĞININKL N K SEY R VE TEDAV S LE SERUM CD 95 (FAS) VE N TR K OKS DDÜZEYLER ARASINDAK L ŞK N N BEL RLENMESDr. Aylin KONTUzmanlık Tezi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları BölümüTez Danışmanı: Prof. Dr. M. Yavuz ÇOŞKUNMart 2007, 79 sayfaBu çalışmanın amacı, çocuklarda kronik hepatit B enfeksiyonlarında heminflamasyonda hem de apoptozisde rol oynadığı düşünülen nitrik oksid (NO) ve CD95 düzeyleri incelenerek hastalık ile ilgili rolünün belirlenmesidir.Çalışmamızda hepatit B tanısı konulan asemptomatik taşıyıcı 32 hasta (21erkek, 11 kız) grup I olarak, kronik aktif hepatit B tanısı alan 37 hasta (25 erkek, 12kız) grup II olarak ve herhangi bir sağlık problemi olmayan 32 hasta (18 erkek, 14kız) kontrol grubu olarak sınıflandırılmıştır. Çalışmamıza aldığımız tüm gruplar yaş,cinsiyet, hastalık süreleri, bulaş yolları, ebeveyn pozitiflikleri, 3 ayda bir ölçülen ALT,HBsAg, anti-HBs, HBeAg, anti-HBe, antiHBc-total, serum HBV DNA değerlerinikapsayan izlemleri ile serum nitrik oksid ve CD 95 değerleri açısından incelenmiştir.Çalışmamız sonucunda; NO ve CD 95 düzeyleri, hem grup I hemde grup II'de,sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırıldığında anlamlı olarak yüksek bulunmuştur.HBsAg (+) hastalarda diğer bir ifadeyle grup I ve grup II' deki tüm hastalarda NO veCD 95 düzeyleri, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında da anlamlı bir yükseklik tespitedilmiştir. Grup I ile grup II arasında ise NO ve CD 95 düzeyleri açısından anlamlıfarklılık saptanmamıştır. ALT' si normal olan kronik hepatit B hastaları ile ALT' siyüksek olan hastalar karşılaştırıldığında da anlamlı farklılık saptanmamıştır. HBV ileenfekte hastalardan HBeAg (-) ve HBeAg (+) olanlar arasında da NO ve CD 95düzeyleri açısından anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Tüm HBV'li hastalardan HBVDNA (-) ile HBV DNA (+) olanlar arasında, NO ve CD 95 düzeylerinde istatistikselolarak anlamlı farklılık saptanmamıştır. Grup II' ye dahil edilen hastalar içindeinterferon ve lamuvidinden oluşan kombine tedavi alan hastalar ile tedavi almayanhastalar arasında da NO ve CD 95 düzeylerinde farklılık tespit edilmemiştir.Çalışmamızın sonucunda kronik hepatit B enfeksiyonu olan hastalarda NO veCD 95 düzeylerinin inflamasyon ve apoptozis ile ilişkili olarak yükseldiği tespitedilmiştir. Bizim çalışmamız sonuçları itibariyle literatürdeki az sayıda çalışmalarınsonuçları ile benzer olup hastalığın etiyopatogenezinin aydınlatılması ve tedaviyleilişkilendirilmesi için bu konuda bu çalışmanın verilerini daha ileriye taşıyanaraştırmaların yapılması gereğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTHE CORRELATION BETWEEN CLINICAL PROGNOSIS TOGETHERWITH THE TREATMENT OF CHRONIC HEPATITIS B INFECTION ANDSERUM CD 95 (FAS) AND NITRIC OXIDE LEVELS IN CHILDRENDr. Aylin KONTResidency thesis, Department of PaediatricsSupervisor: Prof. Dr. Yavuz COSKUNMarch 2007, 79 pagesThe aim of this study was to investigate the relationship between chronichepatitis B infections in children and the serum levels of CD 95 and nitric oxide(NO), that may play an important role both in inflammation and in apoptosis.In this study, 32 patients with, asympthomatic carrier hepatitis B (21 male,11 female) as group I, 37 patients with chronic active hepatitis B as group II (25male, 12 female) and 32 healthy children (18 male, 14 female) as the controlgroup were included. All the groups were investigated in terms of age, sex, thetotal period of the illness, the ways of transmission, the marker positivity of theparents, ALT levels every 3 months, HBsAg, antiHBs, HBeAg, antiHBc, totalplasma HBV DNA levels and also for the levels of CD 95 and NO.As a result, we found that CD 95 and NO levels are significantly higher inthe groups I and II, when compared with the control group. In HBsAg (+)patients, in another word in group I and II together, NO and CD 95 levels aresignificantly higher, when compared with the control group. There is nosignificant difference between the groups I and II for the levels of NO and CD95. And also no significant difference, between the patients with normal andhigher levels of ALT was determined. When we compared HBeAg (-) and theHBeAg (+) HBV patients, we identified that there is no significant differencebetween the levels of NO and CD 95. Comparison of HBV DNA (-) patients withHBV DNA (+) ones did not show statistically significant difference for NO andCD 95 levels. CD 95 and NO levels of the patients on interferon and lamuvidinetreatment did not differ importantly from the patients who did not take therapy.In this study we observed that higher CD 95 and NO levels were closelyrelated with the degree of inflammation and apoptosis. The result of our studywhich is similar to very few studies in the literature need to be supported byfurther comprehensive investigations.