Fındık ve cevizin sıçanlarda serum lipitleri, aterosklerotik lezyonlar ve prooksidan-antioksidan denge üzerine etkisi
The effects of hazelnut and walnut on rat serum lipids, atherosclerotic lesions and prooxidant-antioxidant status
- Tez No: 193389
- Danışmanlar: PROF.DR. MÜJDAT UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Hazelnut, Walnut, Atherosclerosis, Oxidative stress
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZETDönmez T. FINDIK VE CEV Z N SIÇANLARDA SERUM L P TLER ,ATEROSKLEROT K LEZYONLAR VE PROOKS DAN-ANT OKS DAN DENGEÜZER NE ETK S . stanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Biyokimya ABD.Yüksek Lisans Tezi. stanbul. 2006.Düzenli kabuklu yemiş tüketimi ile koroner kalp hastalığı oluşumu arasında ters bir ilişkibulunmuştur. Kabuklu yemişlerin lipit düzeylerini düşürücü, ateroskleroz oluşumunuengelleyici etkilerinin mekanizması tam olarak bilinmemekle birlikte, bu etkilerinde kabukluyemişlerin yağ asidi içeriği ve antioksidan etkinliği önem kazanmaktadır.Fındık ve cevizdüzenli olarak kullanılır ve ülkemiz için belirgin bir ekonomik değere sahiptir. Fındık tekdoymamış yağ asitlerince (başlıca oleik asit) zengin olmasına karşılık, ceviz çok doymamışyağ asitlerince (n-6 linoleik asit ve n-3 alfa-linolenik asit) zengindir. Çalışmamızda bukabuklu yemişlerin antilipidemik, antiaterojenik ve antioksidan özellikleri fındık veya ceviziçeren aterojen diyetle 8 hafta süre ile beslenen sıçanlarda araştırıldı. Bu amaçla serumdatotal-, HDL- ve (LDL+VLDL)-kolesterol düzeyleri, plazmada malondialdehit (MDA) ve dienkonjugatı (DK) düzeyleri ile plazmanın antioksidan kapasitesi ölçüldü. Aterojen diyetserumda total-, HDL- ve (LDL+VLDL )-kolesterol düzeylerini ve total kolesterol/HDL-kolesterol oranını arttırdı. Ayrıca, plazmada MDA ve DK düzeylerinin arttığı, antioksidanaktivitenin değişmediği bulundu. Fındık içeren aterojen diyetle beslenen grupta, aterojengrupla karşılaştırıldığında, total- ve (LDL+VLDL)-kolesterol düzeylerinde istatistik olarakanlamlı olmayan bir azalma eğilimi görüldü. Fındık içeren aterojenik diyet plazmada MDAve DK düzeylerinde anlamlı bir azalma, antioksidan aktivitede anlamlı bir artış oluşturdu.Buna karşılık, ceviz içeren aterojen diyetle beslenen grupta, aterojen gruplakarşılaştırıldığında, total- ve (LDL+VLDL)-kolesterol düzeylerinde istatistik olarak anlamlıolmayan bir artış eğilimi görüldü. Ceviz içeren aterojenik diyet plazmada MDA ve DKdüzeylerinde ve antioksidan aktivitede anlamlı artış oluşturdu. Gruplardaki sıçanlarınaortalarının histopatolojik incelemesinde aterosklerotik lezyonlar bulunmadı. Sonuç olarak,bu çalışmada elde edilen sonuçlar bize fındık veya ceviz içeren aterojenik diyetin sıçanlardaserumda total- ve LDL+VLDL-kolesterol ve lipit peroksit düzeylerini farklı biçimdeetkilediğini, bu durumun bu kuru yemişlerin yağ asidi içeriğindeki farklılıktankaynaklanabileceğini göstermiştir.Anahtar Kelimeler : Fındık, Ceviz, Ateroskleroz, Oksidatif stres, LipoproteinlerBu çalışma stanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından T-795/27122005 no'lu proje olarak desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTDönmez T. THE EFFECTS OF HAZELNUT AND WALNUT ON RAT SERUM LIPIDS,ATHEROSCLEROTIC LESIONS AND PROOXIDANT-ANTIOXIDANT STATUS.stanbul University, Institute of Health Science, Department of Biochemistry Thesis. stanbul.2006.A negative correlation has been found between regular consumption of nuts and coronaryheart disease. Although the mechanism underlying the antilipidemic and antiatherogeniceffects of nuts are not clearly expressed, fatty acid content and antioxidant properties of nutsare distinctive. Hazelnut and walnut are regularly consumed and economically valuable inTurkey. Hazelnut is known to be rich in monounsaturated fatty acids (especially oleic acid),whereas walnut is rich in polyunsaturated fatty acids (n-6 linoleic acid and n-3 α-linolenicacid). In this study, the antilipidemic, antiatherogenic and antioxidant potentials of these nutswere investigated in rats which were on atherogenic diet supplemented with hazelnut orwalnut for 8 weeks. For this reason, serum total-, HDL- and (LDL+VLDL)-cholesterol levelsand plasma malondialdehyde (MDA) and diene conjugate (DC) levels together with plasmaantioxidant activity were determined. Atherogenic diet resulted in increased total-,HDL- and(LDL+VLDL)-cholesterol levels and the ratio of total cholesterol to HDL-cholesterol in theserum of rats. In addition, MDA and DC levels were found to be increased in the plasma ofrats following atherogenic diet, but plasma antioxidant capacity remained unchanged. In thegroup fed with atherogenic diet containing hazelnut (1.5%), total- and (LDL+VLDL)-cholesterol levels showed a tendency to decrease which was not significant. Hazelnutsupplemented atherogenic diet was found to cause significant decrease in MDA and DC levelsand significant increase in antioxidant capacity in the plasma of rats compared to theatherogenic group.On the contrary, in the group fed with atherogenic diet containing walnut(1.5%), serum total- and (LDL+VLDL)-cholesterol levels showed a tendency to increasewhich was not significant. Walnut supplemented atherogenic diet resulted in significantincreases in MDA and DC levels and antioxidant capacity in the plasma of rats as comparedto atherogenic group. Atherosclerotic lesions were not detected in aortas of all groups. Inconclusion, the results obtained in this study showed us that hazelnut or walnut supplementedatherogenic diet affected serum total- and (LDL+VLDL)-cholesterol and lipid peroxide levelsin different ways and that this may be because of the differences of their fatty acidcomposition.