İvesi ve Türk merinosu x ivesi (F1) kuzuların bazı verim özellikleri üzerinde araştırmalar
Investigations on some production characteristics of awassi and Turkish merino x awassi (F1) lambs
- Tez No: 193390
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALPER YILMAZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Koyun, Melez kuzu, Besi, Karkas, Et kalitesi, Sheep, Crossbred lamb, Fattening, Carcass, Meat qualityThis study was supported by Istanbul University Research Support Unit, Project no T-385/08032004
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
ÖZETÇelik R. (2006). vesi ve Türk Merinosu x vesi (F1) kuzuların bazı verim özellikleriüzerinde araştırmalar, stanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, ZootekniAnabilim Dalı Doktora Tezi, stanbul.Araştırma, Türk Merinosu (Karacabey Merinosu) koçların baba hattı olarak vesikoyunlarla birleştirilmesi yoluyla elde edilen melez kuzuların yaşama gücü, büyüme,besi, kesim, karkas ve et kalitesi ile ilgili özelliklerinin saf yetiştirilen vesi kuzularlakarşılaştırmalı olarak incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Kuzuların 15, 30, 45, 60, 75 ve90. günlerdeki ağırlık tartımlarından elde edilen değerlerin doğrusal interpolasyonu ilebelirlenmiştir. Yaşama gücü oranları 15, 30, 45, 60, 75 ve 90. günlerde yaşayanlarınsayısının canlı doğan kuzu sayısına oranı ile hesaplanmıştır. vesi veTürk Merinosu x vesi (F1) melezi kuzuların sırasıyla ortalama doğum ağırlığı 4,30 kgve 4,52 kg; ortalama sütten kesim ağırlığı 13,94 kg ve 16,05 kg; sütten kesime kadarkiyaşama güçleri %88,06 ve %100,00; 56 günlük besi sonucunda almış oldukları toplamcanlı ağırlık artışları 13,28 kg ve 13,33 kg; beside günlük ortalama canlı ağırlık artışları235,4 g ve 239,9 g; kesim öncesi canlı ağırlıkları 30,32 kg ve 33,71 kg; sıcak karkasağırlıkları 12,99 kg ve 14,84 kg; soğuk karkas ağırlıkları 12,61 kg ve 14,50 kg; soğukkarkas randımanları %41,52 ve %42,83; musculus longissimus dorsi (MLD) kasındanalınan değerlerden kesit alanları 12,65 cm2 ve 13,42 cm2; 24. saatteki pH değerleri 5,84ve 5,80; damlama kaybı oranı %2,35 ve %2,69; pişirme kaybı oranı %31,41 ve %30,94;gevreklik değerleri 3,42 kg ve 2,63 kg; aşırı doymamış yağ asitlerinin doymuş yağasitlerine oranı (A/D) 0,14 ve 0,16; omega 6 yağ asitlerinin omega 3 yağ asitlerine oranı(n-6/n-3) 3,70 ve 4,66 olarak hesaplanmıştır. Araştırma sonucunda, Türk Merinosu xvesi (F1) kuzuların, büyümenin çeşitli dönemlerindeki canlı ağırlıkları, yaşama gücü,kesim öncesi canlı ağırlığı, soğuk karkas randımanı, sıcak karkas ağırlığı, soğuk karkasağırlığı ve etin gevrekliği bakımından yüksek performans göstermeleri Türk Merinosugenotipinin kaliteli kesim kuzusu elde edilmesinde olumlu etkisinin bulunduğunugöstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTÇelik R. (2006). Investigations on some production characteristics of Awassi and TurkishMerino x Awassi (F1) lambs, Istanbul University, Institute of Health Sciences, Department ofAnimal Breeding and Husbandry, PhD Thesis, Istanbul.The study was planned to determine the growth, survival, fattening, slaughter, carcass andmeat quality characteristics of two-way crossbred lambs obtained by the mating of TurkishMerino (Karacabey Merino) as a sire line with Awassi ewes, in comparison with purebredAwassi lambs. The absolute weights of lambs in the 15, 30, 45, 60, 75 and 90th days weredetermined by the linear interpolation of the weight data. The survival rates of lambs at 15,30, 45, 60, 75 and 90th days were calculated as a percentage. For Awassi purebred andTurkish Merino x Awassi (F1) crossbred lambs the birth weights were 4.30 kg and 4.52 kg;weaning-weights were 13.94 kg and 16.05 kg; survival rates at the age of 90 days were88.06% and 100.00%; total live-weight gains after fattening program lasted for 56 days were13.28 kg and 13.33 kg; daily live-weight gains at fattening were 235.4 g and 239.9 g; live-weights before slaughter were 30.32 kg and 33.71 kg; hot carcass weights were 12.99 kg and14.84 kg; cold carcass weights were 12.61 kg and 14.50 kg; dressing percentages were41.52% and 42.83%; musculus longissimus dorsi (MLD) muscle areas were 12.65 cm2 and13.42 cm2; values of pH at 24th hour were 5.84 and 5.80; percentage of drip losses were2.35% and 2.69%; percentage of cooking losses were 31.41% and 30.94%; tendernesses ofmeat were 3.42 kg and 2.63 kg; P:S ratios were 0.14 and 0.16; (n-6/n-3) ratios were 3.70and 4.66, respectively. As the result of the present study, Turkish Merino x Awassi (F1) lambshad higher performance for live-weights at different periods of growth, survival rates, live-weight before slaughter, hot carcass weight, cold carcass weight, dressing percentage andtenderness of meat than Awassi lambs and these results show that Turkish Merino genotypehave positive influence on obtaining qualified slaughter lambs.